Enligt Seko innehåller Almegas bud ingenting utöver en uppräkning av lönerna på 2,2 procent, alltså i nivån med industrin. Därför sa förbundet upp avtalet och varslade om strejk från den 18 april.

– Vi har ju inte lyckats förhandla fram några andra frågor så jag tycker att varslet kom lite väl fort från Sekos sida, säger Ann-Marie Fransson, förbundsdirektör för IT- och Telekomföretagen inom Almega.

När det gäller regleringen av restiden, där Seko kräver att den ska räknas som arbetstid, verkar det finnas en öppning för diskussion.

– Vi är redan överens om att restiden ska räknas som arbetstid ur vilosynpunkt, i övrigt har vi regleringar i avtalet. Men vi är villiga att diskutera den frågan.

Att räkna den som arbetstid även ur lönesynpunkt?

– Det är en extremt viktig fråga och det handlar om väldigt stora kostnader för företagen beroende på hur det regleras. Men, som sagt, vi är beredda att diskutera frågan.

Men när det gäller garanterade löneökningar för alla är det tvärstopp. Likaså för den konstruktion Seko föreslagit med att hålla nere löneökningarna för avtalets lägsta lön (ingångslönen) mot garanterade ökningar efter ett och två år.

– Jag blir förvånad över kravet på individgarantier då det var något vi förhandlade bort för sex år sedan.

Varför är det så viktigt att inte ha individgarantier?

– Vi tycker att lönen ska sättas efter individens kompetens och prestation. Och så ska man lösa det med åtgärdsplaner om någon inte presterar på en nivå som ger löneökningarna.

Av samma anledning avfärdar alltså Almega kraven på lönetrappa efter ett och två år.

– Lägstalönerna ingår ju i hela lönestrukturen och vi vill ju lönesätta individen. Då kan vi inte reglera där.

Även en generell avsättning till flexpension avfärdas med ungefär samma argument.

– Vi vill se individuella lösningar. Det är inte alla som vill ha flexpension utan vill få ut det i lön i stället.

Ann-Marie Fransson tycker att Sekos yrkanden är problematiska eftersom de skiljer sig från de som tjänstemännen och akademikerna på avtalsområdet fört fram.

– Sekos krav är mer arbetarefokuserade. Men eftersom vi har medarbetaravtal blir det svårt för företagen som vill behandla alla lika, oavsett vilket förbund man är med i. Därför känns Sekos yrkanden speciella i vår värld.

Är det individgarantierna du syftar på?

– Ja, det är det.