Men Sekoordföranden Janne Rudén är kritisk mot statens vinstpolitik.
– Det ökar trycket på personalen och minskar investeringarna, säger han.
Bäst av alla statliga bolag går Vattenfall, som ifjol tjänade över 20 miljarder kronor. Bakom vinsten ligger rekordhöga elpriser och kraftiga personalminskningar. God tvåa är svensk-finska Teliasonera med en vinst på drygt 13 miljarder, där merparten av pengarna går tillbaka till aktieägarna.
Också Posten och SJ, som bara för ett par år sedan gick med stora förluster, levererar nu vinster i miljardklassen. Något som på Posten bland annat hänger samman med att antalet anställda ifjol minskade med mer än 2.000 personer.
Men Sekos ordförande Janne Rudén har svårt att känna någon större glädje över den statliga vinstfesten.
– Det är många gånger personalen som fått lida för det här, säger han.
Han är kritisk till att staten som ägare ställer så höga vinstkrav på de egna bolagen och menar att långsiktiga investeringar och arbetsmiljö blir lidande.
– Man kan ta SJ som exempel. Deras vinstkrav är orimligt och det går ut över personalen och vagnunderhållet. Regeringen måste skärpa styrningen över bolagen och se till så att investeringar, kvalitet och god personalpolitik blir lika viktiga som vinst.
Men är det inte bra att statens bolag drar in miljarder till välfärden?
– Jo, men frågan är vad som händer på längre sikt om vi glömmer bort att investera i till exempel elnätet. Vilken välfärd kommer vi då att ha om tio år?
SJ, Posten och Vattenfall är alla helägda av staten. I Teliasonera är staten största ägare med 43,5 procent av aktierna.