Seko menar att Almega inte ville förhandla och därmed tvingade Seko att varsla. Almega anser att Seko varslade i onödan, i alla fall på två områden.

-Vi varslar inte i onödan. Hade vi inte varslat om strejk så hade vi inte fått igenom våra krav, som, märk väl, var desamma som under förhandlingarna. Vi fick det vi begärde, säger Mats Ekeklint, Sekos avtalssekreterare.

Han säger att Seko tvingades till de tre varslen – på spår, järnvägsinfrastruktur och telekom  – av olika skäl. Varje område hade sina specifika krav. På spår och telekom kunde parterna inte komma överens om villkoren, såsom låglönesatsning och restidsregler, i de reguljära förhandlingarna.

-När det inte gick att komma längre tvingades vi varsla, säger Mats Ekeklint.

På järnvägsinfrastrukturavtalet utvecklades förhandlingarna annorlunda.

-Almega avbröt förhandlingarna trots att vi var nära en uppgörelse. De ville inte fortsätta efter att vi varslat på spåravtalet, säger Sekos avtalssekreterare Mats Ekeklint.

Almegas förhandlare på spår och järnvägsinfrastruktur, Pierre Sandberg, bekräftar att Almega  Tjänsteförbunden avbröt förhandlingarna på järnvägsinfra.

-Ja, vi har den principen. Om det är ett varsel lagt på ett avtalsområde då avbryter vi andra förhandlingar med samma motpart, säger han.

Pierre Sandberg hävdar att avbrutna förhandlingar inte måste leda till konflikt.

Något som Seko tycker är självklart.

-Vi hade inget val, de ville inte förhandla, säger Mats Ekeklint.

Resultatet, de tre avtalen, är båda parter nöjda med. Mats Ekeklint säger låglönesatsningarna är särskilt viktigt för förbundet.

-Alla företag har någon grupp vars löner måste upp, säger han. Annars har varje avtalsområde fått sina särskilda krav tillgodosedda, in- och uthyrning på järnvägsinfrastruktur, restider och 20 000 kronor i minimilön för telekom samt loss of license på spår.

Enligt Seko har inget av avtalsområdena tvingats betala något för låglönesatsningarna. Att exempelvis nyanställda utan yrkeserfarenhet på järnvägsinfrastruktur får lägre lön är inte en betalning för lönenivåerna.

-Nej det hade inget med nivåerna att göra, det påverkade inte märket. Vi fick ta sänkningen mot att de som hyrs in får bättre villkor. Det var ett byte vi var beredda att göra.

Pierre Sandberg medger att spåravtalet innehåller en låglönesatsning och han säger att Almega inte har något problem med det.

-Jag ser avtalet som en helhet och har inte tagit fram min miniräknare.