LO-samordningens löneyrkanden var även Sekos när man idag växlade avtalskrav med Kommunala Företagens Samorganisation (KFS). 2,8 procent med ett krontal på 672 kronor som låglönesatsning. Men här kräver Seko även en individgaranti på minst 80 % av utrymmet.

Arbetsgivarnas motyrkande är ett sifferlöst avtal, det vill säga utan centralt fastställt utrymme för löneökningar. Dessutom vill man att detta ska gälla tillsvidare, medan Seko vill ha ett ettårigt avtal.

­– Sifferlösa tillsvidareavtal finns ju hos tjänstemännen här, men det är ju inget vi tror på. Det skulle vara att ge alldeles för stor makt till arbetsgivarna. De brukar ta upp det här men jag undrar om de ens själva tror att de kommer få igenom det, säger Christer Carlsson, ombudsman med ansvar för energibranschen.

När det gäller övertid vill Seko att all övertid över 200 timmar ska förhandlas med facket, mot idag då det finns lokala avvikelser.

– Det har inte varit något större problem tidigare, men nu har vi lokala tvister på två företag. Därför vore det bra att få det reglerat mellan parterna, så man inte behöver hamna i tvister framöver, säger Christer Carlsson.

Även när det gäller beredskapsersättning vill Seko ha en central uppgörelse, då det ser olika ut på olika arbetsplatser.

Han har ännu inte hunnit med någon närmare analys av arbetsgivarnas yrkanden. Men än så länge ser han ingenting direkt som han tror kan bära ett frö till konflikt i sig.

– Nej, jag tycker att deras yrkanden överlag känns mindre tuffa än tidigare år. Så jag ser nog att det finns förutsättningar för oss att komma överens.

Avtalet berör omkring 1900 medlemmar på Kommunala energibolag, där de största  medlemsgrupperna är elmontörer och drifttekniker på  värmeverk. Det nuvarande avtalet löper ut den sista april.