Seko ansluter sig till den pensionsuppgörelse som tjänstemannafacken Unionen och Sveriges Ingenjörer förhandlat fram med Almega. Seko har dock fått igenom några justeringar i sitt avtal.

Pensionsuppgörelsen, som även omfattar 120 Sekomedlemmar på avtalsområdet Fastigheter tjänstemän, innebär att arbetsgivarna från och med i år sätter av mer pengar till tjänstepensionen, men den för också med sig en del nya regleringar om bland annat beredskapsersättning och anställningsformer.

I tjänstemannafackens överenskommelse finns även en del som rör samtal om ”framtidens kollektivavtal”. Dessa samtal kommer Seko inte att vara med i.

-Det kommer att bildas en arbetsgrupp där vi vet att Almega vill föra in sina tankar om ett mer flexibelt kollektivavtal. Det är vi inte intresserade av. Tvärtom vill Seko har ett starkare centralt avtal, säger Sekos avtalssekreterare Valle Karlsson.

Om arbetsgruppen lägger fram förslag på förändringar kommer Seko dock att involveras.

-Idag finns inget materiellt i den här skrivningen, men det kan komma, och då är vi förstås med, säger Valle Karlsson.

Pensionsöverenskommelsen innebär konkret att arbetsgivarna sätter av 0,2 procent av löneutrymmet till pension med början i år. Industrin tecknade ett liknande avtal redan 2013 och tanken är att Seko och övriga förbund ska följa den avsättning som industrin gör varje år framöver.

-Vi ligger några år efter, men ska nå samma mål, det vill säga 2 procent, säger Valle Karlsson.

Med det nya avtalet blir tjänstepensionen alltså högre för de som blir pensionärer i framtiden. De framtida pensionärerna får också möjlighet att ta ut en frivillig delpension, därav namnet flexpension.

Det paket som förhandlats fram består av åtta delar, varav pensionsavsättningen är en. Övriga delar handlar bland annat om beredskap och anställningsformer. Det blir tre nivåer på beredskapsersättningen, kallade A, B och C, där B i sak är densamma som flertalet Sekomedlemmar har i dag.

Till skillnad från Unionen, behåller Seko avtalsregeln om max sju beredskapspass under en fyra-veckorsperiod.

Seko har även en annan skrivning än Unionen om avtalets omfattning. Sedan något år tillbaka omfattas alla anställda av avtalet, oavsett anställningstid. Den regleringen blir kvar. Unionen har kvar regeln att bara de som är anställda minst tre månader omfattas av avtalet.

Andra förändringar jämfört med dagens telekomavtal är exempelvis att facket nu har två veckor på sig att begära förhandling i en rättstvist mot tidigare två månader. Enligt Seko har det ingen större praktisk betydelse.

För telekombranschen innebär pensionsöverenskommelsen en förbättring. I det nya avtalet får en anställning inte vara kortare än sju dagar. I dag kan en anställning på telekomområdet vara hur kort som helst. Å andra sidan måste en anställning enligt de nya reglerna vara i minst en månad för att räknas som grund för företrädesrätt.

Seko har stött och blött frågan om flexpensionen en längre tid och slutligen kommit fram till att det är en kompromiss som är värd att ställa sig bakom.

-Pensionsfrågan är väldigt viktig och en av de största utmaningarna vi har framför oss. Vi har länge krävt högre avsättning till tjänstepensionen på telekomavtalet och nu får vi det, säger Valle Karlsson.

Idag är avsättningen till tjänstepensionen 4,5 procent. Målet är att den ska höjas till 6,5 procent.

Men det kostar både löneutrymme och en del förändringar i avtalet. Varför både och?

-Det har skett en förhandling mellan två parter. Eftersom motparten inte alls ville ha detta så blev det en kompromiss.

Pensionsöverenskommelsen ersätter inte de vanliga avtalsförhandlingarna, som för Sekos del drar i gång i mitten av mars.

Texten har uppdaterats