• LO ska utarbeta riktlinjer för hur fackföreningsrörelsen ska hantera frågan om papperslösa invandrare på arbetsplatserna. Det beslutet tog LO-kongressen på ett förslag från Bjarne Isacson i Seko Stockholm. Bakgrunden är den svartjobbshärva som tidningen Alla avslöjade på Connex i Stockholm. Efter avslöjandet städade facket upp vad gäller företagets agerande – men vad som hänt de som jobbade svart är oklart. Klart är emellertid att många av dem var ”papperslösa” invandrare och enligt Röda Korset finns troligen 6.000-8.000 papperslösa personer bara i Stockholm. Fackets principer mot svartjobb är tydliga, men hur man ska hantera papperslösa invandrare i samma sits är otydligt menade Seko Stockholm, som fick kongressen med sig för sitt förslag.

• Kollektivavtal ska vara en förutsättning för att ett företag ska kunna få anställningsstöd från olika myndigheter. Det ska LO arbeta för, enligt ett beslut av LO-kongressen i strid mot LO:s styrelse. Kongressen krävde också att arbetsförmedlingen inte ska anvisa arbetstagare som har någon form av bidrag att söka anställning hos en arbetsgivare som inte har kollektivavtal.

• Förbjud inhyrning av personal när den ordinarie personalen sagts upp. En sådan lagändring krävde LO-kongressen. Samtidigt krävde kongressen att LO arbetar för att förbättra förhållandena i bemanningsbranschen. Arbetet måste gå vidare efter det gemensamma kollektivavtalet för bemanningsbranschen som tecknades hösten 2000.

• Den statliga lönegarantin måste bli ett fullgott skydd också vid konkurser. Den lagändring som trädde i kraft den 1 januari i år var visserligen bra, men räcker inte till för att hålla alla anställda skadeslösa vid en konkurs. Det konstaterade kongressen som kräver ändring.

• Vid rekrytering och val till fackliga uppdrag ska LO arbeta för att uppnå en sammansättning som är representativ för medlemskåren. Med en liten justering antog LO-kongressen det förslaget från Seko Dalarna.

• LO ska arbeta för att tandvårdsförsäkringen ska likställas med sjukvårdsförsäkringen. Det beslutade LO-kongressen som därmed gick emot LO:s styrelse och ett beslut från förra LO-kongressen, för att ställa sig bakom förslaget som lämnats in av Seko Dalarna och många fler.

• En tredjedel till mamma, en tredjedel till pappa och en tredjedel åt valfri förälder. Den inriktningen för föräldraledigheten ställde sig LO-kongressen bakom. Liksom att höja taket i ersättningen inom föräldraförsäkringen. Förslaget om att utöka antalet pappamånader kom från Seko, som motionerat för att ge kvinnor och män lika villkor för att ta hand om sina barn.

• Bygg ut barnomsorgen även för dem som jobbar på obekväm arbetstid. Det tycker LO-kongressen, som menar att ingen ska behöva säga upp sig och gå ut i arbetslöshet för att det inte går att ordna barnomsorg.

• Skärpta straff för arbetsgivare som använder sig av svart arbetskraft. Det ska LO arbeta för. Liksom förslaget från Seko med flera förbund om att få samhället att avsätta tillräckliga resurser för att få en effektiv bekämpning av ekobrott. Däremot tyckte inte kongressen att LO ska skapa en egen organisation för upplysning, information och samverkan för bekämpning av ekobrott, som Seko också hade föreslagit.

• Seko Dalarnas förslag om att LO skulle inrätta ett LO-kontor på varje arbetsförmedlingskontor i landet röstades ner av LO-kongressen, som i likhet med LO:s styrelse var upp till de lokala avdelningarna som ska ta hand om kontakterna med sina arbetslösa medlemmar.

• Svensk Kassaservice ska även i fortsättningen bedrivas i Postens regi för att säkerställa tillgänglighet över hela landet. Det kravet från Seko Skåne ställde hela LO-kongressen upp på.

• Vattenfall skall användas som ett energipolitiskt instrument i syfte att främja en säker och billig elenergiförsörjning för det svenska folkhushållet. Det uttalandet antog LO-kongressen när man behandlade energipolitiken.