Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

Bo tänkte inte så mycket på riskerna för framtiden när han var ung. Foto: Johan Bävman.
Nyhet

Seko hjälpte Bo när vibrationsskador avslutade yrkeslivet

Vibrationsskador satte stopp för Bo Hadrys yrkesliv. Genom Seko har han fått hjälp att söka de ersättningar han har rätt till. – Helt plötsligt har det funnits en massa pengar på kontot.

18 maj 2018 10:49

En morgon vaknade Bo Hadrys med händer stora som boxhandskar och tunga som handskarna var fyllda med bly. Det var helg och han skulle egentligen åka hem till Ystad, men orkade inte. I stället fick hans fru komma till Göteborg.

– Men efteråt undrade hon varför hon kom. Jag låg ju helt däckad hela helgen.

Läs mer: Det här ska du tänka på om du blir skadad eller sjuk av jobbet

På måndagen sjukskrev han sig och for hem för att träffa en läkare. Det var för sju år sedan och Bo Hadrys har inte kommit tillbaka till jobbet sedan dess.

30 års arbete med tunga vibrerande maskiner har dödat många av nerverna i hans händer.

Under intervjun lägger jag märke till att han hela tiden rör på fingrarna. Vickar dem fram och tillbaka, knyter handen och släpper ut. När jag påpekar det tittar han ner på sina händer.
– Gjorde jag det, säger han förvånat.

Han  tänker efter en stund och tillägger:

– Jo, jag går väl och sprallar lite. Jag slår ner blod i händer, mot stickningarna.

Han berättar att han varje morgon kontrollerar händerna när han vaknar. Om handryggen lutar nedåt från handleden är det bra, då är svullnaden under kontroll, annars kan det bli en dålig dag.

Han började som banarbetare 1979, sedan utbildade han sig till spårsvetsare och arbetade som det fram till sjukskrivningen 2011.

– Man tänker ju inte på riskerna när man är ung och stark. Det händer inte mig tänkte jag och slog ner blod i händerna för att kunna fortsätta jobba.

Jag vill vara ute och jobba

Men det var egentligen inte för att prata om sig själv och sina problem som Bo Hadrys kontaktade Sekotidningen. Genom hela intervjun upprepar han gång på gång att hur mycket han blivit hjälpt av facket, och då främst av försäkringshandläggaren Ann-Charlotte Hansson på Seko Skåne. Hon sitter med när vi träffas, för det är hon som har koll på detaljerna i hans ärende.

– Den kamerala sidan med papper och sådant är inte min grej. Jag är en grovarbetare som vill vara ute och jobba, förklarar Bo Hadrys.

– Ja, det är lite roligt för Bo har blivit positivt överraskad varje gång han fått nya pengar. Jag säger om vi gör si eller så, så finns det pengar och han blir lika förvånad varje gång, tillägger Ann-Charlotte Hansson.

 

Försäkringshandläggaren Ann-Charlotte Hansson har varit till stor hjälp för Bo. Foto: Johan Bävman.

 

Det började alltså med sjukskrivningen 2011. Genom Seko fick Bo Hadrys ett år senare kontakt med Ann-Charlotte Hansson som hjälpt honom sedan dess.

– Då ordnade jag en remiss till arbets- och miljömedicin i Lund, berättar hon.

Innan det hade han kontrollerats för reumatism och opererats för karpaltunnelsyndrom, men ingenting hjälpte.

– I Lund skickade de elstötar genom mina händer för att kolla nervtrådarna. Då visade det sig att flera var söndervibrerade.

Spelade gitarr i dansband

Förutom svullna händer och stickningar så gör det att han får vita fingrar, framför allt när det är kallt och inverkar det på känseln och rörligheten.

– Förr så spelade jag gitarr i ett dansband. Men nu känner jag inte strängarna längre, så gitarrerna hänger på väggen och påminner mig. Men jag har svalt det där nu. Det är några kompisar som vill spela gamla låtar och frågar om jag inte kan spela bas åtminstone, det är ju bara fyra strängar, men det går inte.

På arbets- och miljömedicin konstaterade man slutligen att det handlade om en yrkessjukdom med 10 procents medicinsk invaliditet. Det innebar att Bo fick ett engångsbelopp genom den kollektivavtalade trygghetsförsäkringen vid arbetsskada (TFA).

– Eftersom det var en arbetsskada fick han dessutom halv livränta, som ersätter inkomstförlusten fram till 65-årsdagen, säger Ann-Charlotte Hansson.

Men när de fick se beräkningarna som Försäkringskassan gjort utifrån arbetsgivarens information upptäckte det att den inte innefattade all övertid han arbetat, något som också ska räknas in i livräntan.

– Så då fick vi göra ett detektivarbete, kollade gamla lönespecifikationer och sådant. Och det visade sig vara mycket övertid, så vi fick upp den summan ordentligt.

Men livräntan, som betalas alltså betalas ut av Försäkringskassan, täcker bara heltidslöner upp till 7,5 prisbasbelopp, i dagsläget 332 250 kronor, per år. Om man tjänar mer än så finns ytterligare ett skydd i de kollektivavtalade försäkringarna genom AFA, som då kan betala ersättning motsvarande det överskjutande beloppet, fram till 65-årsdagen. Efter det får man halva livräntan livet ut, eller utbetalt som ett engångsbelopp. Bo valde engångsbeloppet.

– Ett problem är dock att AFA då ska göra en egen beräkning av inkomstförlusten. Det kan ta flera år och de kan ifrågasätta om man verkligen hade haft kvar samma jobb och lön om man fortsatt jobba, säger Ann-Charlotte Hansson.

Tog nytt jobb

Men trots arbetsskada och stigande ålder, han fyller 67 i sommar, ville han inte sluta jobba. Så till förra året hade han halvtidsjobb på en restaurang och hade fortfarande jobbat kvar om den inte gått i konkurs.

– Det var en lönebidragsanställning. Jag hade intyg på att jag inte fick lyfta tungt, arbeta med vibrerande verktyg eller bli stressad. Det var så härligt för mig att komma ut och träffa lite folk och få arbeta i min egen takt. Jag gick där och pillade med allt möjligt och hade det kanon.

– Det var bra pågar, men bättre kockar än företagare tror jag. Och definitivt inga lycksökare.

Bo Hadrys har emellertid inte lämnat järnvägsbyggandet helt. En dag i veckan samlas ett gäng pensionärer i Ystad och bygger modelljärnväg.

– Jo, jag bygger fortfarande järnväg, men nu i mindre skala. Men jag kan inte göra pillarbetet utan lite grövre jobb, som målning och att strö sand.

Men hans fru gick i pension i januari så nu får han lugna ner sig lite. Och med pengarna som Ann-Charlotte hjälpt honom att få, sammanlagt flera hundra tusen kronor, kanske han kan förverkliga sin gamla dröm.

– Jag är ju lite av en tågfantast, så jag skulle gärna vilja åka Transsibiriska järnvägen. Och kanske åka till Japan för att resa med Maglevtågen som kan gå uppåt 600 kilometer i timmen.

Mattias Dahlgren, Reporter
mattias.dahlgren@sekotidningen.se

Dela det här

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

Dödsolycka ombord på Silja Symphony

Dödsolycka ombord på Silja Symphony

En målare som arbetade med att renovera hytter ombord på Silja Symphony omkom i en arbetsplatsolycka i lördags. Dödsorsaken uppges vara en felaktig bygglampa som gett mannen en elchock. Läs mer

SJ:s kundtjänst privatiseras

SJ:s kundtjänst privatiseras

SJ har beslutat att lägga ut kundtjänsten i Ånge på ett privat företag. Webhelp, som tar över, lovar att vara kvar i minst fem år och har skrivit ett specialavtal för de anställda. Läs mer

Brevbärare blev överfallen vid sin bil

Brevbärare blev överfallen vid sin bil

Två män försökte med våld ta brevbäraren Åsa Åsbergs postbil. En av männen greppade så hårt tag om Åsas nacke att hon har ständig värk flera veckor efteråt. Hon chockades och gav inte männen bilnycklarna. Läs mer

Många besök under Sekos medlemsvecka

Många besök under Sekos medlemsvecka

Närmare 10 000 anställda i Sekos branscher fick besök när Seko hade medlemsvecka i april. Nu har förbundet registrerat plussiffror i medlemsregistret för första gången på länge. Läs mer

Experten: Så undviker du en stressig semester

Experten: Så undviker du en stressig semester

Sommarsemestern ser många fram emot som en tid för att ta det lugnt och ha det härligt. Men så blir det långt ifrån alltid när ambitionerna blir för stora. Vi frågade Samuel West, psykolog och forskare, hur man kan tänka för att inte hamna i värsta semesterstressen. Läs mer

Häktet i Göteborg flyttade på skyddsombud

Häktet i Göteborg flyttade på skyddsombud

I april beslutade Kriminalvården i region väst att flytta Sekos skyddsombud Leif Kyldal från häktet Göteborg till Skogomeanstalten. Han närmaste chef hade känt sig hotad när Leif pekade på arbetsmiljöproblem på avdelningen. Läs mer

Seko hjälpte Bo när vibrationsskador avslutade yrkeslivet

Seko hjälpte Bo när vibrationsskador avslutade yrkeslivet

Vibrationsskador satte stopp för Bo Hadrys yrkesliv. Genom Seko har han fått hjälp att söka de ersättningar han har rätt till. – Helt plötsligt har det funnits en massa pengar på kontot. Läs mer

”Vi är som Sherlock Holmes”

”Vi är som Sherlock Holmes”

Läs mer

Med jämlikhet i fokus

Med jämlikhet i fokus

Kadir Kasirga kom till Sverige från Kurdistan som 15-åring. Efter många år som fackligt aktiv i Seko kandiderar han i höst till riksdagen för Socialdemokraterna.
 Läs mer

Vem vill jobba mer?

Vem vill jobba mer?

Problemet är inte att det går dåligt för Sverige. Problemet är att våra gemensamma tillgångar är orättvist fördelade. Läs mer

En sjukförsäkring att lita på

"Vi förväntar oss att en samlad arbetarrörelse gör gemensam sak för att utveckla den svenska modellen där en rättvis och trygg sjukförsäkring är självklar!" Det skriver Agneta Tiger Seko och Ingemar Nilsson, riksdagsledamot (S). Läs mer

Ingen tar betalt på ersättningsbussen – inga problem tycker SL

I maj sparkades konduktörerna på Tvärbanan i Stockholm. Istället ska resenärerna själva ”blippa” sina Läs mer

LO-prognos: Bra tillfälle att främja välfärden

LO-prognos: Bra tillfälle att främja välfärden

LO:s ekonomer räknar med ytterligare några goda år - och med lägre arbetslöshet än någon annan prognosmakare. Använd de goda tiderna för att ta itu med bristerna i välfärden, uppmanar de. Läs mer

Lagom stress är en del av arbetet på Sjöfartsverket

Lagom stress är en del av arbetet på Sjöfartsverket

– Jag skriver en lista och bockar av varje sak som jag har gjort när det blir körigt på jobbet, säger Janet Floreng Lindfors som arbetar som administratör på Sjöfartsverket i Malmö. Läs mer

Indien: Facklig kamp gav rätt till mammaledighet

Indien: Facklig kamp gav rätt till mammaledighet

Kvinnliga busskonduktörer i den indiska delstaten Maharashtra får sin betalda mammaledighet utökad från sex till nio månader. Bland annat tack vare Sekos stöd till det lokala facket och dess kvinnliga aktivister. Läs mer

Efter granskningen av Förbifarten: ”Ser över handlingsalternativ”

Efter granskningen av Förbifarten: ”Ser över handlingsalternativ”

Trafikverket ”ser över möjliga handlingsalternativ” och ska göra en ”heltäckande analys” av arbetsmiljöarbetet. Det sker efter tidningen Arbetets avslöjande om allvarliga arbetsmiljöbrister på Förbifart Stockholm-bygget på Lovön. Läs mer

Facklig brevbärare och kristdemokrat, inget för LO

Facklig brevbärare och kristdemokrat, inget för LO

Brevbäraren Åsa Åsberg är aktiv i Seko Posten och vald till LO-distriktets representantskap i Västerbotten. Hon uppmanades att lämna det uppdraget eftersom hon står på Kristdemokraternas lista i valet till kommunfullmäktige. Det är inget Seko står bakom. Läs mer

Många brev med narkotika på Posten

Brevbärare och postombud riskerar att oskyddade exponeras för den extremt farliga drogen fentanyl. Arbetsmetoder för att göra postpersonalen tryggare har tagits fram. Läs mer

Kollektivavtal

Ett skriftligt avtal mellan arbetstagar- och arbetsgivarorganisation om löner och andra anställningsvillkor. Finns både på central och lokal nivå.