Andra LO-fack har fattat liknande beslut, exempelvis Livsmedelsarbetareförbundet.

Även företag inom Sekos branscher har engagerat sig för att hjälpa de flyktingar som kommer till Europa.

SJ har beslutat slopa id-kravet ombord på sina tåg för personer som är på flykt. Det berättar Dagens ETC. SJ har samtidigt utökat möjligheten för flyktingar att ta med sig mer bagage än vad som normalt är tillåtet och slopat tilläggsavgiften för den som köper biljetter ombord.

Transdev, som bland annat kör Öresundstågen, har erbjudit Migrationsverket gratis bussar för flyktingar som vill ta sig från Danmark till Sverige. Företaget kan också ställa upp med personal som talar olika språk.

-Vi som ett stort företag kan sponsra detta och på så sätt bidra med hjälp, säger Mikael Silver, driftchef på Transdev.

-Vi kör tågen på Öresundsbron men äger dem inte, så vi kan inte lova gratis tågbiljetter. Men vi kan bekosta ersättningsbussar.

Ännu har inte Migrationsverket svarat på Transdevs erbjudande.

Vad ska personalen göra om resande saknar biljetter?

-Vi kan inte säga att det är gratis, men som alltid när det gäller järnvägstrafik så kommer säkerheten först, sen biljetterna. Det är vad jag kan säga

Fredrik Bengtsson är presschef på Migrationsverket. Han känner till Transdevs erbjudande och säger att de är ett ”fint initiativ”, men att det inte är möjligt för Migrationsverket att bussa flyktingar till Sverige.

-Vi har ett regelverk som säger att människor ska söka asyl i det land de kommer till. Det har regeringen varit mycket tydlig med.

Andra länder, som Tyskland och Österrike, gör undantag från på reglerna och låter människor komma. Kan inte Sverige göra på samma sätt?

-Nej frågan är klar, vi har ett regelverk.

I ett brev till personalen på Öresundståg redogör Transdev fär sin förfrågan och skriver samtidigt att personal som ser att det behövs extra resurser på tågen mellan Danmark och Sverige ska kontakta trafikledningen. Brevet avslutas med en uppmaning till personalen att arbeta med extra stort hjärta och förståelse.