Kurt Junesjö är pensionerad jurist från LO-TCO rättsskydd, författare och debattör. Han har varit arbetsrättsjurist sedan 1967 och har sett hur synen på den sociala skyddslagstiftningen urholkats genom åren.

– Den nutida tillämpningen av lagen har kommit väldigt långt ifrån den ursprungliga andan i lagen. Jämfört med 70-talet är den som en byväg om våren, full av gropar och hål.

Han ser flera skäl till att det blivit så här. Dels bygger lagstiftningen på EG:s överlåtelsedirektiv från 1977 då arbetsmarknaden såg helt annorlunda ut. Dels är tidsandan en annan.

– På 70-talet skojade vi på rättsskyddet om vem som skulle spräcka nollan, alltså vara den första att förlora ett mål i arbetsdomstolen. Nu har det vridit över så AD är extremt arbetsgivarvänlig i stället, säger Kurt Junesjö.

Han anser att AD glömt bort att det handlar om social skyddslagstiftning, de anställdas väl och ve.

– Ursprungligen var arbetstagaren ett socialt skyddsobjekt och inte en handelsvara. Det har förändrats med alla nya typer av anställningar.

– Vid en övergång måste den nya arbetsgivaren ta över personalen fullt ut, även halta och lytta och fackligt förtroendevalda. De får inte plocka som de vill. Därför ligger det i arbetsgivarens intresse att det inte blir en övergång.

– Det är ju billigare för entreprenören att ta in nya fräscha som inte har så hög lön och kanske är friskare, men man förlorar ju en massa erfarenhet.

Han ser inte den juridiska vägen som framkomlig. Varken lagstiftarna eller lagens uttolkare är numera på arbetstagarnas sida.

– När facket börjar förlita sig på juridiken är man illa ute. Ta tillvara den fackliga kraften – medlemmarna – och ta hand om de här frågorna i kollektivavtalen i stället. Facket är en kraft som kan förändra framtiden och inte bara en part som ska tolka lagen, för den vägen kan man inte vinna.

Arbetsgivarsidan menar att det inte går att avtala om övergång eftersom lagen är så tydlig.

– Det är bullshit. En skicklig jurist, till och med jag, skulle klara av att skriva det utan att det skulle uppstå problem.