Arbetsmiljöverket har inspekterat 650 arbetsställen, både bemanningsföretag och inhyrande kundföretag, för att granska de bemanningsanställdas arbetsmiljö. De inspekterade arbetsställena hade anmält arbetsskador och det visade sig att flertalet av dessa arbetsgivare missköter arbetsmiljön. Det saknas bland annat rutiner för riskbedömning av arbetsmiljön och arbetsuppgifterna. En av de granskade branscherna är bygg- och anläggning.

Karl-Johan Andersson är facklig förtroendeman för Seko på NCC. Han är inte förvånad över bristerna.

-Det beror på att många inhyrda kommer direkt in i verksamheten, ibland utan erfarenhet och företagens rutiner fungerar inte alltid för att ge introduktion till jobbet. Det är ofta bråttom att få tag i ”armar och ben” och eftersom det är svårt att få tag på folk så tar man in oerfarna, säger han.

NCC har ett eget bemanningsföretag där Karl-Johan Andersson tycker att det fungerar bra, facket har insyn och de anställda kan jobbet. Där görs riskbedömningar på samma sätt som för ordinarie personal. Hur många det är som hyrs in varje år vet han inte.

-Men för att ge en ögonblicksbild så hade vi för tre veckor sedan 120 inhyrda från vårt eget företag och 40 andra. Det är framför allt inhyrda  på NCC Infrastructure. Det är färre på asfaltsidan, säger han.

Sedan tidigare är det känt att bemanningsanställda oftare än andra råkar ut för arbetsolyckor, det är dubbelt så vanligt i den gruppen jämfört med arbetsmarknaden i övrigt. De får sämre introduktion i jobbet och arbetar ofta i olycksdrabbade branscher, som bygg- och anläggning, lager och logistik.

Det är bakgrunden till Arbetsmiljöverkets tillsyn av branschen. Under hösten 2017 fortsätter inspektionerna och då är tanken att även företag utan rapporterade arbetsskador ska granskas.

Totalt ska 1200 arbetsställen få besök av inspektörerna.

Idag finns drygt 76 000 bemanningsanställda, många är unga, oerfarna, har korta och osäkra anställningar. Arbetsmiljöansvaret för bemanningsanställda är delat mellan den som hyr ut och den som hyr in och arbetsgivarna ska tillsammans se till att det bedrivs ett systematiskt arbetsmiljöarbete.