När Stockholms landsting upphandlar verksamheter ska utgångspunkten vara att personalen ska följa med till den nya entreprenören. Det kräver Socialdemokraterna i en motion inlämnad till landstingsfullmäktige.

Bland annat för man fram biljettkontrollanterna i lokaltrafiken som exempel där oppositionen krävde att personalen skulle tas över av nya entreprenören men där alliansmajoriteten röstade ner förslaget.

– Om du är anställd hos en entreprenör i någon av landstingets verksamheter så måste ju din tillsvidareanställning innebära att du inte ska bli av med jobbet nästa gång entreprenören byts ut, kanske om fyra fem år. Om entreprenörerna själv får bestämma är ju inte anställningstryggheten värd någonting, säger oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S).

Landstingssossarna lämnade även in en motion om att kollektivavtal ska krävas hos alla underentreprenörer. Tidigare har regelverket kring offentliga upphandlingar varit något otydligt. EU-direktivet har möjliggjort kollektivavtalskrav, men den svenska tolkningen har varit att det inte är förenligt med konkurrensfrihet.

Nu har emellertid EU skärpt upp direktivet och därmed är kollektivavtal ett krav vid offentliga upphandlingar. 

– Redan 2010 motionerade vi om kollektivavtalskrav. Men då menade Moderaterna att det inte var möjligt juridiskt. Nu när EU-direktivet ändrats lägger vi fram en ny motion så får vi se vad de säger nu, säger Erika Ullberg.

När motionerna ska behandlas i landstingsfullmäktige är oklart.

– Men om vi vinner valet behövs inte motionerna behandlas för då genomför vi det här ändå, säger Erika Ullberg.

Är det ett vallöfte?

– Ja, det är ett löfte från Socialdemokraterna.

Från Alliansens sida är man försiktig med att uttala sig.

– Vi får se vad man kommer fram till i motionsberedningen. Eftersom det kommer ett nytt EU-direktiv är det bra att juristerna får se över kravet på kollektivavtal. Det är ju inte så att vi emot kollektivavtal, men hittills har bedömningen varit att det inte går att kräva, säger Folkpartiets pressekreterare Rasmus Jonlund.

Även när det gäller personalövertagande lämnar han frågan till juristerna.

– Även där tror jag att det kan vara svårt att sätta som krav, men oftast vill ju den nya entreprenören ta över största delen av personalen.