Konservativa grupper bildade 1904 ett politiskt parti i Sverige, kallat Allmänna valmansförbundet. 1938 tog man namnet Högerpartiet, vilket 1969 ändrades till nuvarande namn, Moderata samlingspartiet.

Vad har Högerpartiet eller som, de nu kallar sig Moderata samlingspartiet åstadkommit i vårt land under utvecklingsperioden från ett fattigt jordbruksland till ett välmående industriland?

* Ja, de motsatte sig i det längsta allmän och lika rösträtt.

* De gjorde allt för att motverka bildandet av fackföreningar.

* De var emot alla sociala reformer för att förbättra arbetarklassens levnadsvillkor.

* De hyste i sina led de värsta gammelnazisterna.

* De ägnade sig mycket åt att svartmåla Sverige och förhållandena här.

Hur är då verkligheten, eller snarare var innan maktskiftet?

Enligt en rapport från FN:s utvecklingsprogram är Sverige frihetens oas i världen. I inget annat land har folk en så utvecklad frihet och livskvalitet som i vårt land.

FN har undersökt 40 olika frihetspunkter, som rätten att resa, frihet från dödsstraff och tvångsarbete, presscensur, politisk och facklig frihet, gratis juridisk hjälp och öppen rättegång.

USA som brukar framställas som frihetens och möjligheternas kontinent hamnar på 13:e plats., alltså 12 länder efter Sverige på FN:s lista.

Bostäderna blir bättre, vilket vi vet bland annat tack vare bostadsräkningen. Boendeytan per person är hos oss större än i något annat land. Möjligheten till fritidssysselsättningar är mycket väl tillgodosedda i vårt trivsamma land.

Vi är miljömedvetna och något av ett föregångsland när det gäller att förbättra miljön. En expert menade att vi har de friskaste djuren, i världen. Vårt miljövänliga jordbruk ligger långt framme och är konkurrenskraftigt.

Några av de faktorer som bidragit till att vi har det så bra är följande:

* Vi har förskonats från krig.

* Vi har haft rika naturtillgångar.

* Det har förts en rättvis fördelningspolitik, tack vare sossarna.

* Vi har haft en enig, stark fackföreningsrörelse

* Teknologins utveckling, som med dugliga människors arbete möjliggjort den stora produktivitetsökningen.

Allt detta har gjort att vi ligger på toppnivå bland de rikaste länderna, med bättre fördelning av välståndet och minsk andel utslagna. Visst finns det fortfarande brister även i vårt samhälle. Åtskilliga människor har problem med jobben, med ekonomin, med boendet, med droger. Det är svårt att se någon ljusning för dessa människor och för landet med dagens högerpolitik. En politik som ökar klyftorna i samhället, gör de rika ännu rikare, de fattiga fattigare. En politik där facket ska försvagas, där den sociala välfärden och tryggheten ska försämras, där en skola för alla ska bli en skola för de välbärgade. Landets naturtillgångar ska privatiseras.

Mycket märkligt om detta är vad majoriteten av svenska folket önskar.