Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

Per Bolund (MP, Ylva Johansson (S) och Ali Esbati (V) är överens om arbetsmarknadspolitiken Foto: Mattias Dahlgren
Nyhet

Rödgrön enighet om Fas 3

ALMEDALEN När företrädare för S, MP och V fick prata arbetsmarknadspolitik på ett seminarium i Almedalen var enigheten stor. Fas 3 ska bort och tron på människan återupprättas.

30 juni 2014 14:46

På LO:s seminarium, Bortom Fas 3, diskuterades framtidens arbetsmarknadspolitik. Den vi kommer få se efter valet i höst. Ingen alliansföreträdare var representerad.

– Vi kör efter spelbolagens odds och då är det de här tre partierna som tar över, sa moderatorn Tobias Gerdås. LO.

De rödgröna representerades av Ylva Johansso (S), vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet, Per Bolund (MP) ekonomiskt politiskt talesperson och Ali Esabati (V), arbetsmarknadsutskottet.

De tre var påfallande eniga i sin sågning av den rådande arbetsmarknadspolitiken. När en av dem talade nickade de båda andra instämmande.

– Jag håller helt med Per och Ali om det de säger om de borgerligas människosyn, sa till exempel Ylva Johansson.

Det var en replik på först Ali Esbati som sa:
­ – Dagen arbetsmarknadspolitik är en konsekvens av de borgerligas människosyn som också yttrar sig i socialpolitiken. Från att ha sett arbetslöshet som ett samhällsproblem har det blivit en personlig defekt. Men har man bara en hammare ser alla problem ut som en spik.

Per Bolund höll med och sa att MP i stället tror på männinskan.

– Vi vill alltid ge människor en chans till. En chans att komma tillbaka, till exempel genom komvux.

Så när moderatorn frågade Ylva Johansson om hur det skulle bli att försöka bilda regering med de andra två blev svaret:

– Det ska bli skitkul!

Alla tre lovade att avskaffa Fas 3 vid ett eventuellt maktskifte. MP vill se åtgärder mycket tidigare, från dag ett, inte först när människor blivit långtidsarbetslösa. Vidare vill partiet underlätta för funktionsnedsatta, som utgör en tredjedel av alla i Fas 3.

– Vi vill att de ska kunna arbeta upp till sin förmåga och sedan få sjukskrivning på resten.

Socialdemokraterna vill stärka arbetsförmedlingen. Ylva Johansson såg framför sig förmedlare med 10-15 arbetslösa som de arbetade nära med. Partiet vill också se ett nytt kunskapslyft.

– Arbetsmarknadsutbildningar är bra för dem som står nära arbetsmarknaden men för dem längre ifrån passar det bättre med reguljär utbildning och det vill vi att man ska kunna få tillgång till, sa Ylva Johansson.

För dem som i alla fall inte får ett vanligt jobb vill S se något de kallar extrajobb, riktiga jobb inom välfärdssektorn till avtalsenliga löner.

– För det finns massor med jobb som behöver göras men som det inte finns personal till idag.

Avslutningsvis fick LO-ordföranden, Karl-Petter Thorwaldsson betygsätta de rödgröna – och han var nöjd.

– Jag blir väldigt hoppfull när jag hör de hör detta. Med pragmatiska politiker som vill förändra ska vi kunna nå målet Europas lägsta arbetslöshet 2020.

Mattias Dahlgren, Reporter
mattias.dahlgren@sekotidningen.se

Relaterade ämnen

Dela det här

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

Förhörd efter Fas 3-artikel

Förhörd efter Fas 3-artikel

Torbjörn Nygren och tre av hans kolleger gick ut i pressen och talade om hur illa det funkade i Fas 3. När tidningen kom ut blev de inkallade på förhör. Läs mer

Rödgrön enighet om Fas 3

ALMEDALEN När företrädare för S, MP och V fick prata arbetsmarknadspolitik på ett seminarium i Almedalen var enigheten stor. Fas 3 ska bort och tron på människan återupprättas. Läs mer

Om a-kassa och medelklass

ALMEDALEN För att vinna höstens val gäller det att fånga medelklassen. Sägs det. Och den som vill fånga medelklassen behöver – åtminstone delvis – ett annat bete, andra löften, än den som är ute efter arbetarklassen. Läs mer