Min far har precis gått bort efter en tids sjukdom. Då han bodde ensam och blev allt sämre mot slutet blev en massa räkningar liggande utan att någon betalade dem. Jag misstänker att min far vid sin död hade mer skulder än tillgångar. Jag har någonstans hört att man som barn inte ärver sina föräldrars skulder. Stämmer det?

Ulf

 

SVAR:

Precis som du är inne på stämmer det att du som son till din far aldrig ärver hans skulder. Skulder är personliga och skrivs normalt av när gäldenären (den som är skyldig pengar) avlider.

När en person avlider bildas ett dödsbo med dennes tillgångar och skulder, och detta dödsbo är en självständig juridisk person. I normala fall sköter du enklast ett dödsbo genom att löpande betala inkommande räkningar via din anhöriges bankkonto, och behålla kvittona för redovisning till dess att dödsboet slutligen avvecklats.

När du misstänker att din anhörige avlidit med mer skulder än tillgångar är det dock viktigt att du avvaktar med att betala skulder och krav till dess att bouppteckningen är färdig. Detta beror på att du som dödsbodelägare annars kan bli skadeståndsskyldig om du inte sköter dödsboet på rätt sätt.

Bakom skulderna som din far hade vid sin bortgång finns nämligen fordringsägare, företag och personer som väntar på att få betalt. Dessa måste få betalt i rätt ordning utefter deras olika anspråk om det visar sig att det inte finns tillräckligt med pengar i dödsboet att täcka allas skulder.

Om någon får betalt på bekostnad av övriga fordringsägare kan du som dödsbodelägare bli skadeståndsskyldig mot de fordringsägare som fick för lite eller inget alls, se 18 kapitlet 6 § Ärvdabalk, (ÄB).

Om du misstänker att din pappa hade mer skulder än tillgångar bör du ringa de fordringsägare du får brev från och förklara hur det ligger till. Många företag väljer att inte göra någon affär av saken och stryker skulden direkt.

Sara Grafström