Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

– Jag är övertygad socialdemokrat, men nu är jag besviken på politikerna, säger Sekos klubbordförande Mårten Walfridsson. Foto: Malin Arnesson
Reportage

Ringhals – besvikelse men ingen större oro

Reaktionerna är blandade hos de anställda vid Ringhals efter ägarnas besked om att stänga två reaktorer i förtid. Vissa blev förvånade medan andra hade sett det komma – alla är besvikna men ingen verkar särskilt orolig.

22 oktober 2015 10:58

Alldeles intill havet vid den halländska kusten tornar de fyra reaktorbyggnaderna upp sig. Tre runda och en fyrkan­tig, Den fyrkantiga, Ettan, togs i drift 1976 och ska tillsammans med Tvåan, som trots namnet startades ett år tidigare, stängas år 2020.

Sjunkande elpriser och höjd skatt ligger bakom ägarens beslut. Det kostar helt enkelt mer att producera elen än vad de kan ta betalt. Enligt Vattenfall, som är majoritetsägare, är beslutet rent affärsmässigt, men det är inte alla som köper den förklaringen.

– Jag är övertygad socialdemokrat, men nu är jag besviken på politikerna. Vi fick höra innan valet att sossarna aldrig skulle sätta sig i knät på Miljöpartiet, men det är det som hänt nu, säger Mårten Walfridsson, Sekos klubbordförande på kärnkraftverket.

Det handlar om att regeringen höjt skatten på kärnkraft. För Ringhals del handlar det om en ökning med 220 miljoner kronor per år.

Men Vattenfall har påpekat att man hade velat stänga de två reaktorerna oavsett skatte­höjningen på ett öre per kilowattimme. Det är framförallt det låga elpriser som lett till beslutet.

Mårten Walfridsson har viss förståelse, men är trots det besviken.

– Jag förstår det affärsmässiga i beslutet men känslomässigt är det svårt. Vi var ju helt inställda på att köra till 2025 som var sagt från början. Så jag är besviken på partiet och politikerna, säger Mårten Walfridsson.

Om beslutet kommer att innebära uppsäg­ningar är för tidigt att uttala sig om. Man ska trots allt köra de två reaktorerna i fem år till, sedan kommer avvecklingen som också tar tid. Och, framförallt, de två andra reaktorer­na, Trean och Fyran, kom­mer fortsatt att vara i drift. Många är förvånade över beslutet då man i somras inledde en renovering av kärnkraftverket för att kunna köra fram till 2025. Stefan Duerlund är ven­tiltekniker och har arbe­tat på Ringhals sedan 1976, nästan från starten. Han är besviken men inte orolig för egen del.

stefan_d

– Man har ju investerat en massa pengar för att reaktorerna ska kunna köras längre och så gör de ändå så här. Det är tråkigt men för egen del är jag inte orolig över beslutet. Jag går i pension 2021 så det kommer nog fin­nas jobb för mig. Det är värre för de unga. Jag tycker synd om alla nya killar och tjejer som börjat här.

Kollegan Thomas Hagman tror inte att be­slutet kommer innebära så mycket för dem som är anställda på Ringhals.

thomas_h

– Jag tror inte det kommer drabba den egna organisationen så mycket. Snarare att man drar ner på konsulter och entreprenörer som är inne här.

Ringhals har drygt 1 500 anställda, till det kommer omkring 1 000 entreprenörer, in­hyrda och konsulter. När det är revision, ett planerat stopp där en mängd olika under­ hållsarbeten och provningar utförs, är det ännu fler på plats.

– Vissa dagar kan det vara 4 000 som går igenom grindarna på morgonen, säger Mårten Walfridsson.

Det gör Ringhals till en av de absolut största ar­ betsgivarna i regionen. Och skapar än fler jobb utanför kärnkraftverket.

Verkstaden på Ringhals är stor. Här lagas, fixas och tillverkas allt möjligt som behövs i ett kärnkraftverk. Eftersom reservdelar till de äldsta reaktorerna inte finns att köpa får man göra dem själva.

– Till den här letade vi land och rike runt efter en stålklump att använda. Till slut hit­tade vi en på Forsmark. Det ställs ju en massa olika krav på materialet när det ska använ­das här. Eftersom vi bara hade en klump så fick vi inte misslyckas. Därför gjorde vi en prototyp i plast först, berättar Dan Jarlegren och visar upp en manick som ska användas för kylning av reaktorerna.

dan_j

Han trivs utmärkt på jobbet, och just triv­seln är något alla vi pratar med, vittnar om.

– Jag har jobbat här i tolv år och flabbar fortfarande varje dag på väg till jobbet.

Inte heller han är orolig för vad nedlägg­ningsbeslutet ska innebära. Jobb kommer att finnas kvar och även om han skulle bli av med det just här tror han inte det skulle vara något problem att få nytt.

– De kunskaperna som finns här i verksta­den är eftertraktade. Vi är ju verktygsmakare allihop, och det råder det brist på.

När Sekotidningen är på besök i verkstaden är det annars ganska tomt på folk. De flesta är ute på jobb på olika ställen i kärnkraftverket, platser som vi inte får tillträde till.

 

persigvard

En som emellertid är på plats är Per­ Sigvard Nilsson, som jobbar med planering och kvalitetskontroll.

– Jag är väl så gammal att jag inte behöver oroa mig för beslutet, men man tänker ju på de yngre. Speciellt de som anställts nyligen. De kan nog vara oroliga och börja se sig om efter nya jobb, det skulle i alla fall jag göra.

Likadant är det för ventilteknikern Len­nart Gunnarsson.

lennart_g

– Jag började 1974, under byggtiden. Nu blir jag 60 i vår så jag kommer vara färdig för pension när man börjar stänga ner. Men det är värre för de yngre.

Men vad säger då de yngre? Vi får leta gan­ska länge innan vi hittar någon som passar in på den beskrivningen. Men till slut springer vi på Emelie Bengtsson som är förrådstek­niker och har arbetat här i sju år. Det visar sig att inte heller hon är orolig, hon tänker i stället på de äldre.

– Jag är ju ung och kan skaffa nytt jobb. Det måste vara värre för de äldre, men jag upplever inte att någon är speciellt orolig.

emelie

Hon kör ut gods från det jättelika lagret till alla delar av kärnkraftverket. Även om hon inte oroar sig över att bli uppsagd så jobbar hon gärna kvar.

– Jag trivs jättebra. Det är ett väldigt fritt jobb och så får jag ju se hela Ringhals och träffa väldigt mycket folk. Det vore tråkigt att bli av med jobbet, men jag har inställ­ningen att saker brukar lösa sig, säger Eme­lie Bengtsson.

Mattias Dahlgren, Reporter
mattias.dahlgren@sekotidningen.se

Dela det här

1 kommentar

  1. Mårten Walfridsson

    Det är en ära att få vara ordförande i Seko klubb Ringhals med en sådan medlemskår.

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

Sjöfarten gör handlingsplan mot sexuella trakasserier

Sjöfarten gör handlingsplan mot sexuella trakasserier

I slutet av året hoppas sjöfartsbranschen ha en handlingsplan för hur branschen ska hantera och agera vid sexuella trakasserier och andra kränkningar. Läs mer

Strömförande grind på tågstation

Strömförande grind på tågstation

Först åtta timmar efter anmälan åtgärdades en strömförande grind på en pendeltågsperrong i Stockholm. Grinden, som står så att allmänheten kan komma åt den, var feljordad och drog till sig så kallad returström när tågen passerade. Läs mer

Seko lämnar flyttande Nordea

Nordeas stämma röstade igenom en flytt av huvudkontoret till Finland. Det innebär att Seko går vidare med sitt beslut från i höstas om att lämna banken. Läs mer

Bjudresor till fartygsinspektörer

Bjudresor till fartygsinspektörer

Två inspektörer från Transportstyrelsen som skulle kontrollera säkerheten ombord blev bjudna på en bättre middag och uppgraderas till lyxhytt utan kostnad. Det avslöjar Dagens ETC. Enligt tidningens granskning har bjudresorna pågått i minst tio år. Läs mer

”Erfarenhet borde synas på lönen”

”Erfarenhet borde synas på lönen”

– Jag är trygg i min yrkesroll och kan bemöta de intagna på ett helt annat sätt idag jämfört med när jag var ny på jobbet, säger Anette Skrydtrup, kriminalvårdare på häktet i Helsingborg. Läs mer

Bring citymail lägger ner brevbärarkontor

Bring citymail stänger kontor i Flen och Katrineholm och lägger istället postutdelningen på Prolog, Mittmedias tidningsdistributionsbolag. Förändringen planeras till maj 2018. Läs mer

Harly håller koll på entreprenörerna

Harly håller koll på entreprenörerna

I januari förra året fick Trafikverket ett regeringsuppdrag att sköta leveransuppföljningen av järnvägsunderhållet i egen regi. Redan i september var Harly Nielsen ute för att hålla koll på att entreprenörerna gör det de ska. Läs mer

”Ingen dag är den andra lik”

”Ingen dag är den andra lik”

Freddie Åfeldt är transportledare på Hector rail och han gillar såväl jobbet som kollegerna. Läs mer

Raka spåret in i politiken

Raka spåret in i politiken

Lina el Yafi hamnade i hetluften när hon som klubbordförande drev kampanj för de uppsagda konduktörerna på tvärbanan. Nu gör hon politisk raketkarriär och kommer av allt att döma bli landstingspolitiker efter valet. Läs mer

Himmel eller helvete

Himmel eller helvete

Det är ingen mening att slå sönder maskinerna, bättre att slåss för en rättvis fördelning av vinsterna som robotar och automatisering ger. Och kanske få en kortare arbetstid. Läs mer

En sjukförsäkring att lita på

"Vi förväntar oss att en samlad arbetarrörelse gör gemensam sak för att utveckla den svenska modellen där en rättvis och trygg sjukförsäkring är självklar!" Det skriver Agneta Tiger Seko och Ingemar Nilsson, riksdagsledamot (S). Läs mer

Ingen tar betalt på ersättningsbussen – inga problem tycker SL

I maj sparkades konduktörerna på Tvärbanan i Stockholm. Istället ska resenärerna själva ”blippa” sina Läs mer

Det blir inget åtal för elolyckan i Tyfors

Nu står det klart att det inte blir något åtal om arbetsmiljöbrott efter elolyckan i Tyfors i Dalarna hösten 2016. Arbetsmiljöåklagare Ann-Marie Helander har beslutat lägga ner förundersökningen. Läs mer

ny på arbetsmarknaden
Maskinföraren Ghalia bryter normen

Maskinföraren Ghalia bryter normen

Ghalia Alhindi flydde från Syrien till Sverige för drygt två år sedan. Bland det första hon gjorde här var att lära sig cykla, sedan tog hon körkort och nu går hon en maskinförarutbildning. – Sen blir det lastbil och till slut flygplan, säger hon halvt på skämt, halvt på allvar. Läs mer

”Vi ska stötta varandra och våga ta plats”

”Vi ska stötta varandra och våga ta plats”

Sekos kvinnliga nätverk på Trafikverket, Q-net, har vaknat till liv igen efter några år med sporadisk verksamhet. Förhoppningen är att nätverket ska göra att fler kvinnor tar på sig fackliga uppdrag. Läs mer

Vittnesmål om grova kränkningar på ISS biljettkontroll

Vittnesmål om grova kränkningar på ISS biljettkontroll

Nuvarande och tidigare anställda på ISS biljettkontrollen vittnar om att de utsatts för grova sexuella trakasserier, kränkningar, mobbning och hot av flera av sina arbetsledare. Läs mer

Överenskommelse om etableringsjobb

Fack, arbetsgivare och regering har nu kommit överens om att införa etableringsjobb för att få in nyanlända och långtidsarbetslösa på arbetsmarknaden. Målet är att minst 10 000 personer ska omfattas. Läs mer

MTR: skriv rapport när du går på toa

Arbetsgivaren MTR kräver att stationsvärdarna på pendeln i Stockholm ska skriva rapport om toabesöket tar mer än tre minuter. Dessutom kan de få vänta i över en timme på avlösare om nöden gör sig påmind. Läs mer

Lönsamt övertidsarbete kan leda till ohälsa

Lönsamt övertidsarbete kan leda till ohälsa

Vissa medarbetare i Kriminalvården arbetar väldigt mycket övertid. Den är frivillig och ger i de flesta fall betydande extrainkomster. Vilket i sin tur gör det svårt för skyddsombud och fack att se till att avtal följs. Läs mer

Löneutrymme

Det utrymme som finns för löneökningar; det som arbetsgivarsidan nästan aldrig har när man börjar förhandla.