Seko väljer att driva frågan i de pågående avtalsförhandlingarna istället. Avtalet löper ut sista april och det återstår flera förhandlingstillfällen.

-Vi måste ha en reglering av det här. I dag har många medlemmar i praktiken en arbetsvecka på 60 timmar men har bara betalt för 40 timmar, säger Per-Ola Fällman, ombudsman för telebranschen.

Seko vill ha en reglering i det centrala avtalet för vad som ska vara räknas som arbetstid för den som är hemstationerad. En enkät som Seko gjort bland teletekniker visar att problemet med långa restider är utbrett.

Av de 60 som svarat på enkäten är det 21 som har mer än två timmars restid varje dag eller mer än tio timmars restid utanför arbetstid varje vecka. 17 svarar att de ofta reser mer än två timmar per dag.

Arbetsgruppen om restid har haft i uppdrag att utreda vad den så kallade Tyco-domen från hösten 2015 innebär för telebranschen. En medlare har tagit fram sex typsituationer, men parterna kunde inte enas om tolkningen av dessa.

I Tyco-domen slår EU-domstolen fast att resor ska räknas in i arbetstiden när den anställde saknar fast arbetsplats. Domen rörde det spanska företaget Tyco som lade ner sina regionala kontor och istället lät personalen ha tjänstebilen hemma. EU-domstolen ansåg att resorna till och från första och sista kund ska räknas som arbetstid.

Almega anser att EU-domen endast kan appliceras på två situationer, antingen där ett företag lägger ner en arbetscentral eller liknande, som i Tyco-fallet, eller där arbetsgivaren tar initiativ till en hemstationering.

Seko anser att det finns fler tillfällen då restid ska räknas som arbetstid. Exempelvis där det finns ett gemensamt intresse av hemstationering.

-Idag finns lokala avtal som reglerar det här, men det ser väldigt olika ut. Vi vill ha enhetliga regler, säger Per-Ola Fällman.

Vad är det som talar för att ni kan få igenom krav på en reglering i avtalsrörelsen när det inte lyckades i arbetsgruppen?

-Vi är fortsatt bestämda på att vi måste förbättra villkoren för de som är hemstationerade. Att arbetsgruppen lades ner är inget hinder för att vi ska driva frågan och om det behövs vidta de åtgärder som krävs, säger Per-Ola Fällman.