-Vi vill veta mer för att kunna vidta åtgärder som stärker möjligheten att komma ut på arbetsmarknaden, säger Victor Harju, pressekreterare hos socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

Vilka åtgärder som kan bli aktuella kan regeringen inte svara på idag. Försäkringskassan ska lämna sin redovisning den 13 oktober 2017.

-Frågan är hur många som efter 180 dagar återgår i arbete, hur många som har försörjningsstöd eller a-kassa. Om det är svårt för många att komma ut på arbetsmarknaden kan det behövas någon form av stöd, säger Victor Harju.

För ett år sedan avskaffade regeringen den bortre parentesen i sjukförsäkringen, som från 2008 var begränsad till max 2,5 år. Samtidigt skärptes kraven i den så kallade rehabiliteringskedjan. Efter 180 dagar ska Försäkringskassan göra en snävare bedömning av arbetsförmågan hos den som är sjukskriven. Det har gjort att fler än tidigare fått avslag på sin ansökan om sjukpenning. Enligt tidningen Arbetet (31 januari 2017) har antalet fördubblats på ett år.

Sekotidningen berättade i nr 1 2017 om Carina Österman som fått nej på fortsatt sjukskrivning trots obrukbar högerarm. Hon är tillbaka på Postnord, men framtiden är oklar. Hon har begärt omprövning av beslutet, men det kommer att dröja.

Från 1 november förra året skärpte Försäkringskassan även kraven på de läkarintyg som ligger till grund för bedömningen om en person har rätt till sjukpenning. Varje intyg som skickas in behandlas som en ny ansökan och om Försäkringskassan är tveksam betalas ingen sjukpenning under väntetiden. Den regeln vill regeringen avskaffa från 1 januari 2018.