Ett demonstrationståg gick till företagets huvudkontor där samtliga som deltog och som är anställda på MTR fick komma in och träffa delar av ledningen.

Protesterna i dag handlar bland annat om att MTR, som driver tunnelbanan på entreprenad åt Stockholms läns landsting, valt att skära ner på antalet tjänster som kundservicevärdar, som ska hjälpa resenärerna till rätta i tunnelbanan.  Ursprungskravet var att 30 tjänster skulle bort, nu handlar det om totalt 16, varav 14 får vara kvar åtminstone över sommaren.

DSC02913

–Vi förlorar två tjänster i juni, men resten kan vi kanske rädda, säger Jannis Konstantis, ordförande för Sekos klubb 111, som organiserar såväl förare som spärrvakter, kundservicevärdar och annan personal.

Flera av dem som drabbas av nedskärningen arbetade tidigare som biljettkontrollanter på Securitas och blev arbetslösa när ISS tog över.

–De gick bara från en uppsägning till en annan, säger Kaj Eriksson, tidigare klubbordförande för biljettkontrollen.

Protesterna i Stockholm i dag rör också spärrvakterna försämrade möjligheter att gå på toaletten. En fråga som Seko hoppades skulle vara löst när MTR och facket blev överens om att spärrvakternas arbetstider i spärrren skulle begränsas till 2,5 timmar.

–MTR struntar i överenskommelsen säger Jannis Konstantis. I dag är arbetspassen minst tre timmar. Dessutom saknas tillräckligt med personal som kan lösa av vid behov.

Han och andra fackliga företrädare talade vid manifestationen och betonade att det lokala facket är motståndare till att vinstdrivande privata företag ska sköta kollektivtrafiken.

–De privata företagen drivs bara av vinstintresset, på bekostnad av de anställda, sa Alexander Lindholm, ordförande för Seko Stockholm.

Väl framme vid MTR:s kontor möttes demonstranterna av två arbetsgivarrepresentanter som visade samtliga in genom en grind. En ung tjej, en av de kundservicevärdar som varslats om att de inte får stanna efter provanställningen tog tillfället i akt och sa till en av MTR:s  representanter:

–Du har sparkat mig och nu vill jag att du ser mig i ögonen och berättar varför. Det har ingen chef hittills gjort. Vi har bara fått höra att vi gjort ett bra jobb.

–Vi tar det där inne, svarade han.