Utredaren anser att konkurrensen är så välutvecklad att paketleveranserna ändå kommer att fungera i hela landet.

Förslaget är olyckligt, enligt Seko.

– Jag tycker utredningen drar en felaktig slutsats när man föreslår att paket inte behöver omfattas inom ramen för den samhällsomfattande tjänsten. Förslaget riskera att slå hårt mot framför allt glesbygd och kommer inte leda till bättre service, säger Seko Postens ordförande Johan Lindholm.

Kristina Jonäng föreslår vidare att Post- och telestyrelsen, PTS, tar fram tydliga regler för när undantag från femdagarsutdelning får ske och var brevlådor för postmottagare ska placeras.

När det gäller Sekos krav på fastighetsboxar i flerfamiljshus nöjer sig utredaren med att ge PTS i uppdrag att ta fram föreskrifter på området.

-Det är positivt att fastighetsboxarna nämns och att Post- och telestyrelsen kan utfärda föreskrifter. Utredningen pekar på att fastighetsboxar bör införas till förmån för en bibehållen postservice på landsbygd, säger Johan Lindholm.

Utredningens kalkyl bygger på tanken att glesbygdsbor som får sin brevlåda flyttad måste lägga ner mer tid på att hämta post, än boende i flerfamiljshus vars brevlåda flyttar ut i trapphuset. Samhällsekonomiskt blir det mer lönsamt att bygga ut fastighetsboxarna än att minska utdelningen i glesbygden.

För Seko är fastighetsboxarna en viktig arbetsmiljöfråga. De sjunkande brevvolymerna gör att färre brevbärare fått större utdelningsområden och därmed måste lägga mer av sin arbetstid på utdelning.

-Vi kan inte ha en arbetsmiljö där brevbärare går i trappor och delar ut post under större delen av en arbetsdag, varje dag. Sverige är det sista landet i Europa som inte har fastighetsboxar som utdelningsnorm. Frågan måste regleras. För Seko är detta i första hand viktigt för att skapa bättre förutsättningar för en hållbar arbetsmiljö för våra medlemmar, säger Johan Lindholm.

Postutredningen tillsattes förra året för att se hur minskningen av brevvolymerna kan eller bör påverka regelverket för postservicen. Och vad den ökade användningen av digital kommunikation har för betydelse.

I början av sommaren presenterade Kristina Jonäng ett delbetänkanden med förslag om att slopa kravet på övernattbefordran av brev och samtidigt behålla pristaket på brev.

Utredningen föreslår att portot ska kunna justeras vart tredje år, med hänsyn till brevvolymen. Seko anser att det ska vara möjligt att reglera portot löpande.