I Umeå blev deltidsproblemet akut när ledningen i början av året meddelade att de ville skära ner, hyvla, arbetstiden för 33 av 54 anställda på brevterminalen. Från heltid till 80 procent.

Seko lokalt motsatte sig förslaget och under mars månad är det centrala förhandlingar. Seko ser hellre en minskning av antalet tjänster än att 33 personer ska förlora arbetstid och inkomst.

-Det är en smakfullare lösning. Det är arbetsbrist på drygt sex tjänster och vi vill att de äldre får en pensionslösning och de senast anställda får ett omställningspaket, säger Sune Blomqvist från Seko Postens förhandlingsorganisation.

Maria Mannberg

Maria Mannberg är lokal klubbordförande i Umeå. Hon är besviken över att Postnord lokalt inte släppt in facket och personalen i processen.

-Vi har en kille som är jätteduktig på schemaläggning och vi har erbjudit oss att sitta med och göra scheman för att få ihop arbetstid, men de har sagt nej.

När detta skrivs vet inte personalen vilka 33 som skulle beröras av hyvlingen.

-De berörda är inte vidtalade. Men folk är ju inte dumma, de kan räkna ut det själva, säger Maria Mannberg.

Det som händer i Umeå är dock bara början. Sex terminaler berörs på liknande sätt av att Postnord centraliserar och outsourcar den så kallade videokodningen av brev.

-Det försvårar möjligheten att få heltider, eftersom videokodningen sker när det inte finns så mycket annat att göra, säger Sune Blomqvist. Postnord räknar med att spara 20 miljoner på det här så det finns 20 miljoner anledningar att inte lyssna på våra motargument. Vi får se var vi landar.

Susanne Elfving är klubbordförande för brevbärarna i södra Gävle. Hon håller med om att svårigheten att få ihop heltider än den största frågan i Posten.

-Det är därför arbetstiden sänkts till 38 timmar och arbetstidsbanken försvunnit. Då blir det något lättare att samla ihop arbetstid till en heltid.

-På landsbygden kan det bli svårt att hitta andra arbetsuppgifter om inte utkörningen av post fyller arbetstiden, säger Susanne Elfving.