I en kommentar motiverar han sitt beslut att avstå hela sin avtalade ersättning från Posten så här:
– Jag har fattat mitt beslut med hänsyn till Posten dess medarbetare och kunder och mig själv. Diskussionen har nått den punkt då den riskerar att göra skada. Beslutet, som helt och hållet är mitt eget, informerade jag styrelsens ordförande Marianne Nivert om sent på fredag kväll.
– Rent praktiskt så kommer jag att återbetala den ersättning som jag fått från Posten och inga ytterligare utbetalningar kommer att göras för det uppdrag som jag påbörjade den 1 juli i år. Nu vill jag sätta punkt för den här diskussionen och fokusera på rätt saker vilket är att leda ett av Sveriges största och viktigaste företag, uppger Lars G Nordström.
Sekos ordförande Janne Rudén tycker att det är bra att Lars G Nordström har tagit till sig kritiken mot hans lön. Men att avstå hela ersättningen är överdrivet.
– Vår uppfattning är att man ska ha betalt när man utfört ett arbete, säger Janne Rudén.
Lars G Nordström tillträdde sin post den 1 juli i år efter att förre vd:n Erik Olsson hastigt avgått på grund av en förtroendekris. Han har ett tillfälligt uppdrag att leda Posten fram till att en ny vd anställts. Hans viktigaste uppgift är att arbeta med fusionen mellan svenska Posten och Post Danmark, enligt den principöverenskommelse som presenterades i våras.
Postens styrelseordförande Marianne Nivert motiverade Lars G Nordströms höga lön med att varken pensionsavsättningar eller bonus ingick. Den lön från Posten som Lars G Nordström nu avstår räcker till att betala tre av de fyra högsta chefernas löner i Post Danmark – trots att pensionsavsättningarna ingår i deras lönekostnad.
Hittills har Lars G Nordström fått ut fyra månadslöner, 3,6 miljoner kronor, som nu ska återbetalas.