Förra året skrev Posten AB 80.000 avtal om tidsbegränsade anställningar. Niklas är en av alla dem som väntar på fast jobb. Han har arbetat på Posten i Örebro sedan han tog studenten i juni 2002, och har tappat räkningen på hur många anställningsavtal han har skrivit på. Bara i Örebro har man totalt hunnit skriva över 400 avtal hittills i år.
Oftast har Niklas fått jobb för 2–3 månader i taget på deltid. Just det här anställningsavtalet sträcker sig rekordlångt, från mitten av maj till sista september. Men i våras var det kärvt.

– Posten ville sätta mig på ett nollschema i februari, så att de skulle kunna ringa dag för dag igen. Men då sa jag nej, det är inget liv att jobba så.
Niklas är inte petig. Han gillar jobbet och eftersom arbetet är osäkert tackar han ja till alla arbetsuppgifter. Men att vara slav under tidiga telefonsamtal hade han fått nog av.
– Jag vill kunna planera mitt liv. Det går inte att gå ut med kompisarna, ta en pizza och kolla en film om man hela tiden ska vara beredd på att de kanske ringer halv sex nästa morgon. Jag sa att jag ville ha besked ett par dagar i förväg och ha en veckas jobb i taget.
Resultatet blev att han knappt fick något arbete alls. Och en uppmaning om att inte säga nej för ofta om han ville jobba.
Posten flitiga bruk av tidsbegränsade anställningar är ett missbruk av lagen om anställningsskydd, menar fackklubbarna i Posten som nu kräver att arbetsgivaren agerar.
– Vi lyckas få tillsvidareanställningar för några få då och då, för att vi ligger på och bråkar om det hela tiden. Men vi hinner inte mer än vända ryggen till så finns det nya visstidsanställda igen.
Det säger Kristina Hvatz som är klubbordförande i Örebro.
– Det hade kunnat vara hälften så många tidsbegränsade anställningar här om Posten gjorde en bra personalplanering och vågade anställa folk så man täcker den dagliga driften. I dag missbrukar de lagen om anställningsskydd.

– Vi kan förstå att man behöver ett visst antal tidsbegränsat anställda. Två tre gånger i år har vi till exempel behövt använda förstärkning på måndagar för att reklamen blivit för tung. Men Posten använder undantagen i lagen istället för att gå på huvudregeln som säger att man ska använda fast anställd personal.
Fackklubbarna inom Posten kräver nu att företaget ser över anställningsformer och arbetsorganisation. Detta för att minimera antalet tidsbegränsade anställningar och användning av bemanningsföretag, och för att istället anställa mer fast personal.