Sekotidningen har i ett flertal artiklar berättat om hur Posten i Finland skär ned personalstyrkan. Så sent som i mars bestämdes efter MBL-förhandlingar att närmare 700 tjänster ska bort och runt 200 anställda tvingas till deltid.

Postens ledning motiverar nedskärningarna med minskade utbärningsvolymer, samtidigt som man försöker utveckla nya tjänster.

– Gräsklippning är den första hemtjänsten som kunderna kan beställa av oss. Den här sommaren blir ett pilotprojekt och hela landet kommer att finnas med, säger direktör Anu Punola på Posten till tidningen Talouselämä.

– Idén kommer från brevbärarna själva och vi tror att många kunder kommer att vara intresserade, tillägger hon.

Brevbärarna i Finland når sammanlagt runt 2, 8 miljoner hushåll på sina rundor och det fina i kråksången är, att det alltså inte tillkommer någon ytterligare restid.

Tjänsten börjar gälla från 17 maj, beställs via nätet och månatliga priset för fyra halvtimmes rundor med kundens egen gräsklippare blir 35 euro (litet drygt 300 kronor).

Postfacket PAU har i samband med uppsägningar pekat på att Posten i Finland redan i dagsläget har svårt att upprätthålla takten i utdelningen. Dess ordförande Heidi Nieminen påpekar i tidningen Hufvudstadsbladet att själva postutdelningen även framgent måste ha högsta prioritet.

– Tiotusentals hushåll har inte kunnat få post varje dag. Då blir det ologiskt att börja klippa gräs innan man sett att den lagstadgade utdelningen är i skick, påpekar hon.

Sommaren är dock, menar fackordföranden, en bra tid att pröva nya idéer eftersom utbärningsvolymerna då brukar vara mindre än annars.

– Om gräsklippningen bara blir en liten del av den normala arbetsdagen, kanske en timme av åtta, så kan det fungera bra. Men skulle själva utdelningen bli en sekundär syssla kan det hända att det hela inte längre ryms inom vårt kollektivavtal.

Enligt Postens ledning ska ingen brevbärare tvingas utföra den nya tjänsten. Och ett ytterligare villkor är att den gräsmatta som ska ansas inte får befinna sig på längre avstånd än en kilometer från själva brevlådan.