I slutet av april var den socialdemokratiska riksdagsmannen Kurt Kvarnström på besök i Avesta för att träffa väljare, prata politik och svara på frågor.
På Green cargo gick det bra. Men när han kom till SJ:s kundtjänst – vägg i vägg – blev det blankt nej. Trots att mötet skulle ske på lunchen, utanför arbetstid. Skälet som uppgavs var att den enda lokal som fungerade var upptagen för utbildning. Något Ingrid Nilsson på den lokala Sekoklubben tycker låter märkligt.
– Ingen hade hört något innan om någon utbildning, så vi misstänker att det bara var ett svepskäl för att cheferna skulle kunna säga nej, säger hon.
På SJ försvarar man beslutet. Den som vill träffa SJ-anställda för att prata politik får göra det utanför arbetsplatsen, säger företagets pressinformatör Sven-Ingvar Håkansson.
– Sedan händer det att vi gör undantag. Men då krävs det att man är ute i god tid och att mötet sker på en neutral plats, där ingen känner sig tvungen att vara med. Som arbetsgivare vill vi hålla oss neutrala.
Företaget är inte ensamt om sin restriktiva syn. Rena studiebesök går visserligen oftast bra. Men den politiker som vill få ut mer av besöket än en rundtur på fabriksgolvet med direktören får det kärvare.
Av de företag och verk Sekomagasinet kontaktat är det bara franskägda Connex som säger sig ha en odelat positiv syn på politikerbesök.
På flera håll nämner man rädslan för att tvingas släppa in ”oseriösa” politiker som ett av skälen. Skräcken är att förknippas med främlingsfientliga partier som Sverigedemokraterna. Ett problem Vattenfall löst genom att bara släppa in riksdagsledamöter.
– Då vet vi att de är seriösa, säger Bo Andersson på företagets informationsavdelning.
Några som märkt de kärvare attityderna är socialdemokraterna – det parti som genom sin fackliga koppling traditionellt brukar satsa mest på den här typen av besök.
– Våra riksdagsledamöter har märkt hur det blivit svårare att träffa de anställda i lugn och ro, säger Yvonne Gille på riksdagsgruppens kansli. Det är synd eftersom det är viktigt för politikerna att veta hur människor har det på sina arbetsplatser.
Ändå räknar hon med att ledamöterna ska hinna med fler besök i den här valrörelsen än i den förra, för fyra år sedan.
Också moderaterna väljer att satsa betydligt mer på arbetsplatsbesök än senast. Något partisekreterare Sven Otto Littorin förklarar med att den gamla typen av torgmöten spelat ut sin roll.
– Vi har insett att det ger mycket mer att möta människor på deras arbetsplatser istället, säger han. Det handlar inte så mycket om att vinna röster som att få igång en dialog och stämma av om de problem vi formulerat är de rätta.
Kanske gör han rätt i att inte hoppas för mycket på några snabba röster. För enligt professorn och demokratiforskaren Mikael Gilljam på Göteborgs universitet brukar resultatet av den här typen av besök bli magert.
– All forskning visar att det ändå är i tv-sofforna valet avgörs, säger han.