Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

Nyhet

Polisen säger nej till facket

Den nya rikspolischefen, Dan Eliasson, begränsar fackets möjligheter till insyn och påverkan.

14 januari 2015 14:24

– Vi fick en ren chock över beskedet igår om att inga fackliga företrädare längre får vara med i några ledningsgrupper inom polisen, säger Monica Veberg, ordförande i Seko Polisen Syd.

De flesta polismyndigheter har haft samverkansavtal och Seko Polisen har deltagit i ledningsgrupper sedan 2000, men nu är det stopp.

– Den enda förklaringen vi fått är att den nya rikspolischefen Dan Elisason har beslutat det. Det är ju en fullständig katastrof. Nu kommer allt att ta mycket längre tid och vi har ingen chans att påverka och vara med från början. Ett bra exempel på hur vi kunde vara med och påverka var i höstas när polisledningen bestämde sig för att ersätta civilanställda vikarier med nyutbildade poliser. Från början var budet att 111 civilställda skulle få sluta, men vi från facket lyckades få ner det med 37 personer som fick fast jobb. Det hade ju varit omöjligt nu om vi inte kan vara med från början när en diskussion kommer upp. Hon tillägger:

– Vi har ju alla samma mål. Vi vill Polisens bästa och då behövs båda rösterna. Vi kan vara med och hjälpa till, diskutera och förslå ändringar. Nu blir det back to basic med kallelse till MBL-förhandlingar. Nej det här kommer inte blir bra.

Polisen har lovat att komma med en kommentar.

Birgitta Forssell
redaktionen@sekotidningen.se

Relaterade ämnen

Dela det här

1 kommentar

 1. Mats Andersson

  Vi vill samarbeta med facket

  I den nya polisorganisationen kommer arbetsgivaren fortsätta att utveckla samarbetet med arbetstagarorganisationerna.
  Genomförandearbetet av den nya polisorganisationen har präglats av öppenhet och involvering, och detta kommer att fortsätta. Det formella samarbetet med arbetstagarrorganisationerna formas idag genom MBL. Det innebär att samarbetet mellan parterna sker på ett tydligt och strukturerat sätt i hela organisationen.
  I det läge vi befinner oss nu är det viktigt att det inte råder några tveksamheter kring hur och när vi för dialog kring verksamheten och vår utveckling.
  Polismyndighetens ledningsgrupper är arbetsgivarens forum för dialog – likväl som att arbetstagarparterna har behov av sina egna forum.
  Det innebär inte att vi gör avkall på principer om samarbete, öppenhet och transparens i dialog mellan parterna. Hur samarbetet ska formaliseras över tid har vi påbörjat en dialog med alla berörda om.

  Kajsa Möller HR-direktör, Polismyndigheten

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

Polisen säger nej till facket

Den nya rikspolischefen, Dan Eliasson, begränsar fackets möjligheter till insyn och påverkan. Läs mer