Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

Foto: Nina Hellström
Reportage

Patrik fick kämpa för hjälp

Patrik Malmberg arbetar med kvinnor som har missbruksproblem och psykiska störningar. Då är det viktigt att han själv är stabil. Men arbetsgivaren nekade honom hjälp när han drabbades av en personlig kris.

23 oktober 2014 12:59

Fakta

Psykosocial arbetsmiljö Sis

  • 800 hot- och våldsincidenter varje år.
  • 60 anmälda arbetsskador per år varav hälften är relaterade till hot och våld.
  • 6,6 procent långtidssjukskrivna år 2012 vilket är att betrakta som högt, en siffra som dessutom ökat de senaste åren.
  • Vanliga sjukskrivningsorsaker är psykisk ohälsa och konflikter på arbetsplatsen.
  • Sis mål med företagshälsovården är att förebygga ohälsa i arbetslivet samt att utreda och stödja medarbetares förmåga att återvända till eller stanna kvar i anställning.

 

Källa: Sis

Plötsligt en dag valde Patrik Malmbergs far att avsluta sitt liv. Chocken var mycket stor och Patrik blev sjukskriven i tre månader. När Sekotidningen träffar honom en varm septemberdag har han precis börjat arbeta igen.

Han arbetar på ett LVM-hem som drivs av Statens institutionsstyrelse, Sis. Det är ett hem för kvinnor med missbruksproblematik, ofta i kombination med psykiska störningar.

Det är ett krävande arbete. Många av kvinnorna på hans avdelning betraktas som extra vårdkrävande. Det innebär att de är mycket utagerande och många gånger våldsamma.

Han beskriver en fysiskt påfrestande miljö där han och kollegerna emellanåt måste ”ta i med hårdhandskarna”. En våldsam och utagerande klient som måste släpas in på sitt rum till exempel, trots att hon klamrar sig fast.

Men jobbet innehåller också många psykiska påfrestningar.

– Klienterna snappar lätt upp våra eventuella svagheter och använder ofta dem emot oss. Om de får reda på att man har barn till exempel, kan de rikta hot mot dem och säga att de ska döda barnen.

Tidigare har han kunnat hantera alla sådana situationer på ett professionellt sätt. Men nu har han börjat fundera.

– Jag går omkring och är rädd att begå misstag, som jag förr aldrig behövde reflektera över. Som att tappa humöret när jag hanterar någon våldsam klient.

– Många är dessutom självmordsbenägna. Och jag vet inte hur jag skulle reagera om någon skulle försöka hänga sig till exempel.

Han har ett mycket tydligt mått på att hans stresstolerans har blivit sämre sedan han kom tillbaka till jobbet efter sjukskrivningen – hjärtat.

– För ett år sedan drabbades jag av förmaksflimmer. Det innebär att hjärtat börjar slå väldigt snabbt när jag blir stressad. Efter min sjukskrivning räcker det med att någon höjer rösten för att hjärtat ska rusa. Så var det inte förr.

Det är helt enkelt viktigt med ett stabilt psyke för att kunna hantera jobbet.

Patrik Malmberg ringde därför till jobbet redan tre dagar efter faderns plötsliga bortgång, för att be om hjälp.

– Jag var ju i en akut chock och behövde professionell hjälp, så jag ringde för att be att få samtalsterapi genom jobbet.

Han pratade med lönehandläggaren som gick in till den biträdande institutionschefen för att vidarebefordra hans fråga.

– Svaret var nej. Det tog inte ens 15 sekunder, ingen eftertanke eller idé om att man skulle kolla upp det och återkomma. Bara: nej, det är inte arbetsrelaterat så du får ingen hjälp.

Efter tre veckor fick han genom vårdcentralen tid hos en psykolog. Denne konstaterade efter en timme att Patrik var lite för strukturerad i sitt sorgearbete för att få mer hjälp.

– Men jag behöver ju någon professionell att prata med. Som det är nu pratar jag hål i skallen på familjen och mina kolleger. De är ju snälla och lyssnar men jag vill inte ligga dem till last på det sättet.

Under sjukskrivningen funderade han mycket på det som hänt och på arbetsgivarens avslag. Han hade ju en kollega som några år tidigare gått igenom en separation som tagit hårt. Och han hade fått hjälp av jobbet. En annan kollega förlorade sina föräldrar och det var likadant där, hon fick samtalsterapi.

– Och deras kriser var ju inte mer arbetsrelaterade än min. Så jag pratade med Seko-ombudet på jobbet som tog upp det på ett samverkansmöte där högsta chefen var med. Då var det inte längre några problem utan jag skulle få min terapi – efter tre månader.

– Jag vet inte riktigt hur reglerna ser ut. Men det ska ju inte vara beroende av vem som frågar eller vem man frågar. Det måste ju vara lika för alla.

 

Upprörda reaktioner från facket

Klas-Birger Arenander är arbetsmiljöansvarig på Sekos nationella Sis-klubb. Han blir mycket upprörd när han hör hur Patrik Malmberg har behandlats.

– Det är klart att han ska få hjälp direkt. Blir det fel hemma så blir det ju fel på jobbet också, men det verkar många av våra chefer ha svårt att fatta.

Även han framhåller den påfrestande psykosociala arbetsmiljön som Patrik och hans kolleger arbetar i.

– Där han arbetar har de många särskilt vårdkrävande kvinnor. Så det gäller att man håller ihop själv. Får man inte hjälp kan man ju ramla ihop första dagen man kommer tillbaka till jobbet.

 

Kommunikationsmiss enligt anstaltsledningen

Tomas Ring, institutionschef på Runnagården, säger att man inte är njugga i dessa frågor. Men just i Patrik Malmbergs fall är det en miss i kommunikationen som ligger bakom det hela.

– Vi gör en individuell bedömning om någon behöver hjälp. Och det är hans närmaste chef, avdelningsföreståndaren som ska ta det beslutet, inte biträdande institutionschef som han vände sig till.

Borde han inte fått det svaret i stället för ett kategoriskt nej? För nu skedde ingen bedömning alls. 

– Det är möjligt att biträdande institutionschef uttryckte sig generellt, och lite klumpigt kanske. För enligt lagen har ju arbetsgivaren ingen skyldighet att erbjuda hjälp om det är något utanför jobbet. Men vi vill ju att folk ska må bra och har en väldigt generös attityd i de här frågorna. Det är många som fått hjälp i liknande situationer.

Ska inte alla chefer kunna ge samma besked eller åtminstone hänvisa till rätt person?

– Jo. Vi får titta på vad som hänt och se vad som brustit. Vi kanske får ta en repetition så att rätt fråga hamnar hos rätt person.

– Det är olyckligt att han hamnade i kläm och att det tog så lång tid, säger Tomas Ring.

 

Omodernt tänk anser arbetsmiljöexpert

Krister Skoglund är expert på frågor som rör psykosocial arbetsmiljö. Han arbetar som projektledare på Prevent, en ideell organisation ägd av Svenskt Näringsliv, LO och PTK. Prevent har i uppdrag att förmedla kunskaper i arbetsmiljöfrågor.

Han menar att alla moderna arbetsgivare väljer att inte göra skillnad på personliga kriser och sådana som är utlösta på jobbet.

– För 30 år sedan var det annorlunda. Då brydde sig inte arbetsgivarna om vad som hände utanför jobbet. Men i dag har man ett helt annat perspektiv på individen. Nu ser alla bra arbetsgivare människan som en helhet, säger Krister Skoglund.

Han kan inte uttala sig om hur policyn ser ut på Sis, men han menar att det ligger i arbetsgivarens egenintresse att ta hand om sina anställda.

– Ja, arbetsgivarens verksamhet drabbas ju oavsett om det skett på jobbet eller inte. Och när man, som i det här fallet, jobbar med människor i kris borde cheferna ha större förståelse för anställda i kris. Sis som jobbar med människor borde hantera det här bättre.

– Det viktigaste är att arbetstagaren mår bra oavsett om krisen är arbetsrelaterad eller inte. Är den utlöst av något på jobbet har arbetsgivaren förvisso fler skyldigheter och krav på sig enligt arbetsmiljölagen, men en generös arbetsgivare gör inte den åtskillnaden.

Mattias Dahlgren, Reporter
mattias.dahlgren@sekotidningen.se

Dela det här

1 kommentar

  1. Inte så illa på rätt arbetsplats

    Det är inte så att cheferna och avdelningsföreståndare saknar intresse av det de arbetar med eller utbildning. Bland dem finns frisörer, bilförsäljare och bartendrar. De skulle vara en tillgång på en frisersalong, hos en bilhandlare eller på en krog.

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

Upprop mot sexuella trakasserier inom sjöfarten

Idag presenteras ”lättaankar, ett upprop mot sexuella trakasserier inom sjöfarten. 1150 kvinnor i branschen har skrivit under sjöfartens eget #metoo-upprop. Läs mer

Fängelseblockad efter mordförsök

Fängelseblockad efter mordförsök

Franska fängelser har blockerats av personalen under de senaste dagarna. I förra veckan överfölls tre kriminalvårdare av en terroristdömd intern. Ett regelrätt attentat, enligt facket som nu kräver tryggare arbetsförhållanden. Läs mer

”Erfarenhet borde synas på lönen”

”Erfarenhet borde synas på lönen”

– Jag är trygg i min yrkesroll och kan bemöta de intagna på ett helt annat sätt idag jämfört med när jag var ny på jobbet, säger Anette Skrydtrup, kriminalvårdare på häktet i Helsingborg. Läs mer

Seko: Damberg lyssnade om Samhall

Mötet mellan LO-förbunden på Samhall och näringsminister Mikael Damberg igår torsdag var givande. Ministern lyssnade. Det säger Sekos ombudsman Annika Ödebrink Läs mer

Först på plats efter olyckan

Först på plats efter olyckan

Att se en svårt skadad, kanske avliden, människa påverkar alla. -Vi är inga hårda typer utan känslor, säger Anders, som är en av Trafikverkets olycksplatsansvariga. Läs mer

”Jag bestämmer över mitt arbete”

”Jag bestämmer över mitt arbete”

Läs mer

Han ger de asylsökande en röst

Han ger de asylsökande en röst

Viktor Bankes mobil ringer i det närmaste oavbrutet, sms trillar in, han svarar ett par tre gånger. ”Det kan vara dagis”, säger han ursäktande. Läs mer

Himmel eller helvete

Himmel eller helvete

Det är ingen mening att slå sönder maskinerna, bättre att slåss för en rättvis fördelning av vinsterna som robotar och automatisering ger. Och kanske få en kortare arbetstid. Läs mer

Inga arbetare på riksdagslistan

Inte ett fackligt namn på valbar plats när socialdemokraterna i Norrbotten sätter ihop sin riksdagslista. Det är helt enkelt inte acceptabelt tycker LO-distriktet i Norra Sverige. Läs mer

Ingen tar betalt på ersättningsbussen – inga problem tycker SL

I maj sparkades konduktörerna på Tvärbanan i Stockholm. Istället ska resenärerna själva ”blippa” sina Läs mer

Samtal på liv och död

Samtal på liv och död

Lotta Andersson har varit med länge, medan Johan Ridell är ganska ny på jobbet som operatör på Polisens kontaktcenter i Malmö. De har mycket gemensamt och förenas i sin kärlek till de som ringer 114 14. Läs mer

Seko kritiserar utredning om strejkrätten

Seko kritiserar utredning om strejkrätten

Seko riktar allvarlig kritik mot den utredning regeringen har tillsatt för att se över strejkrätten. Om strejkrätten begränsas kan det få allvarliga konsekvenser för hela arbetsmarknadsmodellen varnar Seko. Läs mer

Därför röstar jag på socialdemokraterna

Läs mer

Ännu inte avgjort om Tågkompaniet tar över Krösatågen

I slutet av 2017 kom beskedet att Tågkompaniet tar över trafiken på Krösatågen från och med december 2018. Strax därefter överklagade Transdev beslutet. Läs mer

Samhall säger upp allt fler

I morgon träffar Seko och övriga sex LO-förbund näringsminister Mikael Damberg för att ge sin bild av arbetsmiljön och verksamheten på statliga Samhall. Ministern har kallat till mötet, enligt tidningen Fastighetsfolket. Läs mer

ITF-kontrollanter räddar sjömanslön

Sjömän på bekvämlighetsflaggade fartyg har svårt att få ut rätt löner. Men tack vare de svenska ITF-inspektörerna tvingades redarna betala över 850 000 kronor i retroaktiva löner under 2017 skriver Transportarbetaren. Läs mer

Blockad

En stridsåtgärd då arbetstagarsidan stoppar vissa arbeten

ROBOTISERING
Konduktören Niclas blev ersatt av en stolpe

Konduktören Niclas blev ersatt av en stolpe

Kommer robotarna att ta över jobben? Forskare, politiker, fack och arbetsgivare är överens om att vi står inför en helt ny arbetsmarknad. Sekotidningen har bland annat pratat med konduktören Niclas som blev ersatt av en stolpe och arbetsmarknadsministern som "leker med tanken" att a-kassan kan användas till kompetensutveckling även om man inte är arbetslös. Läs mer

Lokförare avled av sina skador

Lokföraren som skadades svårt i en arbetsplatsolycka i Bastuträsk onsdags förra veckan har avlidit av sina skador. Mannens arbetsgivare Green cargo fick beskedet natten till lördag. Läs mer

Kritiskt för den skadade lokföraren

Den lokförare som skadades allvarligt vid en arbetsplatsolycka i Bastuträsk i onsdags har flyttats till Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Hans tillstånd är kritiskt. Läs mer

Lokförare allvarligt skadad i arbetsplatsolycka

En lokförare vid Green cargo skadades allvarligt vid en arbetsplatsolycka i Bastuträsk igår morse. Läs mer