-När vi gick igenom våra yrkanden konstaterade vi att vi står väldigt långt ifrån varandra. Vi säger blankt nej till den löneprocess som Arbetsgivarverket vill införa för våra medlemmar, säger Sekos ombudsman Helen Thornberg.

Förutom lönekrav har Seko lagt tonvikten vid att minska otryggheten för personalen inom staten. Seko vill begränsa andelen tidsbegränsat anställda, stärka rätten till heltid vid nyanställningar och stärka rätten dör deltidsanställda att gå upp i sysselsättningsgrad.

-Vi vill försvåra för staten att använda sig av tidsbegränsade anställningar och stärka rättigheterna för de som i dag har otrygga jobb, säger Helen Thornberg.

Arbetsgivarverket återkommer i år med krav på en löneprocess som minskar fackets makt, såväl lokalt som centralt. Dels vill arbetsgivarna ha tillsvidareavtal och avtal utan centrala löneökningar, dels vill de ha lönesättande samtal mellan anställd och chef.

-Det här går stick i stäv med vad vi önskar. Vi anser att det lokala facket ska vara med och förhandla om lönerna, säger Helen Thornberg.

Seko vill också utveckla den partsgemensamma statistiken så att det går att följa hur de olika myndigheterna använder tidsbegränsade anställningar.

-I dag kan vi inte se hur det ser ut på de olika arbetsplatserna. Vi vet att visstidsanställningar är vanligt inom universitet och högskolor och att det i övrigt ser olika ut. Vi behöver bättre statistik.

Precis som på övriga avtalsområden lägger Seko fram de yrkanden som ryms inom 6F:s plattform från december 2015.

Det betyder att lönekravet är 3,2 procent och minst 800 kronor i höjda lägstalöner. Samt att alla tillägg höjs med samma procentsats som motsvarar löneökningarna i övrigt.

Bland 6F-kraven finns också ett ökat inflytande när arbetsgivare vill införa olika former av övervakning.

Avtalet på staten löper ut den sista september. Förhandlingarna inleds i mitten av augusti.

Seko har cirka 12 000 medlemmar på avtalsområdet, som exempelvis omfattar Kriminalvården, Polisen, universitet och museer.