Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

I häktesköket i Göteborg jobbar Oleg Khlopkov och Agneta Stålstrand och deras kolleger. Foto: Anna-Lena Lundqvist
Reportage

På häktet serveras mat från hela världen

Här i köket på häktet i Göteborg lagas all mat från grunden till de cirka 250 intagna. Kockarna kommer från olika delar av världen, och det märks på matsedeln.

15 december 2016 09:03

Dagens lunch: pasta med tonfisksås. En lite lättare måltid, förklarar köksföreståndare Fredrik Hansson. Till middag serveras grillkorv och potatismos, hemlagat på 77 kilo potatis.

– På kvällen är det en något kraftigare måltid, säger Fredrik.

Vi är på häktet i Göteborg. Här lagar åtta kockar all mat till de cirka 250 intagna, nästan allt lagas från grunden. 500 portioner varm mat varje dag. Lunch och middag. Köket förbereder även frukost och kvällsmål.

– Det som lagas idag, serveras idag, säger köksföreståndaren. Personal är på plats från klockan 06 till 17 varje dag.

Kökspersonal på Häktet i Göteborg Seko tidningen

Häktet, som är Nordens största, ligger mitt i stan och är delvis nybyggt. I samma kvarter finns det gamla häktet, samt tingsrätt, polis och åklagarmyndighet.

Men de andra verksamheterna ser inte personalen i häktesköket mycket av. De är aningen isolerade från omgivningen, träffar inte de intagna och inte heller så många av de andra på häktet. Bortsett från att de kan möta någon i omklädningsrummet.

– Det är så krångligt att gå ut härifrån, vi måste byta kläder och gå genom huset. Det är bättre att stanna inne i personalrummet, säger Bayan Karim, en av kockarna.

De intagna kommunicerar med köket via kriminalvårdarna.

– De gör en så kallad hemställan för att få skriva till oss, säger Bayan. Antingen om de har önskemål om maten, som större portioner eller särskilda rätter. Eller också, vilket händer ibland, skriva och berömma maten.

I personalrummet intill köket hänger några handskrivna lappar från intagna. ”Tack för den goda lasagnen”, har någon skrivit.

Just lasagne är en mycket populär rätt och serveras regelbundet, precis som köttfärssås och spagetti, och potatismos. Spagetti blir det till och med lite oftare än andra rätter.

– God mat ger ett lugnare häkte, säger Fredrik Hansson. Vi vill göra en bra produkt, det är så roligt när den uppskattas.

Att bra mat ger en lugnare stämning på avdelningarna bekräftar kriminalvårdaren Eddie Njie när han hämtar matvagnen till sin avdelning.

– Här lagar de mat från grunden och det märks. Maten är bra och de intagna gillar den verkligen, säger han.

Maten levereras i vagnar, och kriminalvårdarna på respektive avdelning delar ut maten till de intagna. På en avdelning hjälper intagna till.

Tack vare att Kriminalvården har inköpsavtal med stora rabatter – det blir upp emot 40 procent billigare – kan köket hålla hög kvalitet, trots en begränsad budget. 42 kronor per intagen och dag ska räcka till allt.

–Det funkar, säger Fredrik Hansson. Vi kan till och med göra hemlagad dessert till soppan varje vecka.

Eftersom det är ett tillagningskök kommer råvaruleveranser nästan varje dag. Tisdagar undantagna. Det som inte ska lagas till omedelbart förvaras i stora kylar. Mjölk och smör, grönsaker, frukt. Allt har sin egen förvaring.

Fredrik Hansson vill gärna lyfta fram att köket är mångkulturellt och att det får genomslag på matsedeln. Särskilt på söndagar när den kock som jobbar får välja maträtt.

Bayan Karim gör gärna moussaka.

– Inte irakiskt direkt, säger hon med ett skratt, men jättegott.

Agneta Stålstrand lagar svensk husmanskost, gärna rotmos eller kålpudding.

Amir Nabipour, som ursprungligen är från Iran, gillar kryddor. Han testade att tillsätta gurkmeja i riset och det blev en succé.

– Jag visste inte om det skulle lyckas. Riset ser ut som saffransris, som är vanligt i Iran. En kollega i huset, som också är från Iran, sa att det är fantastiskt att vi lagar saffransris. Inte ens han märkte att det är gurkmeja.

Ryske Oleg Khlopkov säger lågmält att han nog gärna lagar biff Stroganoff. Han har vikarierat som kock på häktet i två år. Han läser svenska och har nytta av att jobba samtidigt.

Att laga mat är något som alla kockar gillar, även om det för de flesta var en slump att det blev så, och en tillfällighet att de kom att arbeta inom Kriminalvården.

– Det börjar ofta med ett sommarvikariat och så är man kvar, säger Amir.

Häktet i Göteborg byggdes om och till för sju åtta år sedan, och i samband med det förändrades köket från ett uppvärmningskök till ett tillagningskök. Något Agneta Stålstrand och Bayan Karim är mycket nöjda med.

Amir däremot saknar det gamla köket där intagna kom och hjälpte till. Han gillade att prata med de ofta unga killarna och hoppades få dem på andra tankar.

Då fick även personalen i köket utbildning i hur Kriminalvården fungerar och ser på sin uppgift. Något som är borta idag.

– Det hände att intagna kallade på oss när de mådde dåligt. I dag träffar vi dem inte ens, säger han.

Amir understryker att det var de lugnaste som fick komma.

– Jag tror våra samtal var viktiga, säger han.

Sedan Fredrik Hansson blev chef för ett par år sedan har köket organiserats om, personalen har fått hjälpmedel, nya maskiner, fler och bättre ugnar och spisar.

Variationen i jobbet har ökat sedan alla roterar mellan olika arbetsuppgifter,  alla diskar exempelvis någon dag i veckan.

Stressen har minskat väsentligt och de tunga lyften är, om inte borta så betydligt färre. En ergonom har hjälpt till.

– Vi lyfter inte i onödan, säger Fredrik.

Kökspersonal på Häktet i Göteborg Seko tidningen

Precis som alla kök och restauranger har häktesköket olika allergier och önskemål om mat att ta hänsyn till. För att underlätta har personalen bestämt att ersätta det mesta av vetemjölet med maizena för att slippa göra särskild glutenfri kost.

Samma sak med laktos, det är bättre att avstå i det närmaste helt även från mjölkprodukter. Nötter förekommer inte alls i köket.

– Vi gör undantag. I den populära lasagnen är det exempelvis vetemjöl i plattorna, men då har vi alternativ, säger Fredrik.

Fredrik Hansson och hans team sköter det mesta på egen hand. De har en kriminalvårdsinspektör som sköter det administrativa, men i övrigt är de självständiga. De litar på oss så länge allt fungerar, som han säger. Fredrik själv litar i sin tur på kockarna.

– De kan sitt jobb och gör det bra, jag tvivlar aldrig på det, säger han.

Agneta Stålstrand säger att jobbet blivit betydligt lugnare sedan Fredrik tog över. Förr kunde hon ha en klump i magen när hon gick till jobbet, men nu, nu känns det bra.

– Vi skojar mycket, säger Fredrik, vi gör det i Göteborg. Han drar en vits, och alla som sitter runt lunchbordet med den fina röda vaxduken drar på smilbanden. En aning i alla fall.

Tänk om man inte har någon göteborgshumor. Hur går det då?

– Man behöver inte skratta, säger Fredrik allvarligt.

Och så skrattar han.

Karin Lindgren Strömbäck, reporter
karin.lindgrenstromback@sekotidningen.se

Dela det här

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

Rättelse om Postnordartikel

Fel version av artikeln ”Seko postens kupp mot danska facket” är publicerad i senaste numret av Sekotidningen och innehåller felaktiga citat. Det beror på att reportern missuppfattade Seko postens ordförande Johan Lindholm, vilket vi ber om ursäkt för. Den korrekta versionen av texten finns att läsa här https://sekotidningen.se/artikel/spelet-om-postnord/ Läs mer

Avtal 2017

Allt om avtalsrörelsen

Här kan du läsa alla våra artiklar om avtalsrörelsen 2017 där Seko ska förhandla om drygt 20 centrala avtal. Läs mer

Höjd pensionsålder

De sex partierna i pensionsgruppen har slutit en överenskommelse om att förändra pensionssystemet. Lägstaåldern för pensionsuttag höjs från 61 till 64 år, rätten att jobba kvar höjs från 67 till 69 år och skyddet för de fattigaste pensionärerna stärks. Läs mer

Metoo-upprop inom Kriminalvården

Över 1000 anställda och tidigare anställda inom Kriminalvården har skrivit under uppropet #virivermurarna mot sexuella trakasserier och kränkningar på jobbet. Läs mer

Chefen viktig för trivseln

Chefen viktig för trivseln

Stoppa allt skitsnack, låt ingen vara eller känna sig utesluten, glöm inte de sjukskrivna. Några tips från Seko Skåne om vägen till en trivsam arbetsplats. Läs mer

Tågkompaniet ska köra Krösatågen

Nu är det klart att Krösatågen tas över av Tågkompaniet från och med december 2018 och nio år framåt. Båda affärerna, nord och syd, ingår i upphandlingen. Idag är det Transdev som kör trafiken. Läs mer

Först på plats efter olyckan

Först på plats efter olyckan

Att se en svårt skadad, kanske avliden, människa påverkar alla. -Vi är inga hårda typer utan känslor, säger Anders, som är en av Trafikverkets olycksplatsansvariga. Läs mer

”Jag bestämmer över mitt arbete”

”Jag bestämmer över mitt arbete”

Läs mer

Han ger de asylsökande en röst

Han ger de asylsökande en röst

Viktor Bankes mobil ringer i det närmaste oavbrutet, sms trillar in, han svarar ett par tre gånger. ”Det kan vara dagis”, säger han ursäktande. Läs mer

För dyrt med god arbetsmiljö

För dyrt med god arbetsmiljö

Kedjan med entreprenörer hade fem länkar, med Trafikverket överst. Men den sista länken brast och en provanställd 22-åring omkom i en olycka. Kanske hade den undvikits om facket fått spela sin roll. Läs mer

Inga arbetare på riksdagslistan

Inte ett fackligt namn på valbar plats när socialdemokraterna i Norrbotten sätter ihop sin riksdagslista. Det är helt enkelt inte acceptabelt tycker LO-distriktet i Norra Sverige. Läs mer

Ingen tar betalt på ersättningsbussen – inga problem tycker SL

I maj sparkades konduktörerna på Tvärbanan i Stockholm. Istället ska resenärerna själva ”blippa” sina Läs mer

Mutanklagelser mot Trafikverket

Mutanklagelser mot Trafikverket

”Vi ska vända på alla stenar.” Det var löftet från Trafikverket när Sekotidningen i april skrev om den muthärva som Kalla fakta på TV4 fortsatt att granska. Läs mer

Samtal på liv och död

Samtal på liv och död

Lotta Andersson har varit med länge, medan Johan Ridell är ganska ny på jobbet som operatör på Polisens kontaktcenter i Malmö. De har mycket gemensamt och förenas i sin kärlek till de som ringer 114 14. Läs mer

Seko tappar inte längre medlemmar

-Seko tappar inte längre medlemmar. Antalet aktiva medlemmar är strax under 74 000 och har legat stilla sedan april i år. Läs mer

Trendbrott när åtta fartyg flaggar svenskt

Vinden tycks ha vänt för den svenska handelsflottan.  Tre rederier har beslutat att låta sammanlagt åtta fartyg gå under svensk flagg. Läs mer

Externt företag vill ta över SJ:s kundtjänst

SJ kan låta ett externt företag ta över verksamheten vid servicecentret i Ånge. SJ har ett 100-tal anställda i Ånge, som nu är oroliga för avtalsdumpning. Men enligt SJ kan det vara ett sätt att rädda jobben. Läs mer

Sänkt avgift i Sekos a-kassa

Avgiften till Sekos a-kassa sänks med 15 kronor den 1 januari 2018, under förutsättning att beslutet godkänns av Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF. Läs mer

Sju av tio arbetslösa slår i a-kassetaket

Sju av tio arbetslösa slår i a-kassetaket

Trots höjningen av a-kassetaket för två år sedan är många arbetslösa fortfarande underförsäkrade. Åtta av tio av arbetslösa Sekoiter får mindre än 80 procent. För hela arbetsmarknaden är det sju av tio. Läs mer

ROBOTISERING
Konduktören Niclas blev ersatt av en stolpe

Konduktören Niclas blev ersatt av en stolpe

Kommer robotarna att ta över jobben? Forskare, politiker, fack och arbetsgivare är överens om att vi står inför en helt ny arbetsmarknad. Sekotidningen har bland annat pratat med konduktören Niclas som blev ersatt av en stolpe och arbetsmarknadsministern som "leker med tanken" att a-kassan kan användas till kompetensutveckling även om man inte är arbetslös. Läs mer

Arbetsvärdering

En systematisk metod för att bestämma krav och svårigheter i olika arbeten. Används för att kunna bedöma om olika arbeten är likvärdiga när man bestämmer lön. Det finns flera system för arbetsvärdering, men inget som alla är nöjda med.