Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

I häktesköket i Göteborg jobbar Oleg Khlopkov och Agneta Stålstrand och deras kolleger. Foto: Anna-Lena Lundqvist
Reportage

På häktet serveras mat från hela världen

Här i köket på häktet i Göteborg lagas all mat från grunden till de cirka 250 intagna. Kockarna kommer från olika delar av världen, och det märks på matsedeln.

15 december 2016 09:03

Dagens lunch: pasta med tonfisksås. En lite lättare måltid, förklarar köksföreståndare Fredrik Hansson. Till middag serveras grillkorv och potatismos, hemlagat på 77 kilo potatis.

– På kvällen är det en något kraftigare måltid, säger Fredrik.

Vi är på häktet i Göteborg. Här lagar åtta kockar all mat till de cirka 250 intagna, nästan allt lagas från grunden. 500 portioner varm mat varje dag. Lunch och middag. Köket förbereder även frukost och kvällsmål.

– Det som lagas idag, serveras idag, säger köksföreståndaren. Personal är på plats från klockan 06 till 17 varje dag.

Kökspersonal på Häktet i Göteborg Seko tidningen

Häktet, som är Nordens största, ligger mitt i stan och är delvis nybyggt. I samma kvarter finns det gamla häktet, samt tingsrätt, polis och åklagarmyndighet.

Men de andra verksamheterna ser inte personalen i häktesköket mycket av. De är aningen isolerade från omgivningen, träffar inte de intagna och inte heller så många av de andra på häktet. Bortsett från att de kan möta någon i omklädningsrummet.

– Det är så krångligt att gå ut härifrån, vi måste byta kläder och gå genom huset. Det är bättre att stanna inne i personalrummet, säger Bayan Karim, en av kockarna.

De intagna kommunicerar med köket via kriminalvårdarna.

– De gör en så kallad hemställan för att få skriva till oss, säger Bayan. Antingen om de har önskemål om maten, som större portioner eller särskilda rätter. Eller också, vilket händer ibland, skriva och berömma maten.

I personalrummet intill köket hänger några handskrivna lappar från intagna. ”Tack för den goda lasagnen”, har någon skrivit.

Just lasagne är en mycket populär rätt och serveras regelbundet, precis som köttfärssås och spagetti, och potatismos. Spagetti blir det till och med lite oftare än andra rätter.

– God mat ger ett lugnare häkte, säger Fredrik Hansson. Vi vill göra en bra produkt, det är så roligt när den uppskattas.

Att bra mat ger en lugnare stämning på avdelningarna bekräftar kriminalvårdaren Eddie Njie när han hämtar matvagnen till sin avdelning.

– Här lagar de mat från grunden och det märks. Maten är bra och de intagna gillar den verkligen, säger han.

Maten levereras i vagnar, och kriminalvårdarna på respektive avdelning delar ut maten till de intagna. På en avdelning hjälper intagna till.

Tack vare att Kriminalvården har inköpsavtal med stora rabatter – det blir upp emot 40 procent billigare – kan köket hålla hög kvalitet, trots en begränsad budget. 42 kronor per intagen och dag ska räcka till allt.

–Det funkar, säger Fredrik Hansson. Vi kan till och med göra hemlagad dessert till soppan varje vecka.

Eftersom det är ett tillagningskök kommer råvaruleveranser nästan varje dag. Tisdagar undantagna. Det som inte ska lagas till omedelbart förvaras i stora kylar. Mjölk och smör, grönsaker, frukt. Allt har sin egen förvaring.

Fredrik Hansson vill gärna lyfta fram att köket är mångkulturellt och att det får genomslag på matsedeln. Särskilt på söndagar när den kock som jobbar får välja maträtt.

Bayan Karim gör gärna moussaka.

– Inte irakiskt direkt, säger hon med ett skratt, men jättegott.

Agneta Stålstrand lagar svensk husmanskost, gärna rotmos eller kålpudding.

Amir Nabipour, som ursprungligen är från Iran, gillar kryddor. Han testade att tillsätta gurkmeja i riset och det blev en succé.

– Jag visste inte om det skulle lyckas. Riset ser ut som saffransris, som är vanligt i Iran. En kollega i huset, som också är från Iran, sa att det är fantastiskt att vi lagar saffransris. Inte ens han märkte att det är gurkmeja.

Ryske Oleg Khlopkov säger lågmält att han nog gärna lagar biff Stroganoff. Han har vikarierat som kock på häktet i två år. Han läser svenska och har nytta av att jobba samtidigt.

Att laga mat är något som alla kockar gillar, även om det för de flesta var en slump att det blev så, och en tillfällighet att de kom att arbeta inom Kriminalvården.

– Det börjar ofta med ett sommarvikariat och så är man kvar, säger Amir.

Häktet i Göteborg byggdes om och till för sju åtta år sedan, och i samband med det förändrades köket från ett uppvärmningskök till ett tillagningskök. Något Agneta Stålstrand och Bayan Karim är mycket nöjda med.

Amir däremot saknar det gamla köket där intagna kom och hjälpte till. Han gillade att prata med de ofta unga killarna och hoppades få dem på andra tankar.

Då fick även personalen i köket utbildning i hur Kriminalvården fungerar och ser på sin uppgift. Något som är borta idag.

– Det hände att intagna kallade på oss när de mådde dåligt. I dag träffar vi dem inte ens, säger han.

Amir understryker att det var de lugnaste som fick komma.

– Jag tror våra samtal var viktiga, säger han.

Sedan Fredrik Hansson blev chef för ett par år sedan har köket organiserats om, personalen har fått hjälpmedel, nya maskiner, fler och bättre ugnar och spisar.

Variationen i jobbet har ökat sedan alla roterar mellan olika arbetsuppgifter,  alla diskar exempelvis någon dag i veckan.

Stressen har minskat väsentligt och de tunga lyften är, om inte borta så betydligt färre. En ergonom har hjälpt till.

– Vi lyfter inte i onödan, säger Fredrik.

Kökspersonal på Häktet i Göteborg Seko tidningen

Precis som alla kök och restauranger har häktesköket olika allergier och önskemål om mat att ta hänsyn till. För att underlätta har personalen bestämt att ersätta det mesta av vetemjölet med maizena för att slippa göra särskild glutenfri kost.

Samma sak med laktos, det är bättre att avstå i det närmaste helt även från mjölkprodukter. Nötter förekommer inte alls i köket.

– Vi gör undantag. I den populära lasagnen är det exempelvis vetemjöl i plattorna, men då har vi alternativ, säger Fredrik.

Fredrik Hansson och hans team sköter det mesta på egen hand. De har en kriminalvårdsinspektör som sköter det administrativa, men i övrigt är de självständiga. De litar på oss så länge allt fungerar, som han säger. Fredrik själv litar i sin tur på kockarna.

– De kan sitt jobb och gör det bra, jag tvivlar aldrig på det, säger han.

Agneta Stålstrand säger att jobbet blivit betydligt lugnare sedan Fredrik tog över. Förr kunde hon ha en klump i magen när hon gick till jobbet, men nu, nu känns det bra.

– Vi skojar mycket, säger Fredrik, vi gör det i Göteborg. Han drar en vits, och alla som sitter runt lunchbordet med den fina röda vaxduken drar på smilbanden. En aning i alla fall.

Tänk om man inte har någon göteborgshumor. Hur går det då?

– Man behöver inte skratta, säger Fredrik allvarligt.

Och så skrattar han.

Karin Lindgren Strömbäck, reporter
karin.lindgrenstromback@sekotidningen.se

Dela det här

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

Slavlöner på fartyg

Dubbla kontrakt är vanligt för anställda ombord på bekvämlighetsflaggade fartyg. Ett officiellt som följer internationella avtal och ett hemligt där lönerna är orimligt låga, uppger tidningen Arbetet. Något Sekotidningen tidigare skrivit om. Läs mer

”Dålig snöröjning ökar risken för urspårning”

”Dålig snöröjning ökar risken för urspårning”

Snöröjningen på järnvägen i norra Sverige är sämre i år än tidigare. Det anser Green cargo som noterat att antalet incidenter med mindre urspårningar ökat. Trafikverket medger att snöröjningen brustit. Läs mer

Svårare för fifflande entreprenörer

Svårare för fifflande entreprenörer

Idag presenterade regeringen ett förslag om entreprenörsansvar i bygg- och anläggningsbranschen. Detta för att skydda de anställdas löner och stoppa osund konkurrens. Läs mer

6F i bråk med Jan Björklund

6F i bråk med Jan Björklund

Efter att Liberalernas partiledare Jan Björklund uttalat sig om ”de militanta LO-förbunden i 6F” i tidningen Arbetet kontrar nu 6F med att kalla Björklund politikens främsta huligan. Läs mer

”Erfarenhet borde synas på lönen”

”Erfarenhet borde synas på lönen”

– Jag är trygg i min yrkesroll och kan bemöta de intagna på ett helt annat sätt idag jämfört med när jag var ny på jobbet, säger Anette Skrydtrup, kriminalvårdare på häktet i Helsingborg. Läs mer

Språkförbistring kan ligga bakom dödsolycka

De två estniska montörer som omkom vid ett kraftledningsarbete i Dalarna hösten 2016 kunde inte svenska och det kan ha bidragit till att de gjorde misstag. Läs mer

Harly håller koll på entreprenörerna

Harly håller koll på entreprenörerna

I januari förra året fick Trafikverket ett regeringsuppdrag att sköta leveransuppföljningen av järnvägsunderhållet i egen regi. Redan i september var Harly Nielsen ute för att hålla koll på att entreprenörerna gör det de ska. Läs mer

”Ingen dag är den andra lik”

”Ingen dag är den andra lik”

Freddie Åfeldt är transportledare på Hector rail och han gillar såväl jobbet som kollegerna. Läs mer

Raka spåret in i politiken

Raka spåret in i politiken

Lina el Yafi hamnade i hetluften när hon som klubbordförande drev kampanj för de uppsagda konduktörerna på tvärbanan. Nu gör hon politisk raketkarriär och kommer av allt att döma bli landstingspolitiker efter valet. Läs mer

Himmel eller helvete

Himmel eller helvete

Det är ingen mening att slå sönder maskinerna, bättre att slåss för en rättvis fördelning av vinsterna som robotar och automatisering ger. Och kanske få en kortare arbetstid. Läs mer

Billigare fackföreningsavgift bra för tryggheten

Den svenska modellen bygger på att löntagare är med i facket. Våra fackförbund ser till att löne- och avtalsvillkor följs och att nödvändiga försäkringar finns, inte minst avtals- och tjänstepension. Därför går vi socialdemokrater nu fram med förslag om att det ska bli billigare att vara med i facket. Läs mer

Ingen tar betalt på ersättningsbussen – inga problem tycker SL

I maj sparkades konduktörerna på Tvärbanan i Stockholm. Istället ska resenärerna själva ”blippa” sina Läs mer

Seko: ”Omplacering av fackligt ombud en bestraffning”

Kriminalvården vill omplacera en facklig förtroendevald på anstalten Ljustadalen efter påståenden om kränkande särbehandling. Läs mer

ny på arbetsmarknaden
Maskinföraren Ghalia bryter normen

Maskinföraren Ghalia bryter normen

Ghalia Alhindi flydde från Syrien till Sverige för drygt två år sedan. Bland det första hon gjorde här var att lära sig cykla, sedan tog hon körkort och nu går hon en maskinförarutbildning. – Sen blir det lastbil och till slut flygplan, säger hon halvt på skämt, halvt på allvar. Läs mer

Starkt stöd för vägarbetare som slog sönder bilruta

Starkt stöd för vägarbetare som slog sönder bilruta

Vägarbetaren Timmy Edström slog en asfaltraka genom vindrutan på en bil när föraren vägrade dra ner farten. Nu har han dömts till böter och skadestånd, men han får starkt stöd och pengar från kolleger och allmänhet. Läs mer

Ny rikspolischef välkomnas

Ny rikspolischef välkomnas

Säpochefen Anders Thornberg tar över jobbet som rikspolischef efter att hårt kritiserade Dan Eliasson tvingats bort. Seko polisen tycker att Thornberg är ett bra val men tycker att Eliasson hade kunnat sitta kvar. Läs mer

Seko och 6F inleder valrörelsen

Vem f’n bryr sig? Den frågan ställer Seko och de övriga förbunden i 6F i årets valrörelse. Enligt förbunden är svaret på frågan socialdemokraterna. Läs mer

Kriminalvården och Seko inte överens om lokalt avtal

Seko och Kriminalvården har inte lyckats komma överens om ett avtal för 2017. Nu blir det de lokala parterna som ska förhandla utifrån det centrala avtalet, som slöts i höstas. I potten finns totalt 6,5 procent på tre år med låglönesatsning. Läs mer

Lönsamt övertidsarbete kan leda till ohälsa

Lönsamt övertidsarbete kan leda till ohälsa

Vissa medarbetare i Kriminalvården arbetar väldigt mycket övertid. Den är frivillig och ger i de flesta fall betydande extrainkomster. Vilket i sin tur gör det svårt för skyddsombud och fack att se till att avtal följs. Läs mer

Individuell lön

Lönen sätts för den enskilde anställde. I den bästa av världar sker detta genom att den anställdes erfarenheter och kunskaper värderas.