Intervjun med Özz Nûjen inleds med frågorna till faktarutan, namn, yrke och så vidare. På frågan om inkomst svarar han:

– Cirka 400 000 kronor.

Om året då, eller i månaden?

– Ja du, jag önskar att det vore 400 papp i månaden. Djävlar vad jag skulle … Då skulle jag ha bosatt mig någon annanstans.

Var då?

– Jönköping. Då hade man kunnat bo mäktigt, mitt på Vättern, på Visingsö. Det ligger väldigt fint och perfekt i Sverige. Två timmar till Göteborg, tre till Malmö och Stockholm och då täcker du typ 90 procent av Sverige.

Men det är ju mitt i bibelbältet.

– Ja, ännu bättre. Då kan man ju driva med dem. Köra i full fart, antingen med satansmusik eller med böneutrop.

Och det är lite sådan han är, någon som säger och gör det där som inte riktigt passar sig. Så hette också hans förra föreställning Dålig stämning.

Men han blir irriterad när jag påstår att han är en sådan som sticker ut hakan.

– Vet du, jag tänker inte att jag sticker ut hakan. Jag gillar inte det ordet. Vad då, bara för att man säger som det är sticker man väl inte ut hakan? Bara för att man säger saker som man tycker är sanna, pratar om hur saker ligger till. Det är inte att sticka ut hakan, det ska ju fan vara normalläget att påtala orättvisor och gå emot makten.

Özz Nujen

På affischerna till dina föreställningar ser du väldigt arg ut. Är du en arg människa?

– Nej, men jag tror att fördomen är arg för att det är en kille med brun hy som ser lite allvarlig ut. Om jag säger vad jag tycker och ser allvarlig ut tycker folk att jag verkar arg. Men det är ju lätt att avfärda mig på det sättet i stället för att lyssna på vad jag har att säga och fråga sig vilka mina motiv är. Men jag är inte rädd för att vara arg. Ilska är också en energi.

Det var när Özz Nûjen gjorde militärtjänst som han kom fram till vad han ville bli.

– Jag gjorde lumpen i Boden och det var en ganska kontemplativ period i mitt liv, mycket tid att fundera. Jag satt då och tänkte på när jag hade som roligast, vad jag tyckte bäst om att göra. Jag kom fram till att det var när jag höll föredrag inför klassen och hade dramalektioner. Då bestämde jag mig för att jag på något sätt skulle ha en scen.

När vi nu träffas sisådär 20 år senare i en hotellbar på Södermalm i Stockholm har han fått sin scen – eller flera stycken. Stand up-scen, showscen, filmscen, teaterscen, tv- och radioscen – och nu ska han också ge sig in på politikerscenen på allvar. Fast politisk har han alltid varit.

– Jag är uppvuxen i ett väldigt politiskt hem, och med tanke på vår kurdiska bakgrund är politiken alltid närvarande. Pappa var ju karikatyrtecknare och drev med den turkiska makten. Han tvingades fly och vi flydde efter.

Men nu tar Özz Nûjen alltså politiken till en ny nivå i och med att han utnämner sig själv till statsminister i sin nya show.

– Politik är alldeles för viktigt för att läggas i händerna på politiker – och för roligt. Jag försöker undersöka hur det skulle vara att ha en sådan makt och hur det skulle se ut om jag hade den makten.

Och hur skulle det se ut?

– Jag ger Sverige tre dar – max.

Özz Nujen

Själv säger han sig alltid vara emot makten – oavsett kulör – och vill peka på det som är fel.

– Men det är ju lätt att kritisera. Det är viktigt att man också kan säga hur det ska vara i stället. Få folk att tänka ”aha, så ska det ju vara”.

Har du något exempel?

– Politiker säger ofta en sak inför valet, hela Sverige ska leva, till exempel. Men så snart valet är över glömmer de resten av Sverige. Men frågar du mig säger jag: nej, hela Sverige ska inte leva. Borås till exempel, det behöver inte leva. Där regnar det hela tiden och är geggigt.

Han utvecklar resonemanget:

– Jag förstår inte att man bygger en stad på Sveriges blötaste plats. Det är som om du skulle omgruppera ditt ansikte och valde att placera näsan i arslet. Borås är ett riktigt rövhål, men de som bor där är trevliga. Det måste man vara om man bor i ett rövhål.

– Stockholm däremot är en väldigt vacker stad, men där bor det bara rövhål och jag är ett av de största.

För säkerhets skull framhåller han sedan att det är ett skämt. Även om han lyckats skapa dålig stämning med det – i Borås.

Att lägga ner Borås skulle dock inte vara hans första åtgärd som statsminister. Det skulle i stället vara att avsätta sig själv.

– Och så skulle jag sätta en skitsmart kvinna på posten i stället. Så att Sverige äntligen skulle få en kvinnlig statsminister. Då skulle det kunna bli lite ordning.

De befintliga partierna ger han inte mycket för. Alla lägger sig i mitten och vill inte stöta sig med medelklassväljarna. Dagen före intervjun har LO backat i frågan om vinster i välfärden.

– Det är ju bara taktik. De har inte kommit på att de hade fel när de sa nej till vinster. De vill bara inte störa S möjligheter att vinna valet. Och sossarna vill inget. Taktiken går ut på att låta Alliansen förlora valet, i stället för att själva vinna det. De har inga visioner.

Är du motståndare till vinster i välfärden?

– Nej, jag är för vinster i välfärden. Jag är för att barnen ska vinna och att gamlingarna och de sjuka ska vinna i välfärden. Bättre mat, fler händer i omsorgen, mer resurser till skolan – det är vinster i välfärden. Jag är däremot motståndare till vinster ur välfärden.

Men, säger Özz Nûjen, det finns ett parti som vill något.

– Det enda partiet med visioner är SD och i deras vision finns inte jag med. För Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti.

Att Sverigedemokraterna är överrepresenterade bland LO:s medlemmar ser han som fackets eget fel.

– Man har inte läxat upp medlemmarna och förklarat hur det ligger till. Det behövs utbildning och där har facket misslyckats. Det är inte den fattiges fel att den är fattig, och inte invandrarens fel att den är invandrare. Om det kommer byggjobbare eller lastbilschaffisar och tar jobben är det inte deras fel. Det är ett systemfel, i Sverige ska man ha svenska löner och villkor. Men här har lagar och regler satts ur spel och då uppstår de här motsättningarna.

Özz Nujen

Özz Nûjen är påläst. Backar upp sina påståenden med siffror och statistik; antalet dollarmiljonärer i Kina, USA och Sverige (Sverige har oproportionerligt många samtidigt som vi har mindre pengar än någonsin till det allmänna), Sveriges (tveksamma) ranking i vapenexportligan och antalet syriska flyktingar totalt respektive i Sverige.

När det gäller det senaste får jag en rejäl avhyvling när jag slänger ur mig att Sverige är ett generöst flyktingland.

– Men du, det där är bullshit. De som tagit sig hit har fan flytt hit. Det går ju inte att söka asyl på svenska ambassaden i Syrien. De har flytt för sina liv och deras barn har dött på vägen, i små båtar. Och så tar vi hit 15 000 och vi ba’: vi är så generösa men vi har inte ens hjälpt dem hit. De har fått fly hit med risk för att dö, på riktigt dö i de där djävla båtarna eller vid någon gräns någonstans. Och så säger vi att vi är så generösa – bullshit, jag blir så arg!

– Visst, i förhållande till andra europeiska länder är vi generösa, men på vilken skala ska vi mäta? Över 4 miljoner syrier är på flykt i sitt eget land, 2,5 miljoner utanför sitt eget land. Vad blir det? Några få promille har tagit sig till Sverige, och vi tycker att vi är så generösa.

Men även om mycket är fel i vårt samhälle och i vår omvärld så är Özz Nûjen rätt nöjd på det personliga planet.

– Jag gör ju det jag vill. Jag är programledare, jag skådespelar, jag ståuppar, jag skriver och jag har så kul hela tiden. Jag är så glad att göra det jag gör och så stolt, verkligen tacksam.

Men du pratar mycket allvar trots att du är komiker?

– Jag tar humor på väldigt stort allvar. Sen är jag ju djävligt tramsig också, det måste man vara. Man måste driva med allvaret. Och vem kommer ihåg Özz Nûjen om 100 år? Fan, lek och ha roligt, driv med dig själv och din samtid. Ha roligt, ha kul, knulla, jag menar vad ska du göra med ditt liv? Det är så dumt att gå omkring och vara en idiot. Gå omkring och hata andra för att de gjort andra val än du. Det är så dumt.

Loran Özz Ceko Nûjen

Född 20 juni 1975.

Yrke Skådespelare, komiker och manusförfattare.

Lön Cirka 400 000 kronor om året.

Bor I lägenhet i centrala Stockholm.

Aktuell med föreställningen Statsminister Özz Nûjen som har premiär i februari.