Det var efter provtagning på bjälklaget i ett av husen, G-huset, på Österåkeranstalten som Kriminalvården beslutade att det skulle stängas.

Huset har förhöjda halter av mikrobiell biomassa – mögelsporer – och stängs tillfälligt från den 11 september. Österåker tappar 54 platser för intagna (idag är fyra intagna kvar i huset) och ett 40-tal anställda påverkas.

-Det är fuktskadat och det finns problemorganismer i bjälklaget. Dessa kan bilda gifter som orsakar ohälsa. Det går inte att säga vilka som drabbas, men det räcker för oss att det finns en risk. Vi vill stänga, säger Fredrik Thunberg, anstaltschef på Österåker.

Ylva Borelid är ordförande för Seko på Österåker- och Täbyanstalterna och hon säger att det blir ett visst överskott på personal, något som arbetsgivaren godkänt. Alla anställda har fått nya placeringar enligt önskemål.

-Vi har haft ont om personal och haft mycket övertid så det är välkommet, säger Ylva Borelid.

Hus G, som det handlar om, är byggt 1969 och har stått på tur för renovering sedan början av 2000-talet.

-När jag kom hit och blev skyddsombud 2003 sades det att det inte skulle bli några större åtgärder i huset eftersom en renovering var nära förestående. Men inget har hänt, av olika skäl, säger Dan Jonsson.

Anledningen till att det blev provtagning var att personal under ganska lång tid haft olika symtom som hosta, hudutslag och angrepp på slemhinnorna. Några intagna har också påtalat att de mått illa.

Luftmätningar har inte visat några förhöjda halter men i våras beslutade Specialfastigheter att ta nya prover.

-Det var bra att man valde en lite dyrare metod, på det sättet fick vi fram det här resultatet och kan vidta åtgärder, säger Dan Jonsson.

Han säger att anstaltsledningen agerat snabbt och informerat personalen på ett bra sätt.

-Vi har haft besök av en professor som berättade om symptomen och att den som är överkänslig kommer att bli av med sina problem, men att det kan ta olika lång tid.

Fredrik Thunberg säger att det för honom är självklart att informera så mycket som möjligt. Han vill ha transparens och delaktighet.

-Det har varit jättebra faktiskt. Personalen har varit konstruktiv och kommit med idéer. Det har gjort att vi klarat det här mycket bra. Vi fick besked i slutet av maj och har redan hunnit få fram nya scheman för alla, säger han.

Enligt uppgift är det sönderrostade vattenledningar i bjälklaget som orsakat fukt och mögelpåväxten. Det är oklart vad som ska hända med byggnaden framöver. Det är en fråga för Specialfastigheter och Kriminalvårdens ledning, enligt Fredrik Thunberg.