En första hint om vad som finns på dagordningen fick del­tagarna i årets avtalskonferens. I telebranschen finns ingen tra­dition att skriva motioner, så de 15 ombuden diskuterade stället frågor som fångats upp i klubbar och sektioner genom samtal och diskussioner på medlemsmöten.

På svarta tavlan, som numer är vit, fanns också frågor som varit uppe i tidigare avtalsrörelser.

En av de hetaste frågorna på årets konferens var utan tvekan det som kallas ”ordning och reda i entreprenörskedjan”. Det vill säga krav på huvudentreprenören att se till att alla underentreprenörer sköter sig, har kollektivavtal och följer dem.

Flera ombud ansåg frågan given i en avtalsrörelse, eftersom företag och fack enligt deras er­farenhet inte har en aning om hur många och vilka underentreprenörer som finns i olika projekt. Och hur lång entreprenörskedjan är. Människor far illa och konkurrensen snedvrids. Underentreprenörers anställda har hittats sovande på arbetsplatserna.

Andra om­bud var inte lika övertygade om att det är en fråga för hela branschen och efterlyste argu­ment för varför entreprenörsan­svaret är en så viktig fråga att den ska prioriteras i avtalsrörelsen.

Det finns en regel i medbestämmandelagen om att entreprenö­rer ska godkännas av facket, påpekade de tveksamma. Och det finns inskrivet i branschavtalet att facket ska godta underentre­prenörer. Varför används inte dessa möjligheter?

Svaret från förespråkarna var att det inte från räcker för att få grepp om hela kedjan.

Andra viktiga frågor som var uppe till diskus­sion rörde otrygga anställningar, lägstlönesatsningar, lönegarantier och restid.

Integritetsfrågan är en av de gemensamma frågor som hela entreprenadområdet diskuterar. En av dem som tycker att Seko måste lyfta upp den är Nick Fortgens, som arbetar på Comhem och är ledamot av Sekos förbundsstyrelse.

– Vi behöver vara med vid förhandlingsbordet vilket vi inte alltid får vara. Det saknas spel­regler.

Enligt Nick Fortgens finns många sätt för arbetsgivare att övervaka medarbetarna. Inte minst i kundtjänst där han arbetar, men även ute på fältet.

Det handlar om avlyssning av samtal, medlyssning, kontroll av hur många samtal en person tar, tidmätning, hur ofta personen går på toaletten. Och så vidare.

– På fältet är det vanligare med GPS-övervakning och drogtester som inte alltid utförs med säkra metoder.

Nick befarar att övervakningen i förlängningen kan drabba den som chefen anser är obekväm. Då kan det räcka att någon postar något på Facebook, kopierar ett eget papper eller stoppas en penna i fickan, så är det skäl för uppsägning.

–Om vi i facket är med och förhandlar kan vi hitta ett sätt att samverka och lösa en del av problemen.

Telekom

Antal medlemmar: 6000.

Yrken: Teletekniker, kundtjänstmedarbetare, servicetekniker, callcentermedarbetare.

Företag: Teliasonera, Comhem, Eniro, Teracom, Relacom, Eltel, Telenor, Tele 2 och mindre företag som Bäck Installation som Installation och One Contact.

Avtal: IT&telekom-avtalet med Almega och EIO-telekom löper ut 31 mars 2016.