27 kronor i timmen för att köra våra äldre från vårdcentralen till hemmet. 11 kronor i timmen för att städa åt den offentliga sektorn. 35 kronor i timmen för att bygga kommunala skolor. Låter det otänkbart? Tyvärr är det den verklighet som uppstått i kölvattnet av lägstaprisupphandling och bristande respekt för schyssta villkor på svensk arbetsmarknad.

För att ändra på detta föreslår regeringen nu att det ska ställas krav på schyssta villkor i offentliga upphandlingar. Eftersom stat, kommun och landsting varje år köper varor och tjänster för omkring 600 miljarder är det här vid sidan av statsbudgeten den största propositionen under mandatperioden.

Den 30 november röstar riksdagen om förslaget på ny upphandlingslag. Den innebär i sak att det blir obligatoriskt att ställa krav på en lön att leva på och schyssta villkor vad gäller arbetstid och semester.

Svenska arbetare och löntagare skulle uppleva en förbättring i arbets- och levnadsvillkor. Seriösa företagare skulle ges en konkurrensfördel gentemot de oseriösa. Ingen lönedumpning ska få ske med skattebetalarnas pengar.

Det skulle med andra ord finnas goda skäl att anta den nya upphandlingslagen. Men nyligen har Sverigedemokraterna deklarerat att de lierar sig med mäktiga ekonomiska intressen före att stå fast vid vad de tidigare har uttalat. SD blåser till strid och ansluter sig till borgerligheten i ännu en politisk fråga.

En effekt av om upphandlingsförslaget röstas ned är att utländska utstationerade företag i exempelvis byggbranschen kommer att få en konkurrensfördel jämfört med svenska företag som har schyssta villkor för sina anställda. Vi kan bara fråga oss, vad har Jimmie Åkesson emot taxichaufförer, lastbilschaufförer, hårt arbetande löntagare och seriösa svenska företag? De framtida effekterna av oppositionens agerande är lätta att förutse. Konsekvenserna är att lönedumpningen kommer att fortsätta.

När färdtjänst upphandlades i Stockholm hade lönerna dumpats till 27 kronor i timmen som lägst, visade Sveriges radios granskning av taximarknaden förra året. När Skatteverket kontrollerade städbranschen låg de lägsta lönerna på 11 kronor i timmen. Tyvärr ska detta få fortsätta genom att Sverigedemokraterna och de borgerliga nu har deklarerat att de motsätter sig en av de viktigaste rättvisereformerna under det senaste decenniet.

Regeringen kommer inte att backa. Svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige och alla måste kunna leva på sin lön.