Även bransch kommunikation fick ett avtal med låglöneprofil. Det innebär att alla som tjänar under 24 000 kronor per månad bidrar till potten som om de tjänar 24 000. På detta avtal är det många som tjänar under 24 000 kronor per månad, vilket betyder att låglönesatsningen märks särskilt mycket.

Almegas förhandlare Pierre Sandberg säger att arbetsgivarna är nöjda med att avtalet slöts inom ramen för märket. Han lyfter även fram uppgörelsen om mer- och övertid. Antalet möjliga övertidstimmar ökar, medan taket för mertidstimmar minskar.

Samtidigt som det centrala avtalet blev klart skrev parterna på Postnord respektive Bring Citymail sina lokala företagsavtal.

För Postnords del innebär det lokala avtalet förbättringar när det gäller 80-90-100. Tiden för att kvalificera sig för möjligheten att arbeta 80 procent, få 90 procent av lönen och 100 procent i pensionsinbetalning minskar från 25 till 20 år.

Klubben lyfter också fram att mertidstaket sänks från 175 till 160 timmar, vilket Seko hoppas ska underlätta för deltidsanställda att få högre sysselsättningsgrad.

Inför avtalsrörelsen hade Postnord sagt upp tre lokala avtal. Bland annat villkorsavtalet. Men förhandlingarna ledde inte till några förändringar.

-Vi hade flera bra förslag, men Postnord sa nej till allt som kostade pengar, säger Sune Blomqvist, ledamot av Seko Postens styrelse. Den gamla Posten finns inte längre.

En sak som medlemmarna på Postnord ville ha var en möjlighet att byta semestertillägget mot lediga dagar.

-Vi stred länge med den frågan. Arbetsgivaren menade att det skulle kosta för mycket i administration och sa nej. Det var den största besvikelsen, säger Sune Blomqvist.

På Bring citymail har Sekoklubben fått igenom en rätt till måltidsersättning för den brevbärare som inte kan gå tillbaka till sitt kontor för att äta lunch. En annan förbättring är att fler anställda omfattas av arbetstidsförkortningen, ATF. Redan efter 24 månaders anställning har medlemmar rätt till fem timmars ledighet per år. Den som varit anställd i 120 månader har rätt till 40 timmar.

Avtal om behovsanställning kortas från 20 till 18 månader, vilket ska göra att den som är behovsanställd snabbade ska erbjudas en fast anställning. Samtidigt blir det en skrivning om att behovsanställning inte får användas för stadigvarande behov av arbetskraft.

Skrivningen om behovsanställning kommer att hjälpa alla på Bring Citymail eftersom det blir enklare att kräva en högre basbemanning och därmed en bättre arbetssituation för alla medlemmar, anser Sekoklubben på Bring Citymail.