-Det blir ingen paus alls. Rätt in i hetluften. Vi har tre avtal med Almega som löper ut sista april och vi är inte överens på något område just nu, säger han.

Den stora striden står om låglönesatsningen, som Seko och övriga LO-förbund anser ingår i det så kallade märket, medan arbetsgivarna vill ha betalt genom att facken avstår något eller går med på en försämring.

-Vi är inte beredda att ge oss på den punkten, säger Mats Ekeklint.

En stund efter valet till avtalssekreterare är pulsen något lägre. Mats har en Appleklocka som visar pulsen och som ger ifrån sig en varning när den rusar iväg.

-Den säger att jag ska ta det lugnt och andas, säger han. Det fungerar jättebra, förutom när jag stod i talarstolen vid valet.

Mats Ekeklint har arbetat som förhandlingsombudsman på Seko sedan 2004 och främst haft ansvar för förbundets sjöavtal. Det är starka centrala avtal, precis som Seko vill ha på alla sina avtalsområden.

-Det är väldigt bra. De lokala förhandlarna har en fördel av att ha ett starkt centralt avtal i ryggen. Vi tror att det ger ett bättre samarbete lokalt, säger Mats Ekeklint. Arbetsgivarna får komma till oss och be om förändringar i avtalen.

Vad blir skillnaden med dig som avtalssekreterare jämfört med din företrädare Valle Karlsson?

-Det blir inte så stor skillnad.  Jag kommer inte att göra några omedelbara förändringar. Om vi får en treårig avtalsperiod så finns det tid att se över hela organisationen.

Valle Karlsson har i olika sammanhang uttryckt att han vill ha en ny lönemodell för LO. Att industrin kanske inte ska sätta märket längre. Mats Ekeklint tonar ner kritiken mot märket.
-Vi får se när den här avtalsrörelsen är över om det är en bra modell eller inte, säger han.

Seko ska tillsammans med några andra förbund utreda lönebildningen och Mats Ekeklint säger att utredningen ska ha helt fria händer att forma en ny modell, om det behövs.

Mats Ekeklint är född i Göteborg och har arbetat femton år som sjöman i utfjöfart. Han har varit över hela världen, med några undantag, och lärt sig att leva på ett fartyg månader i sträck med ganska få kolleger.

-Det är lärorikt, man får anpassar sig till en liten grupp människor, säger han.

Efter femton år som sjöman gick han i land, 1997 och började arbeta på Seko Sjöfolk. Så småningom gick han LO:s ombudsmannautbildning och var ombudsman i Växjö – med allt annat än sjöfolk som sitt ansvarsområde.

-Jag har trivts bra hela tiden. Jag lämnade sjön eftersom jag ville göra något annat, säger han.