Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

vem som betalar lönen spelar ingen roll, tycker mekanikern Mattias Andersson som är positiv till förändringen. Foto: Tomas Jansohn
Nyhet

Ny arbetsgivare för 1500 i försvaret

Försvarets underhållsverksamhet går in i ett nytt skede vid årsskiftet. Då flyttas 1 500 anställda över från Försvarsmakten till Försvarets materielverk. I ett nästa steg vill regeringen att delar av verksamheten ska privatiseras.

19 december 2012 13:35

Omgörningen, som på militäriska heter Omdaning försvarslogistik, ska skapa en effektivare verksamhet och därigenom spara pengar, är det tänkt. Övergången berör 1 500 personer, varav drygt 600 sekoiter, som då får ny arbetsgivare.

På Eksjö garnison är känslorna blandade inför övergången. Av dem Sekotidningen pratar med är de flesta positiva, men det finns kritik också. Stefan Yngvesson är materialmottagare på markverkstaden. Han tillhör Fus, eller främre underhållsstöd, och är mycket kritisk till hur just den verksamheten hanteras.

– Det är bara veckor kvar men jag vet fortfarande inte vad jag ska göra den 1 januari. Vi har inte fått någon information eller några direktiv för hur vi ska jobba.

Ett av de största problemen för ”Fusen” är att den delas. Av de elva som arbetar där i Eksjö ska sex stanna kvar inom försvaret medan resten går över till FMV. En konsekvens av det är att arbetsgivaransvar och arbetsledning hamnar i olika organisationer.

För Stefan Yngvessons del innebär det att FMV är hans arbetsgivare men Försvarsmakten leder det dagliga arbetet.

– Jag skulle inte se några som helst problem om vi flyttades över allihop. Då kanske det till och med skulle bli bättre. Men som det är nu blir det för rörigt, säger Stefan Yngvesson.

 

Nils-Göran Lidén, klubbordförande, ser också problemen med ett delad Fus.

– Ingen vet i dagsläget hur organisationen ska se ut. Vem beslutar om semester, föräldraledighet och så vidare, arbetsgivaren eller arbetsledaren?

Själv blir han kvar i försvaret då han tillhör det som kallas insatsnära underhåll. Även på det fackliga planet blir det en del förändringar.

– Vi kommer bara ha en sektion, oavsett vem som är arbetsgivare. Men det krävs att det finns folk från båda håll i styrelsen som kan vara med och förhandla. Som försvarsanställd kan jag ju inte förhandla med FMV.

Mattias Andersson och Robert Nors ser däremot positivt på framtiden. De är mekaniker på verkstaden och den delen av verksamheten flyttas över utan delning.

– Jag ser fram emot det här. Jag tror det blir bättre, med kortare beslutsvägar och mer fokus på det vi ska göra, säger Mattias Andersson.

Han får medhåll från kollegan:

– Det känns lite spännande med något nytt. Framförallt hoppas jag att det ska bli enklare att få fram reservdelar. För nu har det inte funkat bra, säger Robert Nors.

– Det är bra att det kommer att bli en tydligare roll mellan beställare och leverantör, tillägger han.

Ingen av dem räds en framtid där de kanske får en arbetsgivare från privata näringslivet.

– Nej, det är bara att gilla läget och hänga på. Det spelar ju ingen roll vem som betalar lönen, säger Mattias Andersson.

Anledningen till att reservdelshanteringen inte funkat heter Prio. Ett datasystem som försvaret hittills plöjt ned 3,5 miljarder kronor i utan att riktigt få det att fungera. Nu vill man ha en halv miljard till.

När reservdelshantering skulle inlemmas i systemet blev det så tokigt att det inte gick att göra några beställningar alls på ett halvår. Egentligen får man inte köpa reservdelar ”på stan”, men nöden har ingen lag. Annars skulle verksamheten legat helt nere.

Reservdelsstrulet är en av de främsta anledningarna till att också sektionschefen Mats Osterling ser fram emot övergången.

– Jag är väldigt positiv. Det har varit ett mycket tufft år och jag har lidit med grabbarna där ute på golvet när allt har strulat. Nu hoppas jag på mer fokus på kärnverksamheten och reservdelsförsörjningen.

Han anser att deras verksamhet inte fått rätt förutsättningar inom försvaret.

– Problemet är att alla beslut som tas i försvarsmakten ska gälla för alla delar av verksamheten. Men oftast handlar de om den militära verksamheten och är inte anpassade efter oss.

Så för hans del är övergången bara av godo. Inte heller han räds en eventuell privatisering och utförsäljning av verksamheten.

– För mig spelar det ingen roll vem som är husse. Jag är mer mån om att garnisonen får finnas kvar. Så länge den gör det kommer vi att behövas. Kompetensen som finns här är svår att ersätta.

På lokal nivå inom Seko är man däremot mer bekymrad för steg två, privatiseringen.

– Man förlorar ju den politiska insynen i verksamheten och det kan vara problematiskt, säger Nils-Göran Lidén. Han ser också en fara i att avtalen kan urholkas vid en eventuell övergång till det privata näringslivet.

– Ok, lönen kanske är lite högre men vi har många förmåner: 6–7 veckors semester, till viss del fri sjukvård, friskvård på arbetstid och så vidare. Om man blir av med det måste det kompenseras lönemässigt.

Även Seko centralt ser med viss oro på om man släpper delar av verksamheten till den fria marknaden.

– Vår åsikt är att vi ska ha kvar den statliga kontrollen. Då vet man vad man har och vad man får och slipper göra ständiga upphandlingar och skriva kontrakt för varje del, säger Lars Johansson, ombudsman på Seko.

Del ett, överflyttningen till FMV, ser han däremot som oproblematisk.

– Jag tror det är positivt att renodla verksamheten. Det kan vara en fördel med en civil myndighet som leder. Den militära organisationen kan vara lite ”klossig” och trög. Men som sagt, det är steg två som oroar.

Mattias Dahlgren, Reporter
mattias.dahlgren@sekotidningen.se

Dela det här

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

Sjöfarten gör handlingsplan mot sexuella trakasserier

Sjöfarten gör handlingsplan mot sexuella trakasserier

I slutet av året hoppas sjöfartsbranschen ha en handlingsplan för hur branschen ska hantera och agera vid sexuella trakasserier och andra kränkningar. Läs mer

Strömförande grind på tågstation

Strömförande grind på tågstation

Först åtta timmar efter anmälan åtgärdades en strömförande grind på en pendeltågsperrong i Stockholm. Grinden, som står så att allmänheten kan komma åt den, var feljordad och drog till sig så kallad returström när tågen passerade. Läs mer

Seko lämnar flyttande Nordea

Nordeas stämma röstade igenom en flytt av huvudkontoret till Finland. Det innebär att Seko går vidare med sitt beslut från i höstas om att lämna banken. Läs mer

Bjudresor till fartygsinspektörer

Bjudresor till fartygsinspektörer

Två inspektörer från Transportstyrelsen som skulle kontrollera säkerheten ombord blev bjudna på en bättre middag och uppgraderas till lyxhytt utan kostnad. Det avslöjar Dagens ETC. Enligt tidningens granskning har bjudresorna pågått i minst tio år. Läs mer

”Erfarenhet borde synas på lönen”

”Erfarenhet borde synas på lönen”

– Jag är trygg i min yrkesroll och kan bemöta de intagna på ett helt annat sätt idag jämfört med när jag var ny på jobbet, säger Anette Skrydtrup, kriminalvårdare på häktet i Helsingborg. Läs mer

Bring citymail lägger ner brevbärarkontor

Bring citymail stänger kontor i Flen och Katrineholm och lägger istället postutdelningen på Prolog, Mittmedias tidningsdistributionsbolag. Förändringen planeras till maj 2018. Läs mer

Harly håller koll på entreprenörerna

Harly håller koll på entreprenörerna

I januari förra året fick Trafikverket ett regeringsuppdrag att sköta leveransuppföljningen av järnvägsunderhållet i egen regi. Redan i september var Harly Nielsen ute för att hålla koll på att entreprenörerna gör det de ska. Läs mer

”Ingen dag är den andra lik”

”Ingen dag är den andra lik”

Freddie Åfeldt är transportledare på Hector rail och han gillar såväl jobbet som kollegerna. Läs mer

Raka spåret in i politiken

Raka spåret in i politiken

Lina el Yafi hamnade i hetluften när hon som klubbordförande drev kampanj för de uppsagda konduktörerna på tvärbanan. Nu gör hon politisk raketkarriär och kommer av allt att döma bli landstingspolitiker efter valet. Läs mer

Himmel eller helvete

Himmel eller helvete

Det är ingen mening att slå sönder maskinerna, bättre att slåss för en rättvis fördelning av vinsterna som robotar och automatisering ger. Och kanske få en kortare arbetstid. Läs mer

En sjukförsäkring att lita på

"Vi förväntar oss att en samlad arbetarrörelse gör gemensam sak för att utveckla den svenska modellen där en rättvis och trygg sjukförsäkring är självklar!" Det skriver Agneta Tiger Seko och Ingemar Nilsson, riksdagsledamot (S). Läs mer

Ingen tar betalt på ersättningsbussen – inga problem tycker SL

I maj sparkades konduktörerna på Tvärbanan i Stockholm. Istället ska resenärerna själva ”blippa” sina Läs mer

Det blir inget åtal för elolyckan i Tyfors

Nu står det klart att det inte blir något åtal om arbetsmiljöbrott efter elolyckan i Tyfors i Dalarna hösten 2016. Arbetsmiljöåklagare Ann-Marie Helander har beslutat lägga ner förundersökningen. Läs mer

ny på arbetsmarknaden
Maskinföraren Ghalia bryter normen

Maskinföraren Ghalia bryter normen

Ghalia Alhindi flydde från Syrien till Sverige för drygt två år sedan. Bland det första hon gjorde här var att lära sig cykla, sedan tog hon körkort och nu går hon en maskinförarutbildning. – Sen blir det lastbil och till slut flygplan, säger hon halvt på skämt, halvt på allvar. Läs mer

”Vi ska stötta varandra och våga ta plats”

”Vi ska stötta varandra och våga ta plats”

Sekos kvinnliga nätverk på Trafikverket, Q-net, har vaknat till liv igen efter några år med sporadisk verksamhet. Förhoppningen är att nätverket ska göra att fler kvinnor tar på sig fackliga uppdrag. Läs mer

Vittnesmål om grova kränkningar på ISS biljettkontroll

Vittnesmål om grova kränkningar på ISS biljettkontroll

Nuvarande och tidigare anställda på ISS biljettkontrollen vittnar om att de utsatts för grova sexuella trakasserier, kränkningar, mobbning och hot av flera av sina arbetsledare. Läs mer

Överenskommelse om etableringsjobb

Fack, arbetsgivare och regering har nu kommit överens om att införa etableringsjobb för att få in nyanlända och långtidsarbetslösa på arbetsmarknaden. Målet är att minst 10 000 personer ska omfattas. Läs mer

MTR: skriv rapport när du går på toa

Arbetsgivaren MTR kräver att stationsvärdarna på pendeln i Stockholm ska skriva rapport om toabesöket tar mer än tre minuter. Dessutom kan de få vänta i över en timme på avlösare om nöden gör sig påmind. Läs mer

Lönsamt övertidsarbete kan leda till ohälsa

Lönsamt övertidsarbete kan leda till ohälsa

Vissa medarbetare i Kriminalvården arbetar väldigt mycket övertid. Den är frivillig och ger i de flesta fall betydande extrainkomster. Vilket i sin tur gör det svårt för skyddsombud och fack att se till att avtal följs. Läs mer

I-lön

Se Individuell lön.