– Alla jag talat med är väldigt nöjda med uppgörelsen. Och jag tycker det är jättebra, säger Lars-Åke Björklund på Snälltåget.

Han sitter i styrelsen för den gemensamma klubben på Snälltåget och Kustpilen. Båda linjerna körs av Veolia och har varit uttagna i strejk. Snälltåget sedan den 2 juni då strejken inleddes och Kustpilen sedan i tisdags.

– Här på Snälltåget har vi inga problem med timanställningar men på Kustpilen är det väldigt mycket. Så där kommer avtalet att spela roll, fortsätter han.

Han har inte hört någon medlem som varit missnöjd och det har inte uppstått någon svekdebatt, att Seko skulle ha vikit ner sig.

– Det där fixade Beata Hammarskiöld (Almegas förhandlingschef) så bra i går. Hon var så arg i TV att alla förstod att Seko vunnit det här.

Trafiken har nu kommit igång på Snälltåget och Kustpilen börjar köra i eftermiddag.

Veolia kör också Krösatågen. Där hade Seko lagt ett varsel om strejk från i morgon. Men där har man inte haft så stora problem med osäkra anställningar, enligt klubbordföranden Lars-Inge Hållander.

– Jag tror inte att vi ligger över de fem procent man kommit överens om. Men Veolia har bara haft trafiken från mars, så man har inte hunnit göra några förändringar.

Förutom begränsningarna som gäller på Veolias tåg är han också mycket nöjd med att de timanställda får högre lön.

– Det är helt rätt. De ska kompenseras för den väldigt utsatta position de har. Samtidigt som arbetsgivaren måste tänka sig för en extra gång innan man tar in folk på timme i stället för att anställa dem.

Sekotidningen har utan framgång sökt Veolias affärsområdeschef, Mikael Danielsson för en kommentar. I ett pressmeddelande säger han emellertid att de är glada över att trafiken kommer igång igen. Man är också nöjd över att nu få möjlighet att anställda fler på heltid:

– Nu får vi äntligen möjligheter att utöka antalet heltidsanställda, något vi önskat under hela förhandlingsprocessen men som krävde uppmjukningar i tolkningen av avtalet. Det känns verkligen bra att vi nu gemensamt visar att vi vill samma sak, säger Mikael Danielsson i pressmeddelandet.

De glada reaktionerna från klubben på Öresundstågen beskrivs här: ”En seger på alla fronter”