– Jag är nöjd och delegationen är nöjd, kommenterar Joakim Hellmouth, ansvarig ombudsman på Seko.

Enligt honom har processen fram till det nya avtalet varit relativt odramatisk.

– Vi har haft konstruktiva förhandlingar med Maskinentreprenörerna. Deras delegation består ju av företagare i branschen som vill ha bra villkor för sina medarbetare.

Att arbetsgivarparten skulle gå med på en extra timme i arbetstidsförkortning, nu 35 timmar, var dock inget han hade förväntat sig. Sekos krävde sex extratimmar medan ME helst vill bli av med förkortningen helt och hållet.

– Men det var så viktigt för dem att utöka arbetstidsförläggningen med en halvtimme, så de gick med på det, säger Joakim Hellmouth.

Han är även nöjd med skrivningarna kring in- och uthyrning och in- och utlåning av personal nu blivit tydligare.

– Hela entreprenadbranschen är ju sådan att man lånar och hyr personal kors och tvärs. Så det har behövts mer ordning och reda. Nu har vi fått till spärrar med krav på förhandling och liknande.

Nu får man bara hyra ut någon i max fyra veckor per år, medan tiden för utlåning har förlängts från 30 till 60 dagar innan arbetsgivaren måste förhandla med facket.

Det är ett bra byte, tycker ME:s förhandlingschef Mathias Fors.

– Våra medlemsföretag ska ju inte ägna sig åt bemanning, det finns det andra avtal för. Däremot är det bra att underlätta att man kan låna ut personal till en kollega. Då kan man möta säsongsvariationer bättre och säkra tillsvidareanställningar för de anställda.

Han anser också att den utvidgade arbetstidskorridoren, alltså att ordinarie arbetstid nu kan förläggas mellan 06.00 och 18.00, underlättar planeringen för arbetsgivarna. Dessutom finns skrivningar om att nattarbete nu kan schemaläggas upp till 4 nätter per vecka genom överenskommelse direkt med medarbetaren.

– Det underlättar för verksamheter som snöröjning till exempel, som är svåra att schemalägga och innehåller en del nattarbete.

Även Mathias Fors framhåller den goda anda förhandlingarna förts i.

– Vi är nöjda med helheten och med att vi haft konstruktiva förhandlingar med Seko. De har haft en väldigt bra delegation så vi har fått till ett bra avtal.