Det säger Anna-Lena Enochsson, klubbordförande på One contact i Malmö och medlem i Sekos förhandlingsdelegation på telekomavtalet.

Hon har hunnit prata med några medlemmar och de är alla glada. Själv är hon nöjd och lycklig. Nu återstår lönerevisionen på företaget och det ser Anna-Lena Enochsson fram emot.

-Vi har en bra dialog med arbetsgivaren och det har vi alltid haft. Med det nya avtalet har vi riktningen för tre år framåt. Det känns fint.

Det nya telekomavtalet innebär att den som har fyllt 18 år och har två års yrkeserfarenhet ska ha en lägsta lön på 20 000 kronor per månad. Det finns en skrivning om att undantag kan göras, men att det krävs en lokal överenskommelse för att det ska vara möjligt.

-Det tog tid att få igenom kravet på att den lokala fackliga organisationen i så fall ska vara överens med arbetsgivaren, säger Per-Ola Fällman, ombudsman på Seko. Men vi hade aldrig godtagit något annat.

Han är också nöjd med avtalet, både med den låglönesatsning som innebär att alla som tjänar under 24 000 kronor per månad bidrar till lönepotten som om de tjänade 24 000. Och med den nya minimilönen. Den senare betraktas som en jämställdhetssatsning eftersom det främst är kvinnor som arbetar i kundtjänst och butik, där lönerna är lägst.

Den stora stötestenen i avtalsförhandlingarna var annars restidsfrågan. Där har Seko tagit ett första steg i rätt riktning, enligt Per-Ola Fällman.

Parterna är, kortfattat, överens om ett nytt sätt att se på restiden. Det innebär att en tekniker som utgår hemifrån genom hemgaragering eller hemstationering, på arbetsgivarens initiativ eller för att det saknas arbetscentral, ska få räkna restid som arbetstid.

Restiden får inte överstiga 8,5 timmar per vecka i genomsnitt. Eller annorlunda uttryckt får teknikerns sammanlagda arbetstid inklusive restid inte överstiga 48 timmar i snitt per vecka,  under en 6-månadersperiod. Det betyder att det vissa veckor blir mer sammanlagd arbetstid och andra veckor mindre.

En halvtimme till respektive från arbetsstället ska dock räknas av. Det är tid som teknikern är skyldig att ”bjuda på”.

Per-Ola Fällman är nöjd med att avtalet begränsar möjligheten för arbetsgivarna att lägga ut extrem restid. Sekos mål har varit att minska den totala tiden som teknikerna är hemifrån.

-Vi har bara diskuterat arbetstid, inte att höja ersättningen för restiden. Pengar löser inte problemet med långa dagar.

För de tekniker som har individuella avtal med arbetsgivaren om hemgaragering finns en ny skrivning som gör att den anställde som inte längre vill ha bilen hemma kan säga upp det avtalet utan att riskera sin anställning.

-Vi tror att det kan finnas dåliga individuella överenskommelser. Vi ska fortsätta driva den frågan och börja med att informera medlemmarna om möjligheten att tänka över avtalet och säga upp det om de inte är nöjda med villkoren, säger Per-Ola Fällman.

Det nya avtalet är på 35 månader och ger 6,3 procent, varav 0,4 procent är avsättning till flexpension. Det följer det så kallade märket på 6,5 procent eftersom det är beräknat på 36 månader.

Varför vill ni ha en kortare avtalsperiod?

-Vi vill ligga i fas med övriga förbund, Unionen och Sveriges Ingenjörer, som förhandlar på avtalsområdet, säger Per-Ola Fällman.