Höger axel är kroniskt skadad och den vänstra ska Carina Österman använda ytterst sparsamt.

Ganska snart stod det klart att hon behövde specialisthjälp och hon sjukskrevs från den 30 mars 2016. Då hade hon varit borta från jobbet i ett par veckor.

– Jag fick diagnosen impingement syndrome, vilket innebär att huvudsenan i axeln är krackelerad, säger Carina Österman.

När vi möts i villan i Gunnarsökna utanför Örebro har det gått nästan fem månader sedan Carina opererade sin högra axel. Hon har inte blivit bättre. Och kan, enligt läkare, inte bli bra.

Vi dricker te och Carina får hjälp av maken att lyfta tekannan. Högerarmen är svag och lättare rörelser gör hon med vänster.

– Jag är högerhänt så det blir lite omständligt, konstaterar hon.

När det stod klart att operationen inte hjälpt frågade Carina sin läkare om hon inte kan använda vänster arm istället.

– Jovisst, svarade han, men då dröjer det inte länge förrän den armen och axeln också går sönder. Jag insåg att jag inte kan återvända till brevbärarjobbet, som jag älskar.

– Jag mådde jättedåligt, säger hon.

Men Carinas bekymmer slutade inte här. En tid efter operationen ansökte Carina om fortsatt sjukskrivning för perioden 14 november – 31 december 2016.

– Jag kan inte använda min högerarm och jag får inte belasta den vänstra. Det borde vara självklart att jag inte kan arbeta.

Försäkringskassan tänkte annorlunda.

Den 29 november fick Carina Österman förhandsbesked om att kassan övervägde att inte betala ut sjukpenning för den sökta perioden.

Dagen före julafton kom det slutgiltiga beslutet: Carina fick avslag på ansökan om sjukpenning. Inga pengar skulle betalas ut.

Försäkringskassans motivering är att Carina varit sjukskriven mer än 180 dagar och då ska hennes arbetsförmåga bedömas på ett nytt sätt. Så säger regelverket enligt rehabiliteringskedjan.

Det läkarintyg Carina skickat in visade att hon har kvarvarande problem och att även lindriga rörelser kan utlösa svåra smärtor. Det slår Försäkringskassan fast. Men smärtorna gör inte att hennes arbetsförmåga är nedsatt med minst 25 procent, vilket är ett krav för att få ersättning.

I brevet till Carina skriver handläggaren:

”Försäkringskassans bedömning är dock att dessa besvär inte kommer att begränsa och nedsätta din funktion i förhållande till alla typer av aktiviteter.”

Det vill säga, kassan bedömer att Carina, trots sin skada, kan utföra ett som det heter ”normalt förekommande arbete på arbetsmarknaden”.

Hon kan, enligt myndigheten, utföra ”stående, sittande, rörliga, lättare och tyngre” arbeten.

– Jag blev förtvivlad, säger Carina.

Försäkringskassan anser att hon ska ta tjänstledigt på grund av ohälsa och gå till arbetsförmedlingen.

Men Carina Österman bestämde sig istället för att gå tillbaka till sin arbetsplats.

– Här är jag, liksom. Jag kan inte jobba som brevbärare, men jag är ju fortfarande anställd på Postnord. Min chef är schyst så jag får vara på jobbet, så länge.

Carina ska begära att Försäkringskassan omprövar sitt beslut. Sekos regionala försäkringshandläggare Anders Persson säger att han ska hjälpa till med det. Han har sett hur allt fler slås ut från sjukförsäkringen efter 180 dagar.

– Försäkringskassan klipper sjukskrivningen tidigare än förr. Då hjälper det inte att den bortre gränsen tagits bort, säger han.

Carinas närmaste chef Patrik Andersson är rehabiliteringsansvarig. Han har inte vidtagit någon åtgärd under Carinas sjukskrivning. Nu när hon är tillbaka har han beställt en arbetsförmågebedömning på företagshälsovården.

– Jag trodde att hon skulle komma tillbaka efter operationen, därför hade vi inget rehab­möte, säger Patrik Andersson. Men det hade förstås varit bra med en tidig dialog.

– Ingen hörde heller av sig från Försäkringskassan. Det hade varit välkommet, säger han. Jag ringde efter att Carina fått av­slag, men där fanns inget att hämta. Det är utagerat för vår del, sa handläggaren.

Per Åkerström är fackligt ombud för Seko på arbetsplatsen. Han är besviken både på Postnord och Försäkringskassan. Ingen har tagit sitt rehabansvar.

– Vi kom in för sent och det är ytterst olyckligt, säger han.

Carina Österman själv har ett viktigt budskap till alla brevbärarkolleger som har ont i rygg, axlar och armar.

– Sök hjälp i tid. Gå inte med smärtan för länge, som jag gjorde. Mina besvär beror på jobbet, säger min läkare. Gör en arbetsskadeanmälan också.

Bortre gränsen borta, men rehabiliteringskedjan gäller

Sedan 2008 gäller rehabiliteringskedjan i sjukförsäkringen. Den nuvarande regeringen har slopat den bortre gränsen för sjukpenningen från 1 februari 2016, men har gett Försäkringskassan mer resurser för att skärpa bedömningen av arbetsförmågan vid de olika tidsgränserna i rehabiliteringskedjan.

För att ha rätt till sjukpenning efter 180 dagar krävs att den försäkrade inte klarar något normalt förekommande arbete på hela arbetsmarknaden. Arbetsförmågan ska vara nedsatt med minst en fjärdedel.

Den som har en allvarlig sjukdom eller kan visa att hen kan gå tillbaka till sitt ordinarie arbete inom ett år, kan undantas från bedömningen mot ett vanligt jobb på arbetsmarknaden.