Till att börja med för att ingen skall missförstå mitt debattinlägg , har jag absolut ingenting emot att anställda på skolor och förskolor runt om i landet har vettiga och rättvisa löner. Här finns många grupper, från vaktmästare, skolkökspersonal, barnskötare till rektorer som gör en värdefull insats.

Jan Björlund är inte den förste politiker som vurmar för en yrkesgrupp och dess löneutveckling. Hur många gånger har vi inte hört från högre potentater att kvinnor i vården och skolan, ofta med deltid har alldeles för låga löner.  Dessutom hur värdefullt deras jobb är.

Men denna gång är det annorlunda. Jan Björklund raljerar över att lönen i Sverige är ”Socialistisk” och alldeles för rättvis. Därför vill Jan Björklund Höja lönen för ännu fler förstelärare med 5000 kr/månad. Han vill även höja lönen för de som vill göra karriär som lärare, förskollärare, specialistsjuksköterska, barnmorska mfl.  Han vill höja lönen med öronmärkta statliga pengar, för just dessa grupper. Lönehöjningen skall anges i kronor från staten.

Björklund, Borg och Reinfeldt hyllar den svenska modellen. Lönebildning är ett av fundamenten i denna modell. Det är arbetsmarknadens parter som förhandlar löner. Inom offentlig verksamhet är det bla Sveriges Kommuner och Landsting som tillsammans med sina Fackliga motparter förhandlar löner och andra villkor.

Jag säger inte att det behöver vara så.. Men om staten pekar på vissa verksamheter och yrkesgrupper som skall ha mer betalt än andra. Ja, då påstår jag att vi tar makt från arbetsmarknadens parter. Det är ju dessa som skall göra prioriteringar och förhandlingar enligt den Svenska modell, som Björklund vurmar för. (trots att den är alldeles för socialistiskt rättvis.) Risken är uppenbar med kompensationskrav från andra grupper inom skolans värld i kommande lönerörelser.

Jag har ett bättre förslag. Sänk inte skatten mer. Ta in pengar för ökade anslag till offentlig verksamhet. Låt sen fack och arbetsgivare göra prioriteringarna för vilka som skall ha mest i lönehöjning. Det Björklund nu föreslår är ju faktiskt den socialistiska lönemodell, som han själv säger sig ogilla. Grupper som han tycker har för dålig lön, föreslås få en lönehöjning, utanför avtalsförhandlingarna. Använd dessutom de ökade skatteintäkterna till att ta bort den vansinniga flora av osäkra otrygga anställningar, som alliansen bidragit till genom att införa anställningsformen ”Allmän visstid”. Idag sitter främst ungdomar inom LO-kollektivet o vaktar sin telefon för att se om det kommer ett ”jobb-sms”, som betyder att de får jobba några timmar eller dagar till denna månaden.

Till sist. Det finns fler grupper i samhället som skulle behöva ”Förstelärare”. Den jättelika tågsatsning som Alliansen föreslår behöver folk som kör tågen och bygger räls. Alla vet ju problemen med tågen, som liknar de dåliga betygen i skolan. Varför inte göra en satsning på 5000 kr till ”Försterallare”, ”Förstekonduktör” eller ”Förstelokförare”. Jag ser dessutom fram mot att kunna söka jobb på Posten där jag jobbar och få titeln ”Förstebrevbärare”. Allt för att höja kvalitén inom postutdelningen.

Björlund hånar Socialistisk lönepolitik, samtidigt som han själv vill medverka till att införa den. Hans förslag är en farlig väg och en återvändsgränd i den ”Svenska modellen”.