Aeroseum

aeroseum_tunnanAeroseum – flygets upplevelsecenter är ett underjordiskt museum på 22 000 kvadratmeter i Säve, Göteborg City Airport. Berghangaren, som är från 1950-talet, ligger 30 meter under jord och visar
bland annat ett trettiotal olika flygplan och helikoptrar.

Här finns också utställningar om allt från spioner till modellflygplan. Haka gärna på när de har visning.

www.aeroseum.se

 

Malmö museer

Malmö museer, på Slottsholmen i Malmö, har Nordens äldsta bevarade renässansslott, Malmöhus slott.

Här finns också teknik- och sjöfartsmuseum, där besökarna bland mycket annat kan krypa in i en riktig ubåt, U 3. ubåten visas av veteranbesättningar två gånger per vecka, tisdagar och söndagar, hela året.

Malmöhus slott, som ägs av Statens fastighetsverk, var fästning under 1600–1700-talen och fängelse åren 1828 till 1909. Slottet har permanenta och tillfälliga utställningar.

Den 8 maj öppnade en tillfällig utställning om de vita bussarna och Malmö museum som flyktingförläggning 1945.

http://malmo.se/museer

Skansen

Sveriges största och mest besökta friluftsmuseum är Skansen. Förutom all man förknippar med platsen finns där även en Linje-Nätanläggning i full skala, representerande slutet av 1800-talet till och med 1910-talet och uppförd av gamla Linje-Nätarbetare.
www.tkhv.se   www.skansen.se

Umeå energicentrum

umeå energicentrum, Klabböle, ägs av Umeå energi. Det är ett populärt utflyktsmål för hela familjen, där man kan se ett kraftverksmuseum, och en fungerande såg, Rislidensågen, från Baggböle. Den är 150 år gammal.

På området finns även en skvaltkvarn, en kvarn som mal säd mellan kvarnstenar och drivs av vatten. De första kvarnarna började användas i Västeuropa på 1100-talet.

Umeå energicentrum har äventyrslekpark, experimentverkstad och återvinningsverkstad för barn i alla åldrar. I Klabböle har umeå energi såväl midsommarfirande som andra evenemang.

http://www.umeaenergi.se/om-oss/umea-energicentrum

 

Gävle fängelsemuseum

Gävle fängelsemuseum ansvarar för Kriminalvårdens kulturarv. Här visas såväl det gamla slottshäktet från 1700-talet som 1800-talets cellfängelse. Fängelset har visningar och visar månadens föremål.

http://sverigesfangelsemuseum.se

 

Postmuseum

Postbilar, brevlådor, posthorn, stämplar och frimärken i stora mängder. Det hittar man på Postmuseum i Gamla stan i Stockholm.

Här finns en imponerande samling postrelaterade pryttlar, uniformer och maskiner. och posthistoria så klart – från Postverkets inrättande 1636 till dagens Post nord.

Dessutom kan man prova brevbäraruniformer från olika tider, köra postbuss och titta på aktuella utställningar.

http://www.postmuseum.se

 

Sveriges Telemuseum

I småländska Virserum finns ett museum för den som är telehistoriskt intresserad. Här finns bland  annat en arbetsbil i klassiskt Televerksorange och mobiltelefoner stora som resväskor som ingår i en samling med 3 000 mobiltelefoner från 1952 och framåt. I samlingen finns även allt från fasta telefoner över telefonväxlar till tidiga datorer och kringutrustning som användes av Televerkets personal.

http://www.telemuseum.eu

 

Sjöfartsmuseet i Göteborg

sjomannen_100_ar

Här kan man lära det mesta om sjömanslivet i utställningen 400 år av svensk sjöfart. Från segelfartygens tid på 1600- och 1700-talen, om hur ångfartygen konkurrerade ut segelfartygen, och den svenska handelsflottans guldålder, från 1920-tal till 60-tal.

En annan utställning handlar om vad sjömännen gjorde när de var lediga ombord på segelfartygen.

http://goteborg.se/wps/portal/sjofartsm

 

Vasamuseet

Förutom det förlista regalskeppet kan man på Vasamuseet i Stockholm även se utställningen ”Livet ombord”. Där visas fynden från Vasa och ges en bild av hur man levde ombord på skeppet. Hur man klädde sig, hur och vad man åt, och vilka sjukdomar som fanns bland besättningen.

http://www.vasamuseet.se

För fler sjöfartsmuseer finns en lista på wikipedia.se

 

Sveriges järnvägsmuseum

Sverige och Gävle kan stoltsera med ett av världens finaste järnvägsmuseer. Genom sex stora hallar kan man följa den svenska järnvägens utveckling från mitten av 1800- talet.

Det största ånglok som byggts i Sveriges finns på Sveriges järnvägsmuseum i Gävle.

Här visas mängder med lok och vagnar, inte minst ångloket Prins August från 1856, eller de två kungliga vagnarna från slutet av 1800-talet som visar att lyx kan vara så mycket mer än första klass i X 2000.

Dessutom visas, i stort sett, allt annat som har med tåg och järnväg att göra. Museet är både barn- och vuxenvänligt.

http://www.trafikverket.se/Museer/Sveriges-Jarnvagsmuseum-Gavle/

 

Järnvägens museum

Järnvägens museum i ängelholm handlar mer om själva järnvägarna än om tågen. utställningarna visar hur järnvägen en gång byggdes och hur teknik och arbete utvecklats under historien. Här finns en stor modelljärnväg och en simulator där man kan testa att köra både ånglok och moderna tåg.

http://www.engelholm.se/jarnvagsmuseum

 

Museijärnvägar

I Sverige finns många museijärnvägar som bedriver trafik under sommaren. Man hittar dem enklast på nätet. Sök på ”museijärnväg” på wikipedia eller på ”museibanor” på sjk.se (Svenska järnvägsklubben).

 

Nättraby vägmuseum

I Nättraby i Blekinge finns världens första friluftsmuseum för vägarnas historia på land, räls, vatten och is.

I Nättraby finns en unik koncentration av gamla och nya landsvägar, järnvägar och segelbara Nättrabyån. Museet består av 14 befintliga vägmiljöer i Nättraby socken. Från 1000-åriga stigen och 1600-talets stenmurskantade Via Regia till 1900-talets gatstensbelagda riksväg och E22 motorväg.

Därtill kommer järnvägar, cykelvägen, vatten- vägen Nättrabyån, isvägen, milstolpar, namn- minnet Ryttarliden och tvåvalviga stenbron.

nattrabyvagmuseum.se

 

Sveriges vägmuseum

Kjula vägstation som öppnades 1938 och lades ner 1978, rymmer nu Trafikverkets väghistoriska samlingar. Där finns ett femtiotal maskiner från 1900-talet, och flera tusen andra historiska föremål.

Den 28 augusti är det maskindag på museet med delar av veteranfordonsflottan igång.

Andra tider måste besök förhandsbokas på telefon 070-7246301.