Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

Tema: Semestertips i Sekoland
Kul på Postmuseum

Museer med Sekokoppling finns det gott om

Sverige är fullt av museer – här är några fler tips till semestern.

12 juni 2015 11:17

Aeroseum

aeroseum_tunnanAeroseum – flygets upplevelsecenter är ett underjordiskt museum på 22 000 kvadratmeter i Säve, Göteborg City Airport. Berghangaren, som är från 1950-talet, ligger 30 meter under jord och visar
bland annat ett trettiotal olika flygplan och helikoptrar.

Här finns också utställningar om allt från spioner till modellflygplan. Haka gärna på när de har visning.

www.aeroseum.se

 

Malmö museer

Malmö museer, på Slottsholmen i Malmö, har Nordens äldsta bevarade renässansslott, Malmöhus slott.

Här finns också teknik- och sjöfartsmuseum, där besökarna bland mycket annat kan krypa in i en riktig ubåt, U 3. ubåten visas av veteranbesättningar två gånger per vecka, tisdagar och söndagar, hela året.

Malmöhus slott, som ägs av Statens fastighetsverk, var fästning under 1600–1700-talen och fängelse åren 1828 till 1909. Slottet har permanenta och tillfälliga utställningar.

Den 8 maj öppnade en tillfällig utställning om de vita bussarna och Malmö museum som flyktingförläggning 1945.

http://malmo.se/museer

Skansen

Sveriges största och mest besökta friluftsmuseum är Skansen. Förutom all man förknippar med platsen finns där även en Linje-Nätanläggning i full skala, representerande slutet av 1800-talet till och med 1910-talet och uppförd av gamla Linje-Nätarbetare.
www.tkhv.se   www.skansen.se

Umeå energicentrum

umeå energicentrum, Klabböle, ägs av Umeå energi. Det är ett populärt utflyktsmål för hela familjen, där man kan se ett kraftverksmuseum, och en fungerande såg, Rislidensågen, från Baggböle. Den är 150 år gammal.

På området finns även en skvaltkvarn, en kvarn som mal säd mellan kvarnstenar och drivs av vatten. De första kvarnarna började användas i Västeuropa på 1100-talet.

Umeå energicentrum har äventyrslekpark, experimentverkstad och återvinningsverkstad för barn i alla åldrar. I Klabböle har umeå energi såväl midsommarfirande som andra evenemang.

http://www.umeaenergi.se/om-oss/umea-energicentrum

 

Gävle fängelsemuseum

Gävle fängelsemuseum ansvarar för Kriminalvårdens kulturarv. Här visas såväl det gamla slottshäktet från 1700-talet som 1800-talets cellfängelse. Fängelset har visningar och visar månadens föremål.

http://sverigesfangelsemuseum.se

 

Postmuseum

Postbilar, brevlådor, posthorn, stämplar och frimärken i stora mängder. Det hittar man på Postmuseum i Gamla stan i Stockholm.

Här finns en imponerande samling postrelaterade pryttlar, uniformer och maskiner. och posthistoria så klart – från Postverkets inrättande 1636 till dagens Post nord.

Dessutom kan man prova brevbäraruniformer från olika tider, köra postbuss och titta på aktuella utställningar.

http://www.postmuseum.se

 

Sveriges Telemuseum

I småländska Virserum finns ett museum för den som är telehistoriskt intresserad. Här finns bland  annat en arbetsbil i klassiskt Televerksorange och mobiltelefoner stora som resväskor som ingår i en samling med 3 000 mobiltelefoner från 1952 och framåt. I samlingen finns även allt från fasta telefoner över telefonväxlar till tidiga datorer och kringutrustning som användes av Televerkets personal.

http://www.telemuseum.eu

 

Sjöfartsmuseet i Göteborg

sjomannen_100_ar

Här kan man lära det mesta om sjömanslivet i utställningen 400 år av svensk sjöfart. Från segelfartygens tid på 1600- och 1700-talen, om hur ångfartygen konkurrerade ut segelfartygen, och den svenska handelsflottans guldålder, från 1920-tal till 60-tal.

En annan utställning handlar om vad sjömännen gjorde när de var lediga ombord på segelfartygen.

http://goteborg.se/wps/portal/sjofartsm

 

Vasamuseet

Förutom det förlista regalskeppet kan man på Vasamuseet i Stockholm även se utställningen ”Livet ombord”. Där visas fynden från Vasa och ges en bild av hur man levde ombord på skeppet. Hur man klädde sig, hur och vad man åt, och vilka sjukdomar som fanns bland besättningen.

http://www.vasamuseet.se

För fler sjöfartsmuseer finns en lista på wikipedia.se

 

Sveriges järnvägsmuseum

Sverige och Gävle kan stoltsera med ett av världens finaste järnvägsmuseer. Genom sex stora hallar kan man följa den svenska järnvägens utveckling från mitten av 1800- talet.

Det största ånglok som byggts i Sveriges finns på Sveriges järnvägsmuseum i Gävle.
Det största ånglok som byggts i Sveriges finns på Sveriges järnvägsmuseum i Gävle.

Här visas mängder med lok och vagnar, inte minst ångloket Prins August från 1856, eller de två kungliga vagnarna från slutet av 1800-talet som visar att lyx kan vara så mycket mer än första klass i X 2000.

Dessutom visas, i stort sett, allt annat som har med tåg och järnväg att göra. Museet är både barn- och vuxenvänligt.

http://www.trafikverket.se/Museer/Sveriges-Jarnvagsmuseum-Gavle/

 

Järnvägens museum

Järnvägens museum i ängelholm handlar mer om själva järnvägarna än om tågen. utställningarna visar hur järnvägen en gång byggdes och hur teknik och arbete utvecklats under historien. Här finns en stor modelljärnväg och en simulator där man kan testa att köra både ånglok och moderna tåg.

http://www.engelholm.se/jarnvagsmuseum

 

Museijärnvägar

I Sverige finns många museijärnvägar som bedriver trafik under sommaren. Man hittar dem enklast på nätet. Sök på ”museijärnväg” på wikipedia eller på ”museibanor” på sjk.se (Svenska järnvägsklubben).

 

Nättraby vägmuseum

I Nättraby i Blekinge finns världens första friluftsmuseum för vägarnas historia på land, räls, vatten och is.

I Nättraby finns en unik koncentration av gamla och nya landsvägar, järnvägar och segelbara Nättrabyån. Museet består av 14 befintliga vägmiljöer i Nättraby socken. Från 1000-åriga stigen och 1600-talets stenmurskantade Via Regia till 1900-talets gatstensbelagda riksväg och E22 motorväg.

Därtill kommer järnvägar, cykelvägen, vatten- vägen Nättrabyån, isvägen, milstolpar, namn- minnet Ryttarliden och tvåvalviga stenbron.

nattrabyvagmuseum.se

 

Sveriges vägmuseum

Kjula vägstation som öppnades 1938 och lades ner 1978, rymmer nu Trafikverkets väghistoriska samlingar. Där finns ett femtiotal maskiner från 1900-talet, och flera tusen andra historiska föremål.

Den 28 augusti är det maskindag på museet med delar av veteranfordonsflottan igång.

Andra tider måste besök förhandsbokas på telefon 070-7246301.

Mattias Dahlgren, Reporter
mattias.dahlgren@sekotidningen.se

Dela det här

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

Slavlöner på fartyg

Dubbla kontrakt är vanligt för anställda ombord på bekvämlighetsflaggade fartyg. Ett officiellt som följer internationella avtal och ett hemligt där lönerna är orimligt låga, uppger tidningen Arbetet. Något Sekotidningen tidigare skrivit om. Läs mer

”Dålig snöröjning ökar risken för urspårning”

”Dålig snöröjning ökar risken för urspårning”

Snöröjningen på järnvägen i norra Sverige är sämre i år än tidigare. Det anser Green cargo som noterat att antalet incidenter med mindre urspårningar ökat. Trafikverket medger att snöröjningen brustit. Läs mer

Svårare för fifflande entreprenörer

Svårare för fifflande entreprenörer

Idag presenterade regeringen ett förslag om entreprenörsansvar i bygg- och anläggningsbranschen. Detta för att skydda de anställdas löner och stoppa osund konkurrens. Läs mer

6F i bråk med Jan Björklund

6F i bråk med Jan Björklund

Efter att Liberalernas partiledare Jan Björklund uttalat sig om ”de militanta LO-förbunden i 6F” i tidningen Arbetet kontrar nu 6F med att kalla Björklund politikens främsta huligan. Läs mer

”Erfarenhet borde synas på lönen”

”Erfarenhet borde synas på lönen”

– Jag är trygg i min yrkesroll och kan bemöta de intagna på ett helt annat sätt idag jämfört med när jag var ny på jobbet, säger Anette Skrydtrup, kriminalvårdare på häktet i Helsingborg. Läs mer

Språkförbistring kan ligga bakom dödsolycka

De två estniska montörer som omkom vid ett kraftledningsarbete i Dalarna hösten 2016 kunde inte svenska och det kan ha bidragit till att de gjorde misstag. Läs mer

Harly håller koll på entreprenörerna

Harly håller koll på entreprenörerna

I januari förra året fick Trafikverket ett regeringsuppdrag att sköta leveransuppföljningen av järnvägsunderhållet i egen regi. Redan i september var Harly Nielsen ute för att hålla koll på att entreprenörerna gör det de ska. Läs mer

”Ingen dag är den andra lik”

”Ingen dag är den andra lik”

Freddie Åfeldt är transportledare på Hector rail och han gillar såväl jobbet som kollegerna. Läs mer

Raka spåret in i politiken

Raka spåret in i politiken

Lina el Yafi hamnade i hetluften när hon som klubbordförande drev kampanj för de uppsagda konduktörerna på tvärbanan. Nu gör hon politisk raketkarriär och kommer av allt att döma bli landstingspolitiker efter valet. Läs mer

Himmel eller helvete

Himmel eller helvete

Det är ingen mening att slå sönder maskinerna, bättre att slåss för en rättvis fördelning av vinsterna som robotar och automatisering ger. Och kanske få en kortare arbetstid. Läs mer

Billigare fackföreningsavgift bra för tryggheten

Den svenska modellen bygger på att löntagare är med i facket. Våra fackförbund ser till att löne- och avtalsvillkor följs och att nödvändiga försäkringar finns, inte minst avtals- och tjänstepension. Därför går vi socialdemokrater nu fram med förslag om att det ska bli billigare att vara med i facket. Läs mer

Ingen tar betalt på ersättningsbussen – inga problem tycker SL

I maj sparkades konduktörerna på Tvärbanan i Stockholm. Istället ska resenärerna själva ”blippa” sina Läs mer

Seko: ”Omplacering av fackligt ombud en bestraffning”

Kriminalvården vill omplacera en facklig förtroendevald på anstalten Ljustadalen efter påståenden om kränkande särbehandling. Läs mer

ny på arbetsmarknaden
Maskinföraren Ghalia bryter normen

Maskinföraren Ghalia bryter normen

Ghalia Alhindi flydde från Syrien till Sverige för drygt två år sedan. Bland det första hon gjorde här var att lära sig cykla, sedan tog hon körkort och nu går hon en maskinförarutbildning. – Sen blir det lastbil och till slut flygplan, säger hon halvt på skämt, halvt på allvar. Läs mer

Starkt stöd för vägarbetare som slog sönder bilruta

Starkt stöd för vägarbetare som slog sönder bilruta

Vägarbetaren Timmy Edström slog en asfaltraka genom vindrutan på en bil när föraren vägrade dra ner farten. Nu har han dömts till böter och skadestånd, men han får starkt stöd och pengar från kolleger och allmänhet. Läs mer

Ny rikspolischef välkomnas

Ny rikspolischef välkomnas

Säpochefen Anders Thornberg tar över jobbet som rikspolischef efter att hårt kritiserade Dan Eliasson tvingats bort. Seko polisen tycker att Thornberg är ett bra val men tycker att Eliasson hade kunnat sitta kvar. Läs mer

Seko och 6F inleder valrörelsen

Vem f’n bryr sig? Den frågan ställer Seko och de övriga förbunden i 6F i årets valrörelse. Enligt förbunden är svaret på frågan socialdemokraterna. Läs mer

Kriminalvården och Seko inte överens om lokalt avtal

Seko och Kriminalvården har inte lyckats komma överens om ett avtal för 2017. Nu blir det de lokala parterna som ska förhandla utifrån det centrala avtalet, som slöts i höstas. I potten finns totalt 6,5 procent på tre år med låglönesatsning. Läs mer

Lönsamt övertidsarbete kan leda till ohälsa

Lönsamt övertidsarbete kan leda till ohälsa

Vissa medarbetare i Kriminalvården arbetar väldigt mycket övertid. Den är frivillig och ger i de flesta fall betydande extrainkomster. Vilket i sin tur gör det svårt för skyddsombud och fack att se till att avtal följs. Läs mer

Löneglidning

Löneökningar som ligger utöver de pengar man kommit överens om i de centrala kollektivavtalen. Förekommer ibland efter lokala löneförhandlingar och gäller för ett enskilt företag eller enskild arbetsplats.