Han kom till Sverige i augusti 2015, och i mars börjar han arbeta på One nordic. En ettårig utbildning på Åsbro kursgård, inom ramen för snabbspåret, avgjorde.

Med sig till Sverige hade Mohamad Koto sin närmaste familj, men också en flera år lång utbildning till elkraftsingenjör. Plus fyra års arbetslivserfarenhet.

På institutet var han kursetta och egentligen
skulle det garantera en utbildning i Frankrike
eller Storbritannien, men eftersom han är kurd
och inte var medlem i Baathpartiet fick han inte den möjligheten.

Kriget gjorde att han ändå lämnade sitt hemland. Och kom till Sverige.

Efter ett år på Migrationsverkets anläggning fick han via Arbetsförmedlingen veta att det finns en eldistributionsutbildning på Åsbro kursgård utanför Askersund. Han nappade direkt och åkte, utan att han läst eller kunde ett ord svenska.

– Jag lärde mig språket själv på helger och kvällar och det fortsätter jag med. Samtidigt som jag pratar med mina svenska vänner. Jag tycker att det går bättre och bättre, säger Mohamad Koto.

I utbildningen ingår en praktikperiod. Mohamad Koto gjorde sin praktik som linjemontör på One nordic i Malmö, vilket han är nöjd med.

– Jag tycker om att arbeta med el, säger han. Det ger liv. När vi lagade elen på ett daghem i Malmö blev barnen jätteglada, och det var fint.

Är det någon skillnad att arbeta med el i Sverige jämfört med Syrien?

– Ja där finns inte samma regler och inget säkerhetsarbete.

Vad behöver en nyanländ hjälp med för att få jobb?

– Det finns stora möjligheter att studera här i Sverige. Jag kommer att jobba några år och sedan fortsätta min utbildning till elkraftsingenjör.