Utan hänsyn till yttre faktorer som utbildning och ålder har skillnaderna mellan kvinnors och mäns löner minskat med 1,5 procent mellan 2005 och 2009. Mest på det statliga området, där är minskningen tre procent. I genomsnitt tjänar kvinnor 85,2 procent av mäns lön. Inom staten är kvinnornas andel 88,7 procent.
Några förklaringar till de minskade skillnaderna mellan könen är, enligt Medlingsinstitutet, att det är fler äldre i arbetskraften och att utbildningsnivån höjts. Det kan också ha betydelse att männen drabbades hårdare av finanskrisen och män med högre lön har försvunnit ur statistiken.
– De fackliga organisationerna brukar peka på låglönesatsningar och jämställdhetspotterna, som en förklaring, säger Claes Stråth, generaldirektör för Medlingsinstitutet.
Lönestatistiken visar vidare att genomsnittslönen 2009 var 27 900. För män 30 100 kronor och för kvinnor 25 700 kronor.
Sämst tjänar djurskötare, 18 400 kronor per månad och den högsta lönen har värdepappersmäklare med 86 500 kronor.
– Då ingår till exempel inga bonusar i de högsta lönerna. Bara lön, påpekar John Ekberg, statistikansvarig vid Medlingsinstitutet.
Samtidigt visar den så kallade konjunkturlönestatistiken, som visar löneutvecklingen, att 2010 gett dåligt utdelning. Förtjänsterna har fram till och juni månad ökat med totalt 1,6 procent. 2009 och 2008 ökade lönerna med i genomsnitt 3.4 respektive 4,3 procent.
Årets sämre utveckling beror, bland annat, på att många nytecknade avtal har ett senare revisionsdatum. För Sekos del saknas avtal än så länge på det statliga området, inom sjöfarten och Posten.
Det är Statistiska centralbyrån, SCB, som samlar in lönestatistiken på uppdrag av