Om kommande alliansregering inte gör någonting, vilket är deras besked, blir det inget kvar av försäkringen.
Det anser Bo Jangenär och Levi Svenningsson, tidigare chefer vid Ams.
De tycker att valrörelsen handlar för lite om a-kassan och har därför skrivit en rapport för Arbetarrörelsens tankesmedja där de beskriver förändringarna under senare år och ger förslag på hur försäkringen åter kan bli en allmän försäkring som omfattar så många som möjligt.
Sedan 2006 har a-kassan förändrats 40 gånger med stora följer för framför allt de arbetslösa. Förutom sänkt ersättning, höjda avgifter och kortare ersättningsperioder blir det allt färre som får a-kassa. Inte för att de lämnat sin a-kassa.
– De kan inte leva upp till kraven på bland annat arbetstid, sa Bo Jangenäs när rapporten presenterades.
– Det krävs att du arbetat 80 timmar under en månad för att få ersättning, har du varit borta en eller två dagar från arbetet blir det ingen a-kassa alls.
Av dem som söker arbete på arbetsförmedlingen är det inte ens hälften som får a-kasseersättning. Av de unga är det bara 25 procent. Och samtidigt får 30 procent av ungdomarna som är arbetslösa socialbidrag, ekonomiskt bistånd.
– Det håller inte, sa Bo Jangenäs, som bland annat föreslår att medlems- och arbetsvillkoren i a-kassan ska blir betydligt mildare.
– Kanske det räcker att man söker arbete inom ett visst yrke för att få bli medlem.
Bo Jangenäs och Levi Svenningsson föreslår också att Sverige inför ett system som finns i Finland, där det räcker att vara anmäld till arbetsförmedlingen och söka arbete för att få del av grundbeloppet. I dag är grundbeloppet 320 kronor per dag.
På seminariet kritiserades regeringens idé att göra a-kassan till en obligatorisk försäkring. För facket är det viktigt att kopplingen finns kvar till branschen och fackföreningen. För A-kassornas samorganisation, SO, är det avgörande att regeringen bara föreslår ett obligatorium, inget mer.
– I direktiven till socialförsäkringsutredningen finns ingenting om regeländringar av a-kassan som gör att fler omfattas. Och då förändrar ett förstatligande ingenting, sa Melker Ödebrink, kanslichef vid SO.
Lars-Anders Häggström, ordförande för Handels, lyfte fram behovet av en ny arbetslöshetsförsäkring.
– Den försäkring vi hade före 2006 var inte heller bra, den tog ingen hänsyn till hur arbetsmarknaden ser ut. Försäkringen utgår ifrån att alla arbetar inom industrin 07-16 varje dag, så ser det inte ut.
Alliansen föreslår inga förändringar av innehållet i arbetslöshetsförsäkringen. De rödgröna går till val på att höja den högsta dagpenningen till 930 kronor första året. Avgiften ska sänkas till 80 kronor, i dag är den högsta 440 kronor. Det finns inga löften om en höjning av grundnivån. De rödgröna vill utreda försäkringen.