– Inom socialtjänsten har vi två saker vi ska hålla – budget och käften. Mina personliga erfarenheter gör tyvärr att jag är pessimistisk inför framtiden.

Det var en visselblåsare i publiken som sa detta som också blev slutorden i Journalistförbundets debatt ”Alla anställda ska ha meddelarskydd – eller?”

Utgångspunkten för debatten var den utredning som beställts av regeringen som förslår att även anställda i privata företag inom vård, skola och omsorg ska omfattas av det grundlagsfästa meddelarskydd som gäller för anställda i offentlig verksamhet.

Stefan Koskinen, förbundsdirektör för Almega tjänsteföretagen, tycker att det är en dålig idé att ge anställda i privata företag meddelarskydd.

– Utredningen säger att privata företag inom vård, skola och omsorg inte har några affärshemligheter men det är ju så naivt att man häpnar.

Han ser stora risker i att anställda springer till pressen enbart i syfte att skada företaget och att det redan finns en rättspraxis, genom en AD-dom, som tillåter även privat anställda att gå till pressen om det finns oegentligheter på arbetsplatsen. Men det köpte inte Stephen Lindholm som är reporter på Kommunalarbetaren och ordförande i Journalistförbundets yttrandefrihetsgrupp.

Just Kommunalarbetaren var den tidning som de anställda som Stefan Koskinen hänvisar till med AD-domen, vände sig till.

– AD bedömde att det var fel att avskeda dem för att de missförhållanden de berättade om var så allvarliga. Men samtidigt fick de som pratat med oss halverat skadestånd för de hade i alla fall varit lite illojala genom att prata med pressen. Den osäkerheten skapar tystare arbetsplatser. Man ska inte behöva en jur. kand. för att veta vad man kan säga och inte.

Han vill i stället se att meddelarskyddet i framtiden ska gälla alla anställda, inte bara de inom skattefinansierade verksamheter, även om det är ett steg i rätt riktning.

Britta Lejon, ordförande för fackförbundet ST med många anställda inom privatiserad statlig verksamhet, såg problem.

– Även om man till slut får rätt handlar det om en process på flera år och man har sedan länge blivit av med jobbet.

Hon anser att ett utökat meddelarskydd är viktigt ur demokratisk synpunkt. Hon anser också att man borde gå ännu längre och inte bara till vård, skola och omsorg. Tågtrafiken och kollektivtrafik i allmänhet är ett annat område som delvis finansieras av skattemedel och som hon anser borde innefattas i lagstiftningen.

Och på frågan om hon inte ser några risker för att de privata företagens affärshemligheter drog hon ner seminariets enda applåder för sitt svar:

– Det är ingen som tvingar de här företagen att verka inom den offentliga sektorn med offentliga medel. Men gör de det måste de tåla att granskas.