Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

Tema: Privat jobbförmedling
Ibrahim Alkhaffaji ringer runt till leverantörer av stöd och matchning. Foto: Eva Vaihinen

Matchningsbolag lockar med jobb i egna koncernen

”Vi har faktiskt flera tjänster som vi bara tillsätter med våra sökande i stöd och matchning.” När Arbetets reporter utger sig för att vara en arbetssökande bekräftar de flesta stöd- och matchningsbolagen att de kan anställa sina egna deltagare.

5 juni 2018 10:21

”Hej, jag heter Ibrahim och ska välja stöd och matchning.” Så inleder Arbetets reporter Ibrahim Alkhaffaji sin rundringning till 15 lokalkontor hos stora leverantörer av stöd och matchning. Han utger sig för att vara arbetslös och i färd med att välja leverantör, och frågar samtidigt varför han ska välja just det här företaget.

– Vi vet precis vad som krävs för att få ut våra deltagare i arbete, svarar en handledare på företaget Arcus, den största leverantören av stöd och matchning i Sverige under förra året.

Ibrahim Alkhaffaji får snarlika svar från de flesta leverantörerna. De kan hjälpa honom med att slipa sitt cv, inspirera honom och sätta honom i kontakt med olika arbetsgivare. Manpower Matchning, systerföretag till bemanningsjätten Manpower, tar själva upp chansen till jobb i den egna koncernen.

– Vi håller på både med bemanning och rekrytering och har ett ganska tätt samarbete med både konsultchef och rekryterare. Är det så att man vill gå hos oss försöker vi få ut er i jobb hos oss, säger en person på företaget.

Möjlighet till jobb

När Ibrahim Alkhaffaji ställer direkta frågor om företagens bemanningsverksamhet svarar majoriteten av företagen att de har sådan verksamhet och framhåller också att det finns möjlighet till jobb där.

– Vi samarbetar med dem, det är bemanning, entreprenad och lager, säger en handledare på ett av Arbetsfabrikens lokalkontor som även har bemanningsföretag i samma koncern.

Statliga Lernia erbjuder också möjligheten till anställning i den egna koncernen.

– Vi har ett samarbete med Lernia Bemanning. Vi har arbetsgivarbanker där vi kan få in dig. Vi riktar inte bara in oss på Lernia Bemanning utan även andra bemanningsbolag, säger en ansvarig på ett av Lernias lokalkontor.

På Enrivals lokalkontor i en medelstor stad betonar en handledare att företaget i grunden är ett rekryterings- och bemanningsföretag.

Bättre att inte söka jobbet direkt

Handledaren berättar att de har flera lediga tjänster ute på sin sajt. Men menar att det lönar sig att gå via stöd och matchning i stället för att söka jobben direkt.

– Vi har faktiskt flera tjänster som vi bara tillsätter med våra sökande i stöd och matchning. I och med att stöd och matchning och rekrytering går lite hand i hand ser vi alltid vad vi har i vårt eget hus innan vi går ut i rekrytering.

När Arbetets reporter frågar företaget Arcus om han kan söka deras bemanningstjänster direkt, i stället för att gå via stöd och matchning, berättar handledaren att deltagarna har förtur till tjänster i bemanningsverksamheten.

– Våra stöd- och matchningsdeltagare får ju de tjänsterna vi får in i första hand. Men har vi ingen i underlaget vänder vi oss till andra.

Martina Frisk, Arbetet
redaktionen@sekotidningen.se
Karl Martinsson, Arbetet
redaktionen@sekotidningen.se
Ibrahim Alkhaffaji, Arbetet
redaktionen@sekotidningen.se
Mattias Dahlgren
redaktionen@sekotidningen.se

Relaterade ämnen

Dela det här

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

Privat jobbförmedling
Kommunerna där jobbmatchningen kan vara hur dålig som helst

Kommunerna där jobbmatchningen kan vara hur dålig som helst

Arbetsförmedlingen slänger ut matchningsföretag som inte hittar jobb till arbetslösa deltagare. Men i 27 kommuner kan företagen ha hur dåliga resultat som helst – och ändå få vara kvar. Läs mer

Kamp om arbetslösa i Södertälje

Kamp om arbetslösa i Södertälje

I Södertälje pågår en guldrusch. På var och varannan gata startar företag som erbjuder stöd och matchning till arbetslösa. Lika snabbt kan de försvinna. Läs mer

Privat jobbförmedling
Så blir arbetslösa en kassako för bemanningsbolag

Så blir arbetslösa en kassako för bemanningsbolag

Bemanningsbolag jobbcoachar arbetslösa på uppdrag av Arbetsförmedlingen. Samtidigt anställer de själva sina deltagare och får bonus för varje fixat jobb. I en gemensam granskning har Sekotidningen och Arbetet tittat på hur det går till. Läs mer

Här är företagen som fått mest pengar av Arbetsförmedlingen

Sekotidningen och Arbetet listar de 15 bolag som fick mest under 2017. Nio av dem har tillgång till egen bemanningsverksamhet, visar en genomgång av företagens koncerner. Läs mer

Matchningsbolag lockar med jobb i egna koncernen

Matchningsbolag lockar med jobb i egna koncernen

”Vi har faktiskt flera tjänster som vi bara tillsätter med våra sökande i stöd och matchning.” När Arbetets reporter utger sig för att vara en arbetssökande bekräftar de flesta stöd- och matchningsbolagen att de kan anställa sina egna deltagare. Läs mer

Bara 16 procent får riktiga anställningar

Bara 16 procent får riktiga anställningar

Få kommer i jobb, och en stor andel av jobben är subventionerade. Sekotidningens och Arbetets granskning av tjänsten stöd och matchning visar att bara 16 procent av deltagarna får jobb som inte bekostas av Arbetsförmedlingen. Läs mer

Seko vill inte skylla allt på chefen

Regeringen kunde ha löst Angeles Bermudez-Svankvists avgång lite snyggare. De borde ha tagit det med henne direkt. Nu gick styrelsen ut offentligt med att de saknade förtroende för henne. Läs mer