Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

Tema: ny på arbetsmarknaden
Ghalia Alhindi, före detta syrisk hemmafru som utbildar sig till maskinförare på Yrkesakademin, Eker utanför Örebro. Foto: Sofie Isaksson
Reportage

Maskinföraren Ghalia bryter normen

Ghalia Alhindi flydde från Syrien till Sverige för drygt två år sedan. Bland det första hon gjorde här var att lära sig cykla, sedan tog hon körkort och nu går hon en maskinförarutbildning. – Sen blir det lastbil och till slut flygplan, säger hon halvt på skämt, halvt på allvar.

7 februari 2018 16:24

Ghalia Alhindi drar ner hjälmen över slöjan och hoppar in i den 15 ton tunga grävmaskinen. Hon drar igång motorn och greppar joystickarna för att demonstrera hur man gräver en grop.

– I början kändes det ganska svårt men nu, efter sex månader, är det inga problem.

Innan hon kom till Sverige, hemma i Damaskus var hon hemmafru i 15 år. Tog hand om de två barnen, städade, tvättade, handlade och lagade mat.

Det gjorde valet enkelt när hon av Arbetsförmedlingen blev erbjuden två olika yrkesutbildningar – kock eller maskinförare.

– Jag gillar att köra och så har jag har lagat mat i 15 år och det får räcka. Så då fick det bli maskinförare.

Det började med att Bo Liljeblad på Arbetsförmedlingen för etablering och Edward Garabet, som är regionchef för utbildningsanordnaren Yrkesakademin, träffades på en utbildningsmässa för nyanlända 2012.

– Efter det startade vi grupper med folk från etableringen. Nu är det nionde gruppen som går maskinförarutbildningen här, säger Bo Liljeblad.

Bo Liljeblad

Men efter ett tag började de märka ett lägre intresse för utbildningen och då konstaterade Bo Liljedal att de måste tänka lite okonventionellt.

– Vi tänkte att vi borde börja titta på en grupp som inte var representerad här, utrikesfödda kvinnor. Så jag mejlade runt till mina kolleger, och en hörde av sig.

Och det var alltså Ghalia Alhindis arbetsförmedlare. Ghalia hade precis tagit körkort och gillade att köra, så hon åkte till Yrkesakademins utbildningsanläggning i Eker utanför Örebro. Där gick hon en förberedande utbildning där man bland annat får testa koordination i simulatorer, och få mer information samt en koll av intresset för utbildningen.

Nu har hon gått utbildningen i sex månader och blir färdig i maj.

– Jag såg en utmaning i det här och jag gillar att utmana mig själv, visa att jag kan lyckas. Men i början var det lite läskigt, det var bara män på utbildningen och de undrade vad jag gjorde här. Många skrattade åt mig och slog vad om att jag inte skulle klara mig mer än en månad. Men nu har jag visat dem.

Efter att SVT gjorde ett inslag om henne har hon blivit lite av ett affischnamn för maskinförarutbildningen. Fler medier, förutom Sekotidningen, har hört av sig och vill intervjua henne. Hon har också varit med på Arbetsförmedlingens träffar för nyanlända kvinnor och berättat om utbildningen.

– Jag peppar dem, och visar att det går att bryta normer och göra sådant som inte förväntas av en. Jag hoppas få dem att våga ta steget, för det är många som vill jobba men inte riktigt tar chansen.

Målet är att få ihop en grupp med bara kvinnor.

– Jag har era kompisar på sfi-utbildningen som blivit intresserade nu, och tänker att de också kan testa något nytt, säger Ghalia Alhindi.

På utbildningen varvas teori och praktik. Yrkessvenska är en del av utbildningen och integreras i alla delar.

– Men det handlar om integration på flera sätt, säger Gunnar Canslätt som är utbildare på Yrkesakademin. Jag hjälper till exempel till om någon behöver göra en skadeanmälan till försäkringsbolaget om mobilen gått sönder, eller pratar med myndigheter och hjälper till med alla möjliga kontakter i samhället.

 

Edward Garabet, Ghalia Alhindi och Gunnar Canslätt.

Regionchefen Edward Garabet hoppas att uppmärksamheten kring Ghalia Alhindi ska leda till att även branschen öppnar upp sig och vågar tänka nytt.

– Det råder ju väldig brist på maskinförare. Jag pratade med en företagare som sa att de först hade sökt efter duktiga maskinförare, men det fanns inga. Då började de leta efter dåliga maskinförare, men det fanns inga heller, säger han med ett skratt.

– Vi har redan sett att branschen blivit mer positiv till nyanlända. Nu får vi hoppas att den också blir positiv till kvinnor.

Ghalia Alhindi berättar att det bär ganska ovanligt för kvinnor att arbeta i Syrien. Om de gör det är det oftast med traditionella kvinnoyrken inom vård, skola och omsorg.

– Men här i Sverige har jag som kvinna alla möjligheter att göra vad jag vill. Ingenting är omöjligt.

Efter att tv-klippet spridits i både Sverige och Syrien har det kommit många kommentarer om hennes utbildningsval, både positiva och negativa.

– Alla kvinnor som kommenterat tycker att det är jättebra att jag gör det här. Men sedan finns det män som skriver saker som att kvinnor inte ska köra maskiner eller jobba. Men de har ju rätt till sin åsikt, jag struntar i dem.

Det har även kommit negativa kommentarer från rasistiskt håll, men inte heller det bekommer henne.

– Det är deras åsikt och i Sverige får alla tycka vad de vill. Men deras kommentarer gör mig bara ännu mer bestämd att lyckas.

Men framför allt är hon förvånad över att det blivit en sådan uppståndelse kring hennes deltagande i utbildningen.

– I Sverige är det inte konstigt att kvinnor arbetar. Så jag hade inte väntat mig att jag skulle bli en sådan stor nyhet, jag vill ju bara jobba.

Mattias Dahlgren, Reporter
mattias.dahlgren@sekotidningen.se

Dela det här

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

ISS: Vi har vidtagit tillräckliga åtgärder

ISS: Vi har vidtagit tillräckliga åtgärder

ISS har vidtagit tillräckliga åtgärder när det gäller de sexuella trakasserierna på biljettkontrollen. Det säger ISS affärsområdeschef Ulrika Andersson. Läs mer

Fransk strejkvåg når energisektorn

Fransk strejkvåg når energisektorn

Franska energiarbetare stänger av strömmen för dåliga arbetsgivare och lovar samtidigt att leverera billigare el till hushållen. - Vi vill tvinga regeringen till att helt lägga om kurs, säger Rachel Neis, hos gasföretaget GRDF. Läs mer

Sextrakasserier på ISS till AD

Sextrakasserier på ISS till AD

Seko och Almega kunde inte komma överens om hur problemen med sexuella trakasserier på ISS biljettkontroll ska lösas. Seko förbereder nu en stämning till Arbetsdomstolen. Läs mer

”Jag är ung och har inte behövt kriga”

”Jag är ung och har inte behövt kriga”

– Varför ska man vara med i facket och betala medlemsavgift när alla får ta del av villkoren som vi förhandlar fram? Frågan lyfts när Sekos vice ordförande, Gabriella Lavecchia, besöker klubb Fastigheter i Stockholm, som en del av medlemsveckan. Läs mer

”Erfarenhet borde synas på lönen”

”Erfarenhet borde synas på lönen”

– Jag är trygg i min yrkesroll och kan bemöta de intagna på ett helt annat sätt idag jämfört med när jag var ny på jobbet, säger Anette Skrydtrup, kriminalvårdare på häktet i Helsingborg. Läs mer

Facklig seger när MTR tar över städning

Den 1 maj tar MTR över städningen av pendeltågen i Stockholm. Enligt Seko innebär övergången en facklig seger för medlemmarna, då viktiga villkor behålls eller stärks. Läs mer

Många brev med narkotika på Posten

Brevbärare och postombud riskerar att oskyddade exponeras för den extremt farliga drogen fentanyl. Arbetsmetoder för att göra postpersonalen tryggare har tagits fram. Läs mer

”Vi är som Sherlock Holmes”

”Vi är som Sherlock Holmes”

Läs mer

Med jämlikhet i fokus

Med jämlikhet i fokus

Kadir Kasirga kom till Sverige från Kurdistan som 15-åring. Efter många år som fackligt aktiv i Seko kandiderar han i höst till riksdagen för Socialdemokraterna.
 Läs mer

Vem vill jobba mer?

Vem vill jobba mer?

Problemet är inte att det går dåligt för Sverige. Problemet är att våra gemensamma tillgångar är orättvist fördelade. Läs mer

En sjukförsäkring att lita på

"Vi förväntar oss att en samlad arbetarrörelse gör gemensam sak för att utveckla den svenska modellen där en rättvis och trygg sjukförsäkring är självklar!" Det skriver Agneta Tiger Seko och Ingemar Nilsson, riksdagsledamot (S). Läs mer

Ingen tar betalt på ersättningsbussen – inga problem tycker SL

I maj sparkades konduktörerna på Tvärbanan i Stockholm. Istället ska resenärerna själva ”blippa” sina Läs mer

6F:s lönerapport får kritik

6F:s lönerapport får kritik

Det blev en hel del mothugg och kritik när 6F:s och Katalys rapport ”Lågt lönemärke gynnar högavlönade” diskuterades på ett seminarium i Stockholm på tisdagen. Läs mer

Tull vill att brevbärare knarkspanar

Tull vill att brevbärare knarkspanar

Tullkriminalen vill använda brevbärare som spanare, det väcker obehag och frågor om säkerhet och ansvar. Men brevhemligheten väger tungt. Läs mer

Facklig företrädare fick rätt – JK kritiserar Kriminalvården

Facklig företrädare fick rätt – JK kritiserar Kriminalvården

Kriminalvården får kritik av Justitiekanslern, JK, för att en regionchefer brutit mot repressalieförbudet i grundlagarna. Offentliganställda får inte straffas för att de uttalar sig om sin arbetsplats i media. Läs mer

Ny rapport: Arbetare missgynnas av lågt lönemärke

Ny rapport: Arbetare missgynnas av lågt lönemärke

De privatanställda tjänstemännens löner har ökat mer än arbetarnas vid flera avtalsperioder sedan sedan industriavtalets tillkomst 1998. För att vända trenden behövs ett högre ”märke” och samtidiga låglönesatsningar. Läs mer

Sparkade av ISS – kräver jobbet tillbaka

Sparkade av ISS – kräver jobbet tillbaka

ISS har avskedat fyra biljettkontrollanter av personliga skäl. ISS uppger att de fyra validerat sina egna SL-kort, vilket skulle vara att likställa med fusk eller bedrägeri. Seko har ogiltigförklarat samtliga avsked och menar att de fyra enbart följt företagets instruktioner. Läs mer

MTR tar över städning av pendeln

MTR tar över städning av pendeln

MTR och Solreneriet inleder fackliga förhandlingar om att MTR ska ta över städningen av pendeltågen i Stockholm. Läs mer

Efter metoo – de efterlyser visselblåsare på sjön

Efter metoo – de efterlyser visselblåsare på sjön

På Youtube finns videon #lättaankar, där kvinnor inom svensk sjöfart vittnar om grova övergrepp och sexuella trakasserier på jobbet. Ett Metoo-upprop i branschen har samlat 1150 underskrifter. Läs mer

Yrkande

Ett förhandlingskrav från arbetstagarparten.