Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

Tema: ny på arbetsmarknaden
Ghalia Alhindi, före detta syrisk hemmafru som utbildar sig till maskinförare på Yrkesakademin, Eker utanför Örebro. Foto: Sofie Isaksson
Reportage

Maskinföraren Ghalia bryter normen

Ghalia Alhindi flydde från Syrien till Sverige för drygt två år sedan. Bland det första hon gjorde här var att lära sig cykla, sedan tog hon körkort och nu går hon en maskinförarutbildning. – Sen blir det lastbil och till slut flygplan, säger hon halvt på skämt, halvt på allvar.

7 februari 2018 16:24

Ghalia Alhindi drar ner hjälmen över slöjan och hoppar in i den 15 ton tunga grävmaskinen. Hon drar igång motorn och greppar joystickarna för att demonstrera hur man gräver en grop.

– I början kändes det ganska svårt men nu, efter sex månader, är det inga problem.

Innan hon kom till Sverige, hemma i Damaskus var hon hemmafru i 15 år. Tog hand om de två barnen, städade, tvättade, handlade och lagade mat.

Det gjorde valet enkelt när hon av Arbetsförmedlingen blev erbjuden två olika yrkesutbildningar – kock eller maskinförare.

– Jag gillar att köra och så har jag har lagat mat i 15 år och det får räcka. Så då fick det bli maskinförare.

Det började med att Bo Liljeblad på Arbetsförmedlingen för etablering och Edward Garabet, som är regionchef för utbildningsanordnaren Yrkesakademin, träffades på en utbildningsmässa för nyanlända 2012.

– Efter det startade vi grupper med folk från etableringen. Nu är det nionde gruppen som går maskinförarutbildningen här, säger Bo Liljeblad.

Bo Liljeblad

Men efter ett tag började de märka ett lägre intresse för utbildningen och då konstaterade Bo Liljedal att de måste tänka lite okonventionellt.

– Vi tänkte att vi borde börja titta på en grupp som inte var representerad här, utrikesfödda kvinnor. Så jag mejlade runt till mina kolleger, och en hörde av sig.

Och det var alltså Ghalia Alhindis arbetsförmedlare. Ghalia hade precis tagit körkort och gillade att köra, så hon åkte till Yrkesakademins utbildningsanläggning i Eker utanför Örebro. Där gick hon en förberedande utbildning där man bland annat får testa koordination i simulatorer, och få mer information samt en koll av intresset för utbildningen.

Nu har hon gått utbildningen i sex månader och blir färdig i maj.

– Jag såg en utmaning i det här och jag gillar att utmana mig själv, visa att jag kan lyckas. Men i början var det lite läskigt, det var bara män på utbildningen och de undrade vad jag gjorde här. Många skrattade åt mig och slog vad om att jag inte skulle klara mig mer än en månad. Men nu har jag visat dem.

Efter att SVT gjorde ett inslag om henne har hon blivit lite av ett affischnamn för maskinförarutbildningen. Fler medier, förutom Sekotidningen, har hört av sig och vill intervjua henne. Hon har också varit med på Arbetsförmedlingens träffar för nyanlända kvinnor och berättat om utbildningen.

– Jag peppar dem, och visar att det går att bryta normer och göra sådant som inte förväntas av en. Jag hoppas få dem att våga ta steget, för det är många som vill jobba men inte riktigt tar chansen.

Målet är att få ihop en grupp med bara kvinnor.

– Jag har era kompisar på sfi-utbildningen som blivit intresserade nu, och tänker att de också kan testa något nytt, säger Ghalia Alhindi.

På utbildningen varvas teori och praktik. Yrkessvenska är en del av utbildningen och integreras i alla delar.

– Men det handlar om integration på flera sätt, säger Gunnar Canslätt som är utbildare på Yrkesakademin. Jag hjälper till exempel till om någon behöver göra en skadeanmälan till försäkringsbolaget om mobilen gått sönder, eller pratar med myndigheter och hjälper till med alla möjliga kontakter i samhället.

 

Edward Garabet, Ghalia Alhindi och Gunnar Canslätt.

Regionchefen Edward Garabet hoppas att uppmärksamheten kring Ghalia Alhindi ska leda till att även branschen öppnar upp sig och vågar tänka nytt.

– Det råder ju väldig brist på maskinförare. Jag pratade med en företagare som sa att de först hade sökt efter duktiga maskinförare, men det fanns inga. Då började de leta efter dåliga maskinförare, men det fanns inga heller, säger han med ett skratt.

– Vi har redan sett att branschen blivit mer positiv till nyanlända. Nu får vi hoppas att den också blir positiv till kvinnor.

Ghalia Alhindi berättar att det bär ganska ovanligt för kvinnor att arbeta i Syrien. Om de gör det är det oftast med traditionella kvinnoyrken inom vård, skola och omsorg.

– Men här i Sverige har jag som kvinna alla möjligheter att göra vad jag vill. Ingenting är omöjligt.

Efter att tv-klippet spridits i både Sverige och Syrien har det kommit många kommentarer om hennes utbildningsval, både positiva och negativa.

– Alla kvinnor som kommenterat tycker att det är jättebra att jag gör det här. Men sedan finns det män som skriver saker som att kvinnor inte ska köra maskiner eller jobba. Men de har ju rätt till sin åsikt, jag struntar i dem.

Det har även kommit negativa kommentarer från rasistiskt håll, men inte heller det bekommer henne.

– Det är deras åsikt och i Sverige får alla tycka vad de vill. Men deras kommentarer gör mig bara ännu mer bestämd att lyckas.

Men framför allt är hon förvånad över att det blivit en sådan uppståndelse kring hennes deltagande i utbildningen.

– I Sverige är det inte konstigt att kvinnor arbetar. Så jag hade inte väntat mig att jag skulle bli en sådan stor nyhet, jag vill ju bara jobba.

Mattias Dahlgren, Reporter
mattias.dahlgren@sekotidningen.se

Dela det här

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

Alltid redo till havs

Alltid redo till havs

Att hämta och lämna lotsar, bistå Sjöräddningen och att sprida de dödas aska. Det är huvuduppgifterna för båtmännen ombord på tjänstebåt 2013 i Malmö. Läs mer

Privat jobbförmedling
Ylva Johansson: Matchningsföretag måste leverera

Ylva Johansson: Matchningsföretag måste leverera

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) kommenterar Arbetet och Sekotidningens avslöjande om att Arbetsförmedlingens externa jobbcoacher får vara hur dåliga som helst på 27 orter i landet – utan att slängas ut. Läs mer

Fransk strejkvår stoppar utförsäljning

Fransk strejkvår stoppar utförsäljning

En tre månader lång strejk har inte hindrat att passagerartrafiken öppnas för konkurrens. Men en ny lag ska stoppa privatisering av SNCF, det statliga franska järnvägsbolaget. Läs mer

Privat jobbförmedling
Kommunerna där jobbmatchningen kan vara hur dålig som helst

Kommunerna där jobbmatchningen kan vara hur dålig som helst

Arbetsförmedlingen slänger ut matchningsföretag som inte hittar jobb till arbetslösa deltagare. Men i 27 kommuner kan företagen ha hur dåliga resultat som helst – och ändå få vara kvar. Läs mer

Experten: Så undviker du en stressig semester

Experten: Så undviker du en stressig semester

Sommarsemestern ser många fram emot som en tid för att ta det lugnt och ha det härligt. Men så blir det långt ifrån alltid när ambitionerna blir för stora. Vi frågade Samuel West, psykolog och forskare, hur man kan tänka för att inte hamna i värsta semesterstressen. Läs mer

Städbolag betalade ut fel lön – nu får städarna rätt

Städbolag betalade ut fel lön – nu får städarna rätt

Drygt 40 städare på Solreneriet i Stockholm har under lång tid fått fel lön. Enligt Seko har städföretaget, som jobbat på uppdrag av MTR, varit skyldiga städarna en halv miljon. Efter förhandlingar har Seko nu lyckats få ut merparten av pengarna. Läs mer

”Vi sköter marken kring slottet”

”Vi sköter marken kring slottet”

Läs mer

Demokratins räddare

Demokratins räddare

Demokratin är hotad från två håll, menar Sverker Gustavsson som forskar om populismen och dess framväxt. Nu är han aktuell som medförfattare till boken ”Vad krävs för att rädda demokratin?”. Läs mer

Ta politikernas oro på allvar

Ta politikernas oro på allvar

Politiker som som har svårt att hantera sin oro innebär på sikt en fara för samhällsutvecklingen. Ett tips är att sluta lyssna på dem som skriker högst och istället satsa på en rättvis fördelning av välfärden. Läs mer

Tryggare jobb med socialdemokratisk regering

Tryggare jobb med socialdemokratisk regering

När de borgerliga partierna tillsammans med Sverigedemokraterna tar kampen mot anställningstrygghet, då måste vi visa att socialdemokraterna står för tryggare jobb och justa villkor. Det skriver tre riksdagskandidater och Seko-medlemmar i en debattartikel. Läs mer

Ingen tar betalt på ersättningsbussen – inga problem tycker SL

I maj sparkades konduktörerna på Tvärbanan i Stockholm. Istället ska resenärerna själva ”blippa” sina Läs mer

Seko: Kriminalvården behöver mer resurser

Seko: Kriminalvården behöver mer resurser

Det är trångt, mycket ensamarbete, trakasserier, hot och våld inom Kriminalvården. Det visar en medlemsundersökning som Seko gjort bland medlemmar på anstalter, häkten och i transportverksamheten. Läs mer

Privat jobbförmedling
Så blir arbetslösa en kassako för bemanningsbolag

Så blir arbetslösa en kassako för bemanningsbolag

Bemanningsbolag jobbcoachar arbetslösa på uppdrag av Arbetsförmedlingen. Samtidigt anställer de själva sina deltagare och får bonus för varje fixat jobb. I en gemensam granskning har Sekotidningen och Arbetet tittat på hur det går till. Läs mer

Parterna lägger förslag om strejkrätten

Parterna lägger förslag om strejkrätten

De fackliga centralorganisationerna LO, TCO och Saco har gjort upp med de privata arbetsgivarna i Svenskt näringsliv om förändringar av strejkrätten. Förslaget innebär att stridsåtgärder ska endast få vidtas för att uppnå kollektivavtal med fredsplikt. Läs mer

Järnvägsunderhåll
Statligt järvägsunderhåll – nostalgi eller framtid

Statligt järvägsunderhåll – nostalgi eller framtid

Regeringen föreslår att Trafikverket ska sköta hälften av järnvägsunderhållet i egen regi. Seko gillar förslaget, men det finns privatanställda som är kritiska och känner sig förbisedda av förbundet. Läs mer

Uppsagt arbetstidsavtal på Green Cargo

Uppsagt arbetstidsavtal på Green Cargo

Seko Green Cargo har sagt upp arbetstidsavtalet som infördes 2017. Anledningen är att schemana för lokförarna blev sämre trots löften om motsatsen. Läs mer

Avtalskonferens

Möten där lokala förtroendevalda och Sekos förhandlingsombudsmän diskuterar och prioriterar vilka krav man ska ställa i kollektivavtalsförhandlingarna avtalsområde för avtalsområde.