Av registret framgår inte vilka yrken de insjuknade har, men två nordiska undersökningar visar att sjömän, rörmokare, varvsarbetare, byggjobbare och mekaniker har den högsta risken att få mesoteliom.

Man vet att asbest är den enda yttre orsaken till sjukdomen, framför allt för män. Kvinnors insjuknande är ofta ärftligt.

Det tar oftast mellan 30 och 50 år för mesoteliom att utvecklas. Det betyder attmånga insjuknar efter pensioneringen.

Asbest kan också ge andra sjukdomar som lungcancer, tjocktarmscancer, kol, asbestos (asbestdammlunga) och vatten i lungsäcken. Liksom olika typer av lungförändringar.

Lungcancer är starkt förknippat med asbest och rökare löper särskilt stor risk att drabbas. Risken för lungcancer är beroende av hur mycket asbest individen fått i sig. Ju högre dos, desto större risk. Det tar mellan 15 och 20 år att utveckla lungcancer.

Pleuraplack är en hälsoeffekt av asbestarbete som i regel inte ger någon funktionsnedsättning. Det anses inte heller öka risken för cancer. Men den som har konstaterad plack i lungorna kan ha rätt till särskild ersättning från Afa (parternas försäkringsbolag). Det finns dock vissa krav som måste uppfyllas.

Yrkesmedicinare rekommenderar inte att den som tidigare arbetat med asbest rutinmässigt följs upp med lungröntgenundersökningar, om hen inte har några symptom på sjukdom.

Det beror dels på att sjukdomarna kan vara svåra att spåra, dels på att lungröntgen ger en onödig stråldos om det inte finns klara skäl för att röntga.

Däremot är det krav på att den som sanerar, river eller behandlar asbest gör en hälsoundersökning innan hen påbörjar arbetet. Lungsjuka ska inte arbeta med asbest.