Den sittande regeringen gör ett uselt arbete. Om detta rådde stor enighet under konferensen ”Fullt upp – sätt Sverige i Arbete” där talarna kom från fackförbund och Socialdemokraterna.
   Det handlade om hur man ska lyckas skapa nya jobb, men också om hur de som står utanför arbetsmarknaden ska komma in.
   – Vi har en hög arbetslöshet samtidigt som många arbetsgivare har svårt att hitta folk med rätt kompetens, sade Stefan Löfven.
   Men det handlade lika mycket om välfärden och socialförsäkringssystemet, som, enligt deltagarna, är på väg att krackelera under Reinfeldts styre. Löfven kritiserade statsministern för att denne välkomnat att allt fler tecknar privata sjukförsäkringar
   – Nu rivs förlåten bort och sanningen kommer fram. Detta är en ersättning av det generella välfärdssystemet med en modern fattigvård.
   Och Thomas Eneroth (S) vice ordförande i Socialförsäkringsutskottet talade om hur regeringen gör det svårare för folk att komma tillbaka från sjukdom genom att göra dem fattigare.
   – Den friske har tusen önskningar. Den sjuke har bara en – att bli frisk. Regeringens fattiggörande av de sjuka underlättar inte för dem.
   Jämställdhetsperspektivet lyftes in av Kommunals ordförande Annelie Nordström som ställde kravet på heltid i relation till pensionsåldersdebatten.
   – Om kvinnor skulle arbeta lika mycket som män skulle vi ha 500 000 fler i arbetskraften. En höjning av pensionsåldern med två år skulle bara ge 87 000.
   Vikten av investeringar lyftes fram av flera talare. Byggnads ordförande Hans Tilly ville se en kraftig ökning av bostadsbyggandet och Janne Rudén, Sekos ordförande, efterlyste satsningar på infrastrukturen.
   – Det behövs full rulle för att få fart på Sverige, sade Rudén.
   Även Löfven var inne på samma linje då han kritiserade sänkningen av restaurangmomsen. Järnvägsinvesteringar är ett bättre sätt att skapa jobb enligt partiledaren.
   – Vi behöver inte ett järn på krogen utan en järnväg på marken.